23. 10. 2023

Golobovemu zavezniku še ni treba v zapor

ROBERT GOLOB

Robert Golob / Sa.R.

Tesen prijatelj predsednika vlade Miloš Milović je še vedno na prostosti, čeprav je zaradi fiktivnih poslov pravnomočno obsojen na poldrugo leto.

Tesen prijatelj predsednika vlade Miloš Milović, ki je bil jabolko spora tudi pri odstopljeni ministrici Tatjani Bobnar,še ni v zaporu. Kot je razvidno iz odgovora sodišča, je poiskal vse pravne vrzeli, da zavleče odločitev sodišča o alternativnem prestajanju kazni.

S sodišča so nam sporočili, da še vedno odločajo o tem, ali mu bodo zaporno kazen odložili ali ne. Golobov tesen zaupnik Miloš Milović je bil namreč pravnomočno obsojen na leto in pol zaporne kazni zaradi fiktivnega posla.

Na sodišču so še dodali, da je Miloš Milović »podal prošnjo za alternativno prestajanje kazni zapora in je zadeva trenutno v fazi pridobivanja dokumentacije oziroma zagotovitve pravice strankam do izjave pred odločitvijo o prošnji za alternativno prestajanje kazni. Ob tem še dodajamo, da je na odločitev sodišča možna pritožba in odgovor na pritožbo, o čemer odloča višje sodišče.«

Ker je na odločitev sodišča mogoča pritožba, je jasno, da bo Milović na prostosti še nekaj časa.

Neomejen dostop do ministrov

Milović je že v začetku mandata vlade dr. Roberta Goloba hodil po različnih ministrstvih in na lastno pest svetoval. Junija lani je bil na ministrstvu za izobraževanje, takole so zapisali: »V kratkem obisku je opozoril kabinet ministra na varnostna tveganja. Z ministrom se ni sestal.«

Bil je tudi na ministrstvu za finance: »Oseba, ki jo omenjate, se je z ministrom srečala enkrat. Šlo je za kratek pogovor, izvedeno ni bilo nobeno plačilo,« so zapisali na tamkajšnjem ministrstvu. Prav tako je bil tudi na ministrstvu za javno upravo, vendar je takratna ministrica Ajanovič Hovnikova sporočila, da njegov obisk ni bil povezan z varnostnimi vprašanji, pač pa da ji je čestital za prevzem ministrskega položaja. Kontakte z Milovičem je na začetku potrdil tudi minister za zdravje Bešič Loredan, na eni izmed novinarskih konferenc pa pojasnil, da se je z Milovičem »pogovarjal o varnosti na splošno. Na ministrstvu so se po preučitvi različnih argumentov odločili, da mu preselijo pisarno.«

Kadroval bi tudi v policji

Tatjana Bobnar je v Milovićevih posegih prepoznala korupcijo.
Sašo Radej

O Miloviću se je razgovorila tudi nekdanja ministrica Tajana Bobar, ki je pred preiskovalno komisijo izpostavila, da je Milović sredi novembra lani poklical na notranje ministrstvo in zahteval, da policija zaposli določeno osebo. Ta oseba bi morala biti zaposlena kot varnostnik pri predsedniku vlade, vendar pa na policiji niso dali soglasja za njegovo zaposlitev.

»Takrat sem zavzela jasno stališče, da ne dopuščam takšnih klicev na ministrstvo, da nihče ne bo kadroval v policijo in da je to kadrovska korupcija, ki je nedopustna, ker je kadrovska politika izključno v pristojnosti generalnega direktorja policije kot predstojnika organa,« je poudarila Bobnarjeva.

Tatjana Bobar, ki bi v normalnih demokracijah zaradi postavljenih zahtev o depolitizaciji in nevmešavanju v policijo institucijo morala voditi, jo ne, Miloš Milovič, obsojen in kriv fiktivnih poslov, pa je na prostosti. 

Zahteva za varstvo zakonitosti

Miloš Milović je po odvetniku na vrhovno sodišče vložil tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, ki so jo na sodišču prejeli 10. oktobra letos, o njej pa še ni odločeno. Na vprašanje, ali je možno, da bi z vloženim institutom dosegli prekinitev prestajanja zaporne kazni, so nam na vrhovnem sodišču odgovorili: »Drži, glede na vsebino zahteve lahko VS odredi, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe tudi odloži oz. prekine.«

Postopek reševanja vloge je sicer dolgotrajen in lahko traja tudi nekaj mesecev, zato je verjetno, da bo okrožno sodišče prej sprejelo odločitev o Milovičevi zahtevi za alternativno prestajanje zaporne kazni. Institut varstva zakonitosti, ki se vloži zoper pravnomočno sodbo, s katero je bil končan kazenski postopek, v primerih kršitve kazenskega zakonika, zaradi bistvene krištve določb kazenskega postopka in zaradi drugih kršitev določb kazenskega postopka, če so te vplivale na zakonitost sodne odločbe, pa tudi ne zadrži samega prestajanja zaporne kazni.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme