valentin-hajdinjak-nova-1-3

Damijan Jaklin / STA

Pod vodstvom predsdnika uprave in podpredsednika NSi Valentina Hajdinjaka so na Dars prišli nekdanji odpadli politiki, ki so imeli prste tudi pri spornih nabavah zaščitne opreme v času covida-19.

Pri razkritju televizije Pop tv o domnevni podkupovalni aferi se je izkazalo,da je avtocestno podjetje Dars, pod vodenjem podpredsednika NSiValentina Hajdinjaka parkirišče kadrov prejšnje vlade.

Kot smo že razkrili na našem portaluPreiskovalno.si, je na Darsu od letošnjega juni zaposlen Aleš Cantarutti, nekdanji državni sekretar pri gospodarskem ministruZdravku Počivalšku. Imenovan je bil na vodilno delovno mesto direktorja področja upravljanja, kjer bo »skrbel za upravljanje cestne infrastrukture in cestnih naprav s pripadajočimi oddelki ter skrbel za službo za upravljanje prometa in prometno varnost s pripadajočimi oddelki.«  

Aleš Cantarutti
STA
KPK je v aferi z maskami v primeru Cantaruttija ugotovil kršitve pri naročanju zaščitne opreme pri podjetju Hmezad - TNT. Temu podjetju je Cantarutti izdal pismo o nameri in pismo podpore, čeprav za to ni imel pristojnosti, s tem pa je privilegiral točno določenega ponudnika. Prav tako je KPK oktobra 2021 ugotovil, da je Cantarutti pri naročilih zaščitne opreme neupravičeno privilegiral podjetje Medicop. S tem je Aleš Cantarutti po ugotovitvah KPK kršil zakon o državni upravi in prekoračil svoje pristojnosti ter ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo državnega sekretarja, kar predstavlja kršitev integritete. Ugotovitve KPK so bile pravnomočne, saj Cantarutti nanje ni vložil upravnega spora ali podal izjasnitve, z njimi pa so postopki zoper Cantaruttija, povezani z nabavo zaščitne opreme, tudi v celoti zaključeni.

Lobiral tudi prvi policist

Nekdanji generalni direktor policije Anton Travner je bil vpleten v afero maske. Žvižgač Ivan Gale, ki je bil takrat namestnik direktorja Državnih blagovnih rezerv, je razkril, da je Anton Travner osebno klical na blagovne rezerve in spraševal o projektu nabave zaščitne opreme. Vsi so se takrat spraševali, zakaj bi generalni direktor policije opravil takšen klic. Travner je takrat za medije povedal, da je preverjal sum storitve kaznivega dejanja in ali je potrebno takojšnje ukrepanje policije. »Naredil sem to, kar pričakujem tudi od vseh mojih policistov. Do mene je namreč prišla informacija, da se izvaja nekaj, kar bi lahko pomenilo kaznivo dejanje, ki bi lahko imelo tudi težke posledice,« je dejal. Zaradi očitkov, da bi njegov klic lahko bil sporen, je Travner zahteval notranjevarnostni postopek.

Anton Travner
STA

Generalni direktor policije  Anton Travner je bil sicer direktor z najkrajšim stažem, odstopil je samo dva tedna po imenovanju na mesto prvega policista v državi, pomenljivo, prav na dan hišnih preiskav pri takratnem ministru Zdravku Počivalšku. Oktobra 2020 je že začel službo na Darsu, ki ga je vodil in ga še vodi podpredsednik stranke NSiValentin Hajdinjak. Travner je bil imenovan za svetovalca uprave, prevzel je področje za korporativno varnost. Mediji so tedaj razkrivali, da to delovno mesto pred njegovim prihodom na Darsu ni obstajalo.

Poraja se torej vprašanje, kaj je Travner pravzaprav delal na Darsu, ker slike, ki jih je objavila komercialna televizija, dokumentirajo, da je v enem primeru meril dolžino tovornega vozila in se vpletal v povsem druga področja. Travner se je letos upokojil, pred tem pa je, kot neuradno poročajo, prejel bogato odpravnino okoli 70.000 evrov.

Tri funkcije na Darsu, Morsu in občini

Damijan Jaklin je bil prvi operativec pri nabavi zaščitne opreme in desna roka na ministru za obrambo Mateja Tonina, kjer je bil državni sekretar. Odigral je pomembno vlogo, vodil je namreč največjo medresorsko delovno skupino na ministrstvu, ki je bila odgovorna za naročanje opreme. Naloge medresorske delovne skupine so bile sprejem in pregled posameznih ponudb zaščitne opreme, vrednotenje zaščitne opreme v smislu izpolnjevanja tehničnih standardov in posredovanje ponudb zaščitne opreme, ki izpolnjuje zahtevane pogoje, v nadaljnji postopek Zavodu za blagovne rezerve.

Matej Tonin in ob njem Damijan Jaklin med pregledovanjem zaščitne opreme
STA
Računsko sodišče je po preverjanju delovanja skupine ugotovilo, »da je bila Jaklinova skupina soodgovorna za neučinkovitost pri postopkih javnega naročanja in sklepanju pogodb za dobavo opreme. Ob tem pa je poudarilo, da je Počivalškovo ministrstvo večkrat delovalo tudi mimo Jaklinove skupine.« 

Damijan Jaklin
STA

Damijan Jaklin je bil maja 2021 na Darsu imenovan za direktorja področja vzdrževanja. Najbolj sporno pa je, kot je poročal portal Necenzurirano, da je  Damijan Jaklin v času direktorjevanja na Darsu opravljal kar tri funkcije. Bil je še župan v občini Velika Polana, na ministrstvu za obrambo pa so z njim imeli sklenjeno podjemo pogodbo. Kot so takrat pojasnili, je vodil skupino za spremljanje, pripravo in izvajanje vsebin zaščite in reševanja v okviru evropske kohezijske politike in evropskih sredstev, ki jo je vodil že v času, ko je bil državni sekretar.

Vse omenjene zaposlitve na Darsu so se zgodile pod patronatom predsednika uprave Darsa in podpredsednika stranke NSi Valentina Hajdinjaka.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme