19. 8. 2024

Odslovil političnega analitika in občanom znižal položnice

Edvard Kadič

Edvard Kadič je v osmih mesecih prejel skoraj 30 tisočakov za svetovanje komunalnemu podjetju. / Sa. R.

Kar 20 evrov nižji znesek so prebivalci Trbovelj prejeli na zadnjih položnicah za toplo vodo, potem ko so se po ekscesno visokih zneskih, ki so jih plačevali od energetske krize naprej, obrnili na naš portal. Medtem ko je komunalno podjetje prebivalcem za javne storitve navijalo cene, pa je proračun podjetja trošilo za plačevanje piar svetovanje političnega komentatorja Edvarda Kadiča. Direktor komunale, ki je stanje na začetku leta podedoval od svojega predhodnika, je držal obljubo in v mesecu dni po našem obisku Zasavja »odstranil okostnjake iz omare«. Znižal je cene položnic in se znebil svetovalca.

»Kot bi iz pipe tekel šampanjec in bi smeti odvažali z zlato limuzino. Komaj kaj nam ostane za hrano,« nam je dejal Trboveljčan, ki s skromno pokojnino stežka prebije mesec. Preiskovalno so, kot so povedali, izbrali zato, ker nam zaupajo, da stvari pripeljemo ali se trudimo pripeljati do zaključka. Ogorčeni so bili predvsem, ker je komunala v času energetske krize in zviševanja cen storitev trošila občinske evre za svetovalno pogodbo političnemu analitiku in ekspertu za govorico telesa Edvardu Kadiču, medtem pa občanom zaračunava oderuške cene javnih storitev.

Povedali so nam tole:

Video: Matej Krže

Medtem ko so po drugih slovenskih občinah plačevali bistveno manj, je bila cena tople vode pri njih za okoli 40 evrov nad slovenskim povprečjem. Nekaj evrov višje položnice kot v Trbovljah so prejemali samo v Ravnah na Koroškem.

Direktor Komunale Janez Žlak v prid občanom, kot je obljubil, čisti okostnjake iz omare.
Tamino Petelinšek/Primorske novice
Direktor trboveljske komunale Janez Žlak, ki je na vodstvenem položaju šele od januarja letos, nam je pojasnil, da je podedoval veliko grehov iz od prejšnjih direktorjev, ki so se na direktorskem stolu zadnja leta menjali kot po tekočem traku, in se jih trudi sanirati. Največ škode so, po njegovem, javnemu podjetju naredili njegovi predhodniki, zadnji je bil Igor Glušič, pod katerim so bile cene položnic najvišje, Trboveljčane pa na višku ogrevalne sezone pognale na ulico. Podpisal pa je tudi sporno pogodbo za piar svetovanje s političnim analitikom in svetovalcem za javno nastopanje Edvardom Kadičem. To je prebivalce še posebej razkačilo.
V enem letu so se cene dvignile za 40 evrov, po protestu Trboveljčanov v začetku leta pa so jih spomladi spustili iz 186 na 179 evrov.
Agencija za energijo
V osmih mesecih slabih 30.000 evrov

Kadičevo podjetje, Agencija Rudolf, podjetje za trženje, d. o. o ., je 31. julija 2023 sklenilo pogodbo z Javnim podjetjem Komunala Trbovlje, ki jo je podpisal takratni direktor Igor Glušič, in sicer za »storitve svetovanja na področju komuniciranja z javnostmi«. Pogodbeni znesek je znašal 38.600 evrov. Ob tem dodajmo, da je pogodbena cena pod mejo 40 tisoč evrov, ko za sklenitev posla zadostuje oddaja evidenčnega naročila in ni treba izpeljati javnega razpisa! Pogovorno temu rečemo, da se naročilo »odda z naročilnico«, naročniku pa po ZJN-3 ni potrebno pridobiti več ponudb in se odločiti za najcenejšega ponudnika.

Komunala je Kadiču v osmih mesecih - po podatkih iz Erarja – nakazala 29.448 evrov. Zadnje nakazilo je bilo julija v višini 5004 €. Direktor Žlak je pogodbo z njim predčasno prekinil.

Na vprašanje, katere konkretne storitve je Agencija Rudolf izvajala in kakšen je opis vseh delovnih nalog, določenih s pogodbo, so na Komunali odgovorili skopo: da je predmet pogodbe svetovanje na področju komuniciranja z javnostmi. Podrobnosti, kakšen je bil Kadičev profesionalni doprinos trboveljski Komunali na področju komuniciranja z javnostmi, nismo izvedeli, niti kakšne aktivnosti za podjetje je izvajal. Tudi Kadiča smo o tem vprašali po elektronski pošti, a se ni odzval, nejasno ostaja, ali bo predčasno prekinitev pogodbe morda izpodbijal na sodišču.

Kadič tudi sicer posluje z javnimi institucijami. Je ustanovitelj in direktor Zavoda za napredne študije Delta, ki je, kot piše na njihovi spletni strani, »eden od svetovnih centrov za raziskovanje in razvoj praktične uporabe celovitega človeškega potenciala«. Od leta 2012 je, kot beleži Erar, prejel za 86.550 evrov nakazil javnih sredstev. Največ, 43 tisočakov, je od leta 2022 prejel od državnega zbora. Na svoj s. p. pa je v času epidemije koronavirusa prejel slabih 15 tisočakov vladnega Ukoma za komunikacijske storitve za promocijo cepljenja, čeprav rezultatov ni bilo.

Kadič sicer kot politični analitik in strokovnjak za javno nastopanje sodeluje v nekaterih komentatorskih oddajah na komercialnih televizijah, ki so blizu desni politični opciji, na omrežju X pa obračunava tudi z mediji, ki mu nazorsko niso blizu. Kar ni ravno odlika strokovnjaka za komuniciranje, kot se predstavlja. 

Preverili smo: Trbovlje so unikum med komunalami po Sloveniji

Na našem portalu smo preverili vse največje in po številu prebivalcev primerljive komunalne službe po Sloveniji – z vseh so nam odgovorili, da nimajo sklenjenih svetovalnih pogodb z zunanjimi izvajalci za opravljanje piar ali drugih tržnih storitev. Ne ljubljanska Voka Snaga, ne mariborski javni holding, ne Kostak iz Krškega, ki je največja komunalna služba pri nas in oskrbuje območje s skoraj 400.000 prebivalci, ne zapravljajo javnega denarja za svetovalne storitve. V vseh imajo službo za odnose z javnostmi organizirano znotraj podjetja.

Trboveljčani so s 1. julijem, ko je bila pogodba za svetovanje že prekinjena, prejeli nižje položnice za 15 odstotkov ali za nekaj več kot 20 evrov! Če so prej odjemalci plačevali 139,09 evrov skupaj z davkom za kubik tople vode, bodo po novem zanj odšteli 118,22 evrov. Dvajset evrov razlike pa marsikomu veliko pomenim.

Najbolj so se pocenitve razveselili upokojenci, ki se prebijajo skozi mesec z nizkimi pokojninami in jim kakšen mesec, so nam zaupali, že zmanjka za hrano. Po uradnih podatkih za leto 2022 je BDP na prebivalca v zasavski regiji znašal 14.563 evrov, kar je 2,7-krat manj od osrednjeslovenske regije (39.367 €). Največ brezposelnih v Zasavju, prijavljenih na Zavod za zaposlovanje, je bilo konec prejšnjega leta prav v Trbovljah. Večina prijavljenih je starih nad 50 let in so dolgotrajno brezposelni.

Nova cena tople vode bo veljala do konca leta, kot poudarja direktor Žlak, pa si bodo prizadevali, da do novih podražitev v naslednjem letu ne bi prihajalo.

Zaradi sumov kaznivih dejanj ovaden visoki funkcionar SD in cenilec iz afere Litijska

»Okostnjake, ki so padli iz omar, bomo 'poštimali',« je za naš portal odločno dejal Žlak, ki si je zadal, da po turbulentnem obdobju na pogorišču trboveljske komunale postavi nove temelje. Njegovih predhodnikov težave občanov niso prav posebej zmotile. Direktorji javnega zavoda Komunala Trbovlje so se menjavali kot po tekočem traku, kadrovalo se je po političnih linijah, o sporih je moralo razsojati tudi sodišče, podana je bila kazenska ovadba … Okostnjaki, kot kaže, sežejo zelo globoko, zaradi njih pa so visoko ceno plačali Trboveljčani.

Komunalo Trbovlje je od leta 1997 več kot dve desetletji vodil Milan Žnidaršič, visoki funkcionar Socialnih demokratov ter predsednik upravnega odbora Združenja sodnih izvedencev in cenilcev za gradbeno stroko, ki se je podpisal pod cenitev stavbe na Litijski 51 za pravosodno ministrstvo, o čemer smo obsežno poročali. Žnidaršič se je za direktorja komunale potegoval še leta 2017, ko mu na direktorskem razpisu ni uspelo. Čeprav je njegovo zamenjavo kar dvakrat potrdil nadzorni svet komunale, mu je Žnidaršič z varnostno službo preprečil prihod na delovno mesto. Komunala je imela tako kar dva direktorja, zadeva pa se je preselila na sodišče, ki je na predlog takratne županje Jasne Gabrič Žnidaršiča imenovalo naprej za vršilca dolžnosti, kasneje pa za direktorja.

Visoki funkcionar SD, znanec iz afere Litijska, je pustil sled tudi v Komunali Trbovlje in so prislužil kazensko ovadbo.
Komunala Trbovlje
Septembra lani je Komunala Trbovlje kazensko ovadila nekdanje vodstvo družbe, med njimi tudi Žnidaršiča, potem ko je forenzična preiskava poslovanja v obdobju med letoma 2017 in 2020 pripeljala do posameznih zaključkov, za katere obstaja sum kaznivega dejanja.

Po Žnidaršičevi upokojitvi leta 2020 so se zamenjali še trije direktorji. Do prihoda Janeza Žlaka, ki se je v trboveljski komunali sprva zaposlil kot prokurist, še prej pa je bil leta 2019 slab mesec tudi nadzornik. Žlak, ki sicer velja za kader iz kroga SDS - v času prejšnje vlade Janeza Janše je bil predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga, kjer so se pod njegovim vodenjem dogajala številna politična kadrovanja po državnih podjetjih in poskusi prodaj - je z vodenjem pričel ob začetku tega leta.

Prav je, da se pozitivne odločitve nosilcev javnih funkcij, ki so v dobrobit ljudem, pohvalijo in se o njih piše tudi potem, ko se anomalije odpravijo. Direktor je obljubo držal in izpolnil svojo zavezo, da komunalnemu podjetju povrne namen služenja občanom in ne zasebnim interesom posameznika.

Zadnja razkritja

15. 9. 2024

Fides

Vdor politike v stroko in korupcijska tveganja na Onkološkem inštitutu

Politika naj se ustavi pred vrati bolnišnice! Tako pozivajo zdravniki in predstojniki oddelkov na Onkološkem inštitutu, ki so se obrnili na preiskovalno.si zaradi, kot pripovedujejo, vmešavanja aktualne politike v stroko. Če so bili v preteklosti politično nastavljeni samo generalni direktorji, zdaj »politika posega v vse oddelke, kar povzroča stres in nestabilnost ter slabe medsebojne odnose.« Opozarjajo na pritiske, mobing in ustrahovanje politično postavljenega vodstva. Pa na povezavo generalne direktorice z odvetniki, ki so z bolnišnico pod njenim prejšnjim mandatom že dobro zaslužili. Strokovna direktorica, ki jo je namesto stroke tudi izbrala politika, pa sodeluje na plačanih dogodkih farmacevtskih družb, kjer promovira zdravila, ki jim je pred tem dala soglasje za onkološko zdravljenje. Kako notranje napetosti vplivajo na oskrbo bolnikov in daljšanje čakalnih vrst?

Preberi več

12. 9. 2024

4S7A1846

Dolenjska na nogah: Vse več nelegalnega orožja in nerazsodnih storilcev

Nočni rafali, prestreljeni avtomobili, kamenjanje policijskih in gasilskih vozil in grožnje z uglednimi odvetniki je le nekaj primerov, o katerih so nam pripovedovali sedanji in nekdanji policisti z območja Novega mesta, ki so pri izvajanju policijskih pooblastil tarča napadov, nezakonitih snemanj, kriminaliziranj in zasmehovanj na socialnih omrežjih. Vprašanje časa je, kdaj bodo policisti začeli glave obračati stran! Preverili smo tudi podatke, ali se državljani na območju Novega mesta in Kočevja res masovno oborožujejo. In zakaj država 58 novomeškim družinam še naprej dopušča, da njihovi otroci ne obiskujejo pouka?!

Preberi več

10. 9. 2024

20240910_123245

Trpi neznosne bolečine, zdravniki pa jo odpravljajo s tableti

Štiriintridesetletna Maja Zajec preživlja neznosne bolečine, ki jih ne more več trpeti. Bila je dvakrat operirana na hrbtenici, obe operaciji naj bi bili uspešni, a bolečine od začetka leta ne popustijo, čeprav bi se že zdavnaj morala vrniti na delo in v ustaljeno življenje. Pa se ne more. Bolečin ji ne odvzamejo, protibolečinska terapija deluje nekaj dni, za novo operacijo pa so jo uvrstili na rep čakalne vrste, kar pomeni tri leta. Kako naj človek zdrži tri leta z neznosnimi bolečinami in tableti, ki ne pomagajo več?

Preberi več

8. 9. 2024

NATASA NOVA

Kromosom Y

Če bi bila Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, direktorica zasebnega podjetja in bi plačo dajala iz lastnega žepa, si nikoli ne bi drznila javno operirati z besedami o spolni uravnoteženosti.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme