16. 1. 2024

Ekskluzivne fotografije sodne stavbe, padel je tudi prvi aneks!

Objekt Litijska notri

Prvič lahko vidite prostore od znotraj / preiskovalno.si

Prvič lahko pogledate v notranjost stavbe, ki jo je ministrstvo za pravosodje kupilo za 7,7 milijona evrov. Pred kakšno uro je padel tudi prvi aneks k pogodbi.

To so prvič objavljene slike objekta, ki ga je kupilo ministrstvo za pravosodje za 7,7 milijona evrov. 

Notranjost stavbe MP
preiskovalno.si

Notranjost stavbe na Litijski
preiskovalno.si

V podjetju Harco, projektiranje tehnično svetovanje, razvoj in gradnje, d. o. o., so naredili natančno izmero vseh prostorov v objektu. Dokument, ki smo ga pridobili, je nastal 20. aprila 2021. V dokumentu, ki so ga podpisali univerzitetni gradbeni inženirji, je popisan vsak centimeter "sporne" stavbe. Dokument je tudi del prvega aneksa, ki je bil podpisan med ministrstvom za pravosodje dr. Dominike Švarc Pipan in podjetnikom Sebastjanom Vežnaverjem danes pozno popoldne. Objekt površine 5126 kvadratnih metrov je sestavljen iz dveh kleti, pritličja, prvega in drugega nadstropja ter podstrešja. 

Izmera podjetja Harco
preiskovalno.si

Notranjost stavbe na Litijski
preiskovalno.si

Prvo nadstropje ima dve čajni kuhinji, dvigalo, dva hodnika in 20 pisarn, sejno sobo, shrambo, dvojno stopnišče in štiri toaletne prostore. 

Dokument Harco projektiranje
preiskovalno.si

Notranjost stavbe na Litijski, ki jo je kupil MP.
preiskovalno.si
Ali je kvadratnih metrov več kot 5126?

V dokumentu, ki smo ga pridobili, piše, da ima drugo nadstropje 400 kvadratnih metrov, iz računalniške dokumentacije pa je razvidno, da ima stavba lahko tudi pohodno teraso, ki meri več kot 800 kvadratnih metrov, ti pa niso všteti v skupno površino 5126 kvadratnih metrov. Poleg tega v dokumentu niso všteti nekateri atriji. 

Ali je površina še večja?
preiskovalno.si

Notranjost stavbe, ki jo je kupil MP.
preiskovalno.si

Prvič objavljene slike notranjosti stavbe na Litijski
preiskovalno.si

Prvič objavljene slike notranjost prostorov na Litijski
preiskovalno.si
Padel prvi aneks

V aneksu, ki so ga pozno popoldne podpisali vsi vpleteni, torej ministrstvo za pravosodje dr. Dominike Švarc Pipan in podjetje Sebastjana Vežnaverja, je več varovalk za ministrstvo. Vsebina aneksa pa predvideva ponovno izmero prostorov in neodvisnega cenilca, ki ga mora plačati prodajalec. Aneks predvideva, da če površina v pogodbi 5126 kvadratnih metrov ne bi bila prava (da bi bila manjša), da se lahko spremeni cena oz. je mogoče pogodbo tudi razdreti. Obe strani sta nam podpis aneksa potrdili. 

Prvič videne pisarne od znotraj
preiskovalno.si

Prvič objavljene slike notranjosti stavbe na Litijski
preiskovalno.si

Prvič objavljene slike notranjosti stavbe na Litijski
preiskovalno.si

Zadnja razkritja

17. 9. 2024

onkološki-inštitut-ljubljana, onkologija

Bolnikom na onkologiji pada na glavo, zdravniki so namesto hišnikov

Svetovna premiera nove vodne atrakcije in tropska klima na oddelku za nuklearno medicino. Vam je dolgčas? Si želite malo več akcije v službi? Pridružite se nam na oddelku za nuklearno medicino na Onkološkem inštitutu, kjer vam zagotavljamo pravo vodno doživetje! - Ne, to ni oglas za zabaviščni park, to je opis stanja v bolnišnici, kjer vsak dan obravnavajo več sto bolnikov. Zdravnikov kljub popisu in zgovornim fotografijam, ki so nam jih posredovali, od odgovornih nihče ne sliši, nam pripovedujejo. Namesto z bolniki se ukvarjajo s krpami in vedri. Generalno direktorico Zlato Štiblar Kisić pa smo soočili z očitki o političnem vmešavanju v zdravstveno stroko in korupcijskih tveganjih vodstvenega kadra. Objavljamo pa tudi dopis, ki dokazuje, da zdravstveno ministrstvo že več kot leto dni blokira gradnjo nove stavbe.

Preberi več

15. 9. 2024

Fides

Vdor politike v stroko in korupcijska tveganja na Onkološkem inštitutu

Politika naj se ustavi pred vrati bolnišnice! Tako pozivajo zdravniki in predstojniki oddelkov na Onkološkem inštitutu, ki so se obrnili na preiskovalno.si zaradi, kot pripovedujejo, vmešavanja aktualne politike v stroko. Če so bili v preteklosti politično nastavljeni samo generalni direktorji, zdaj »politika posega v vse oddelke, kar povzroča stres in nestabilnost ter slabe medsebojne odnose.« Opozarjajo na pritiske, mobing in ustrahovanje politično postavljenega vodstva. Pa na povezavo generalne direktorice z odvetniki, ki so z bolnišnico pod njenim prejšnjim mandatom že dobro zaslužili. Strokovna direktorica, ki jo je namesto stroke tudi izbrala politika, pa sodeluje na plačanih dogodkih farmacevtskih družb, kjer promovira zdravila, ki jim je pred tem dala soglasje za onkološko zdravljenje. Kako notranje napetosti vplivajo na oskrbo bolnikov in daljšanje čakalnih vrst?

Preberi več

12. 9. 2024

4S7A1846

Dolenjska na nogah: Vse več nelegalnega orožja in nerazsodnih storilcev

Nočni rafali, prestreljeni avtomobili, kamenjanje policijskih in gasilskih vozil in grožnje z uglednimi odvetniki je le nekaj primerov, o katerih so nam pripovedovali sedanji in nekdanji policisti z območja Novega mesta, ki so pri izvajanju policijskih pooblastil tarča napadov, nezakonitih snemanj, kriminaliziranj in zasmehovanj na socialnih omrežjih. Vprašanje časa je, kdaj bodo policisti začeli glave obračati stran! Preverili smo tudi podatke, ali se državljani na območju Novega mesta in Kočevja res masovno oborožujejo. In zakaj država 58 novomeškim družinam še naprej dopušča, da njihovi otroci ne obiskujejo pouka?!

Preberi več

10. 9. 2024

20240910_123245

Trpi neznosne bolečine, zdravniki pa jo odpravljajo s tableti

Štiriintridesetletna Maja Zajec preživlja neznosne bolečine, ki jih ne more več trpeti. Bila je dvakrat operirana na hrbtenici, obe operaciji naj bi bili uspešni, a bolečine od začetka leta ne popustijo, čeprav bi se že zdavnaj morala vrniti na delo in v ustaljeno življenje. Pa se ne more. Bolečin ji ne odvzamejo, protibolečinska terapija deluje nekaj dni, za novo operacijo pa so jo uvrstili na rep čakalne vrste, kar pomeni tri leta. Kako naj človek zdrži tri leta z neznosnimi bolečinami in tableti, ki ne pomagajo več?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme