5. 9. 2024

Fantje z rajskih otokov milijonski dolg obesili slamnatemu lastniku

fd1fa205f0af268e6fdc-2

Fantje z rajskih otokov Klemen Nicoletti, Alan Amadej Eferl, Luka Lah / Youtube

Družba T7U, bolj znana kot Majbert Pharm nekdanjega velikega korona zaslužkarja Klemna Nicolettija, ima slabi dve leti po epidemiji izpraznjen račun. 3,5 milijona evrov, ki so jih v nekaj mesecih od države, bolnišnic in lekarn zaslužili s prodajo spornih kitajskih testov, so postrgali z računa. Za druščino fantov, ki se je med epidemijo javno bahala na eksotičnih destinacijah, so poleg suma zlorabe javnega denarja ostali tudi enormni dolgovi. Več kot milijon evrov znaša dolg do države, bank in zasebnih upnikov. Ti so kot razkriva sodišče v javno dostopnem sklepu, razkrili višino dolga in blokirali postopek izbrisa. Kolovodja združbe Klemen Nicoletti pa se je od poslov z medicinskimi pripomočki preusmeril v posel z nepremičninami.

Fantje z rajskih otokov, ki so med pandemijo koronavirusa potovali po svetu in objavljali fotografije z eksotičnih destinacij, Slovenci pa smo bili po odločitvi Janševe vlade ujetniki lastnih domov, so iz podjetja Majbert Pharm, ki je v času največje zdravstvene krize z državo služilo milijone s spornimi kitajskimi testi, pobrali denar, podjetja, ki so ga lastniško večkrat preoblikovali in mu nadeli novo ime T7U ter ga prepisali na slamnatega lastnika, pa se ne morejo rokohitrsko znebiti. Čeprav je še ob koncu leta 2021 bilanca podjetja pokazala skoraj 11 milijonov evrov prihodka, pa so milijoni hitro pošli, kot po tekočem traku so zapirali račune, na koncu pa je za gospodarsko gazelo iz obdobja zdravstvene epidemije ostalo le večje število upnikov. Ti so, kot razkrivajo javno dostopni podatki na Ajpesu, preprečili namero po izbrisu podjetja.

Komu vse dolgujejo fantje z rajskih otokov oziroma naslednik podjetja, ki so ga predali slamnatemu lastniku? Državi dolgujejo 358.267,76 evrov. Gre za neizplačilo davčnih obveznosti. Med večjimi upnicami sta tudi banki Raiffeisenlandesbank iz Celovca in Gorenjska banka, pri katerih so najemali kredite. Dolg do avstrijske banke znaša 545.082,46 evrov, gorenjski banki pa na podlagi poroštvene izjave, ki jo je subjekt vpisa dal kot porok in plačnik za pogodbo o finančnem lizingu za lizingojemalca Klemna Nicolettija, znesek 3.033,40 evrov, ki je zapadel v plačilo, pri čemer celotna obveznost lizinga znaša 409.805,60 €.

Klemen Nicoletti
FB
Podjetju KLMN dolguje 143.479,92 evrov za najem prostorov. Kot zapiše sodišče, subjekt vpisa »ni plačal pogodbene kazni in zakonskih zamudnih obresti zaradi zamude z izpolnitvijo obveznosti, povezanih s prilagoditvenimi deli, niti v delu, v katerem je upnik že zahteval plačilo in izterjavo v izvršilnem postopku; ni plačal stroškov izvršilnega postopka v zvezi z uveljavljanjem prvega dela pogodbene kazni in je še vedno stranka najemne pogodbe ter je z njo v celoti zavezan, svojih obveznosti po najemni pogodbi pa ne izpolnjuje.« Upnik APAU family iz Celja pa v svojem ugovoru zatrjuje, da je nekdanje vodstvo subjekta vpisa namerno ustvarilo »navidezno podjetje z namenom oškodovanja dobaviteljev in prenehanja družbe brez možnosti poplačila obveznosti.« Podjetje na podlagi sodbe Okrožnega sodišča v Ljubljani upniku dolguje 38.760,10 evrov s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi. Ostali upniki so manjši: Porsche Zavarovalno Zastopništvo je prijavil terjatev v višini 338 €, MIX, d.o.o., 2.516,48 €, in Združenje SAZAS 290,79 €. Odprte obveznosti v višini 410 evrov ima tudi do Zavarovalnice Triglav.
Klemen Nicoletti
Preiskovalno.si
Ustavili postopek izbrisa in takoj začeli odločati o novem

Ker ima podjetje neporavnane obveznosti do več upnikov, v obravnavanem primeru niso izpolnjeni pogoji za izbris pravne osebe iz sodnega registra brez likvidacije. Zato je sodišče s sklepom 28. avgusta odločilo, da se ustavi postopek izbrisa po ZFPPIPP. Postopek izbrisa je mariborsko sodišče, kot smo že poročali, začelo po uradni dolžnosti in po obvestilu Republike Slovenije oziroma tržnega inšpektorata, ker podjetje na naslovu Jadranska cesta 27, Maribor, ki je kot njen poslovni naslov vpisan v sodnem registru, ne sprejema uradnih poštnih pošiljk in tam sploh ni znano. Tudi ko smo iz uredništva poklicali na navedeno telefonsko številko, je odzivnik sporočal, da klicana številka ne obstaja.

To še enkrat dokazuje, kot smo poročali, da so fantje z rajskih otokov po aktivnem spreminjanju lastništva v podjetju, ki je na koncu ostalo v stoodstotni lasti kolovodje združbe fantov z rajskega otoka Klemna Nicolettija, podjetje s spremenjenim imenom T7U prepisali na slamnatega lastnika Filipa Velkovskega iz Makedonije samo zato, da bi se ga lahko po hitrem postopku znebili. Da je s podjetjem T7U uradno še vedno povezan Klemen Nicoletti, dokazuje srbska podružnica Majbert Pharm Beograd, ki je v 100-odstotni lasti podjetja T7U. Kot direktor srbske družbe je naveden Klemen Nicoletti. Družba ima v Srbiji blokiran račun.

Vendar pa je sodišče 29. avgusta začelo nov postopek izbrisa družbe T7U iz sodnega registra brez likvidacije, ki so ga, kot so nam pojasnili na registrskem sodišču »22. julija 2024 prejeli s strani Okrajnega sodišča v Mariboru.« Država, ki je ena večjih upnic podjetja za dobavo medicinskih pripomočkov, je tako obenem tudi predlagateljica postopka za izbris. »Po obvestilu Okrajnega sodišča v Mariboru, da subjekt vpisa ne posluje na poslovnem naslovu, vpisanem v sodnem registru, je registrsko sodišče moralo po uradni dolžnosti (ponovno) začeti postopek izbrisa brez likvidacije, sedaj iz drugega razloga. Zoper predmetni sklep lahko v roku 2 mesecev od njegove objave ugovarjajo subjekt vpisa, upniki in lastnik objekta. Če bo ugovor vložen in utemeljen, bo sodišče predmetni postopek ustavilo, pri čemer o upniških terjatvah v tem postopku ne bo odločalo. V tem postopku namreč sodišče odloča le o (ne)obstoju pogojev za vodenje predmetnega postopka,« nam je pojasnila podpredsednica sodišča v Mariboru, mag. Mirjana Horvat Pogorelec.

Bo država našla še kakšno premoženje in zahtevala stečaj?

Likvidacija je sicer eden od najbolj elegantnih načinov, kako se znebiti podjetja, obremenjenega z dolgovi. S tem, ko je Nicoletti podjetje prepisal na makedonskega državljana, so na Velkovskega prešle tudi obveznosti do slovenskih in tujih pravnih oseb. Govorili smo s podjetnikom, ki se je tudi sam na podoben način znebil podjetja, ki so ga pestili večji dolgovi, s tem da ga je prepisal na državljana Bosne in Hercegovine. Zdaj nadaljuje sorodne posle z drugim podjetjem. Za državo odpiranje novega podjetja v njegovem primeru ni bilo sporno, za dolgove zdaj odgovarja novi lastnik, ki pa ga ni v Sloveniji. Tudi z dokumentacijo ni imel težav. »Če narediš pametno, potem tak manever uspe,« nam je povedal. »Na tak način se je tudi Klemen Nicoletti znebil podjetja in dolgov. Upniki pa se slej ko prej naveličajo vlagati zahtevke, saj jih to vsakič stane. In ko se enkrat stroški približajo dolgu, obupajo. Prav tako jih dolg v podjetju bremeni in ga morajo nekako zapreti.«

Sklep o novem začetku postopka izbrisa družbe T7U.
Ajpes
Drugače je z upnico državo. S Fursa so nam sporočili: »Upniki, tudi RS lahko izbris družbe preprečijo z vložitvijo ugovora, da ni pogojev za vodenje postopka izbrisa. Ugovorni razlogi, na podlagi katerih sodišče postopek izbrisa ustavi, so zlasti, da družba ni izpolnila vseh svojih obveznosti do upnikov in/ali ima premoženje oziroma, da je zoper družbo že začet ali vložen predlog za začetek postopka zaradi insolventnosti ali prisilne likvidacije (435. člen ZFPPIPPP). Če pride do izbrisa družbe in se kasneje ugotovi, da je imela družba premoženje, je v tem primeru mogoče predlagati stečaj nad naknadno najdenim premoženjem v skladu s 443. členom ZFPPIPP. Hkrati pojasnjujemo, da se stečaj lahko začne in vodi nad vsako družbo s sedežem v Sloveniji, ki je insolventna - ne glede na to, kdo je njen lastnik oz. družbenik.« Podjetje T7U je po podatkih Gvina lastnik 52 kvadratnih metrov velikega stanovanja na Medvedovi cesti 9 v Ljubljani (območje Šiške), katerega vrednost je ocenjena na 68.810 evrov, lastništvo nad stanovanjem je nanj prešlo z Majbert Pharma. 
T7U je stoodstotni lastnik srbksega Majbert Pharma, ki je v lasti Klemna Nicolettija.
Gvin
Bo Nicoletti gradil stanovanja, prodajal letala, davčno svetoval?!

Klemnu Nicolettiju je s 1. avgustom letos uspelo izbrisati tudi svoj s. p. Od prodaje medicinskih pripomočkov pa se je usmeril k investicijam v projekte. Kot razkriva Ajpes, je direktor podjetja Casa, investicije v projekte, d. o. o., katerega ustanovitelj in edini družbenik je njegov oče Ivan Nicoletti.

Novoustanovljena družba Casa, kjer je Klemen Nicoletti direktor.
Ajpes
Novoustanovljena družba Casa, kjer je Klemen Nicoletti direktor.
Ajpes
V Aktu o ustanovitvi so v 2. členu navedene dejavnosti družbe širokega spektra, od gradnje stanovanjskih in nestanovanjskih zgradb, posredništva pri prodaji kmetijskih surovin, živih živali, strojev, ladij, letal, gradbenega materiala, pohištva, tekstila, živil, pijač in tobaka, trgovina na debelo, trgovina na drobno, trgovanje z lastnimi nepremičninami, dejavnost finančnega zakupa, različna svetovanja – tudi davčno, stiki z javnostjo, čiščenje stavb, vzdrževanj objektov in hišniška dejavnost, zbiranje terjatev in ocenjevanje kreditne sposobnosti, dejavnost športnih klubov, dejavnost sindikatov, dejavnost gospodinjstev z zaposlenim hišnim osebjem, popravila komunikacijskih in elektronskih naprav, obratovanje športnih klubov in številne druge. Podjetje ni prejemnik javnih sredstev. V poslovnem registru pa o podjetju ni drugih javno dostopnih podatkov.

Od obtožb o kripto prevarah do prevar s testi med covidom-19

Majbert Pharm je bil pred epidemijo neznano podjetje. Še pred razmahom bolezni, je vanj vstopila druščina fantov, poleg Nicolettija je bil lastnik še Alan Amadej Eferl, s podjetjem pa so povezovali tudi podmladek SDS Luko Laha in druge, ki so stopali po meji legalnega na področju kriptovalut in mrežnega marketinga. Iz tujine so prihajala medijska opozorila o kripto prevarantih in goljufijah, v katere naj bi bili vpleteni prav Slovenci, povezani v mrežo okoli Nicolettija in prve slovenske kriptovalute Xaurum.

Tina Gaber je skupaj z nogometašem Marcosom Tavaresem promovirala kriptovaluto xaurum, pri kateri je sodeloval njen tedanji fant Klemen Nicoletti.
FB

V obdobju Nicolettijevega kripto zagona je bila promotorka xauruma tudi Tina Gaber, danes srčna izbranka predsednika vlade Roberta Goloba, ki je pred njim ogrela srce Klemna Nicolettija. Po dostopnih fotografijah z družbenih omrežjih sta bila s povzpetniškim poslovnežem dvomljivega slovesa par več let. Gibala sta se v krogu visoke družbe, se nastavljala objektivom na mondenih destinacijah in prestižnih dogodkih. Romanco sta zaključila pred Nicolettijevim izletom v poslovne odnose z državo.

Na elitnem dogodku v Monacu
FB
Kljub popolni neizkušenosti in globokim pomislekom glede usposobljenosti za delo v medicinski industriji, je njegov Majbert Pharm ekspresno dobil posel z državo, kar je podjetje v finančnem smislu izstrelilo kot komet. V najhujšem letu covida-19, pisalo se je 2021, pa je zaslužilo 3,5 milijona evrov z državo, lekarnami in bolnišnicami, ki so od njega kupovali kitajske hitre teste. Kljub strokovnim pomislekom glede njihove ustreznosti so jih slovenski javni zavodi množično uporabljali, ker je posel s fanti z rajskih otokov favorizirala vlada pod vodstvom Janeza Janše. Posel z državo je Majbert Pharm omogočil izjemno finančno rast, vendar je kmalu postal predmet preiskav.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je decembra 2022 vložil kazensko ovadbo proti šestim osebam, vključno z Nicolettijem, zaradi suma nepravilnosti pri poslu s hitrimi testi in sumom okoriščanja. Evropsko javno tožilstvo se je zaradi sumov zlorabe enega milijona evropskih sredstev vključilo v preiskavo decembra lani, a ne komentirajo preiskave, »da ne bi ogrozili morebitnih postopkov v teku njihovega izida,« so sporočili iz urada evropskega javnega tožilca. Kljub preiskavi in sumom zlorabe proračunskega denarja pa je podjetje še naprej dobavljalo državi oziroma bolnišnicam medicinske pripomočke. S posli je nadaljevalo tudi na začetku aktualne vlade. Nadvse pomenljive pa so povezave podjetja Majbert Pharm in nekdanjega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki je bil v času Janševe vlade podpisan pod milijonski posel z Majbert Pharmom. Podjetje je še lani dobavljajo medicinsko opremo bolnišnici v Izoli, kjer je Gantar strokovni direktor. Dveletna pogodba za dobavo bolniških kap in prevlek za obuvala se je avgusta letos iztekla tudi z bolnišnico Valdoltra. Čeprav ima podjetje zaprte vse račune v tujini, pa to ni ovira za nadaljnje poslovanje. Naročniki jim nakazujejo na račune v tujino, ki niso pod drobnogledom slovenske davkarije.

Klemnu Nicolettiju smo poslali vprašanja v zvezi z izbrisom podjetja in njegovimi dolgovi pa o tem, ali so ga evropski tožilci že zaslišali in, ali je z novim podjetjem Casa, d. o. o., že speljal kakšen projekt. Na vprašanja nam tudi tokrat ni odgovoril.

Zadnja razkritja

15. 9. 2024

Fides

Vdor politike v stroko in korupcijska tveganja na Onkološkem inštitutu

Politika naj se ustavi pred vrati bolnišnice! Tako pozivajo zdravniki in predstojniki oddelkov na Onkološkem inštitutu, ki so se obrnili na preiskovalno.si zaradi, kot pripovedujejo, vmešavanja aktualne politike v stroko. Če so bili v preteklosti politično nastavljeni samo generalni direktorji, zdaj »politika posega v vse oddelke, kar povzroča stres in nestabilnost ter slabe medsebojne odnose.« Opozarjajo na pritiske, mobing in ustrahovanje politično postavljenega vodstva. Pa na povezavo generalne direktorice z odvetniki, ki so z bolnišnico pod njenim prejšnjim mandatom že dobro zaslužili. Strokovna direktorica, ki jo je namesto stroke tudi izbrala politika, pa sodeluje na plačanih dogodkih farmacevtskih družb, kjer promovira zdravila, ki jim je pred tem dala soglasje za onkološko zdravljenje. Kako notranje napetosti vplivajo na oskrbo bolnikov in daljšanje čakalnih vrst?

Preberi več

12. 9. 2024

4S7A1846

Dolenjska na nogah: Vse več nelegalnega orožja in nerazsodnih storilcev

Nočni rafali, prestreljeni avtomobili, kamenjanje policijskih in gasilskih vozil in grožnje z uglednimi odvetniki je le nekaj primerov, o katerih so nam pripovedovali sedanji in nekdanji policisti z območja Novega mesta, ki so pri izvajanju policijskih pooblastil tarča napadov, nezakonitih snemanj, kriminaliziranj in zasmehovanj na socialnih omrežjih. Vprašanje časa je, kdaj bodo policisti začeli glave obračati stran! Preverili smo tudi podatke, ali se državljani na območju Novega mesta in Kočevja res masovno oborožujejo. In zakaj država 58 novomeškim družinam še naprej dopušča, da njihovi otroci ne obiskujejo pouka?!

Preberi več

10. 9. 2024

20240910_123245

Trpi neznosne bolečine, zdravniki pa jo odpravljajo s tableti

Štiriintridesetletna Maja Zajec preživlja neznosne bolečine, ki jih ne more več trpeti. Bila je dvakrat operirana na hrbtenici, obe operaciji naj bi bili uspešni, a bolečine od začetka leta ne popustijo, čeprav bi se že zdavnaj morala vrniti na delo in v ustaljeno življenje. Pa se ne more. Bolečin ji ne odvzamejo, protibolečinska terapija deluje nekaj dni, za novo operacijo pa so jo uvrstili na rep čakalne vrste, kar pomeni tri leta. Kako naj človek zdrži tri leta z neznosnimi bolečinami in tableti, ki ne pomagajo več?

Preberi več

8. 9. 2024

NATASA NOVA

Kromosom Y

Če bi bila Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, direktorica zasebnega podjetja in bi plačo dajala iz lastnega žepa, si nikoli ne bi drznila javno operirati z besedami o spolni uravnoteženosti.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme