23. 7. 2024

PLUS

Inspection at Bokalce Retirement Home: Mistakes Identified, but No Action Will Be Taken

katja

Katja Čoh Kragolnik / Sašo Radej

At the Ljubljana Vič Rudnik Retirement Home - Bokalce Unit (DSO Bokalce), the social inspection, which is primarily responsible for oversight in homes, has concluded an inspection related to allegations of inadequate care and treatment of residents. And what is the summary of the eight-month investigation, for which we have been seeking answers weekly on our portal? In one word: dismal. Does anyone even care about the distress and suffering of the elderly? Is it acceptable to place the elderly in scalding water, change their medications, and choke them with a foreign denture in their mouths? Even the Medical Chamber did not find any errors. Are the responsible institutions covering for each other? However, the Police took the complaint more seriously and filed a criminal charge due to justified suspicions of a violent crime.

The Police confirmed that in the case of the incident at DSO Bokalce, "following the institution's initial report and after collecting information, they filed a criminal charge with the competent District State Prosecutor's Office in Ljubljana due to justified suspicions of the crime of violence under the second paragraph of Article 299 of the Penal Code (KZ-1). The charge was filed against two known suspects."

Zadnja razkritja

20. 10. 2024

modra-luc-v-prometu-viz-zavarovanje

Razbil diplomatski avto in izkoristil imuniteto, priče zbežale pred policijo

Na preiskovalno.si smo pridobili informacijo o hudi prometni nesreči vozila, namenjenega diplomatskim prevozom veleposlanika Iztoka Jarca v Bruslju, ki so jo pred javnostjo prikrili. Škandal, ki so ga zakuhali na diplomatskem predstavništvu, že dobri dve leti leži v predalu zunanjega ministrstva, kot je mesece v predalu tičala afera z modrimi lučkami odstopljene ministrice Emilije Stojmenove Duh. Prvič objavljamo poročilo izrednega delnega nadzora, ki razkriva, da so udeleženci prometne nesreče zavajali ne samo slovensko zunanje ministrstvo, ampak celo belgijsko policijo.

Preberi več

17. 10. 2024

borut sajovic

Milijonske nepremičnine ministra Boruta Sajovica

Ministra za obrambo, nekdanjega župana in člana Svobode smo pozvali, naj razkrije svoje premoženje in njegov izvor. Javno je pred dnevi trdil, »da nima ničesar, razen dveh gozdnih parcel, vrednih manj kot 10 tisoč evrov,« na Preiskovalno.si pa razkrivamo, kako je letos prepisal milijonsko premoženje na sina in hčer, hkrati pa si je z notarskimi pogodbami zagotovil, da vse nepremične drži v svojih rokah.

Preberi več

15. 10. 2024

Zakonca Cezar brez vode

Na starost brez vode. Kje so zdaj človekoljubne organizacije?

Medtem ko je prva skrb odločevalcev politično preživetje, privilegiji in lastna blaginja, pa je resničnost nekaterih Slovencev v 21. stoletju omejena na luksuz, ki se mu reče čista pitna voda. Kar je za ene osnovna dobrina in človekova pravica, je za druge privilegij. Ustavna pravica dostopa do pitne vode ostaja neuresničena. V naši raziskavi smo odkrili ljudi, povečini gre za starejše prebivalce - kar je še posebej alarmantno -, ki v osamljenih zaselkih že desetletja živijo brez vode, brez vodovodnega sistema in odvodnjavanja. Za njih je vsaka kapljica življenjskega pomena in neprecenljiv zaklad. Vprašanje dostopa do vode pa je povezano tudi z zdravjem, higieno in splošno kakovostjo življenja. Ni zgolj infrastrukturni izziv, temveč tudi vprašanje socialne pravičnosti in enakopravnosti ter človekovega dostojanstva.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme