18. 2. 2024

Lovci mečejo na cesto vdovo nekdanjega funkcionarja

LOVCI

Lovci / Profimedia

Iz ene najvrednejših vil v centru Ljubljane, ki je v lasti Lovske zveze in je ocenjena na 4 milijone evrov, lovci mečejo na cesto 80-letno najemnico, ki tam živi že 54 let in plačuje najemnino. Brez strehe nad glavo bi ostala tudi njena hči, čeprav ju varuje najemna pogodba.

22. novembra 2023  je odvetnica Mojca Starec po pooblastilu Lovske zveze na najemnico stanovanja naslovila Zahtevo za izpraznitev in izročitev stanovanja, ki se nahaja na Zupančičevi ulici 9, v prostorih Lovske zveze, v kateri najemnica živi že 54 let.

Lovska zveza na cesto meče vdovo njihovega kolega.
preiskovalno.si
Gre za elitno vilo Lovske zveze v središču Ljubljane,  ki je v neposredni bližini razvpitega kompleksa Schellenburg.80-letna najemnica in njena hči, ki že vsa leta plačujeta neprofitno najemnino, sta na robu obupa, saj nimata kam. V 13. členu najemne pogodbe,  ki je bila sklenjena že pred desetletji, namreč jasno piše, da je Lovska zveza dolžna najemnikom v primeru selitve ali prodaje zagotoviti ustrezno stanovanje. Tega niso storili, očitno so se odločili, da bodo s pravnimi akrobacijami in ustrahovanjem uspeli z deložacijo. Tako so poslali grozeče pismo z obtožbami in zahtevo po izselitvi. Kam naj gresta najemnici, pa jih ne zanima. Pritiski so se začeli že pred kakšnim letom, ko so najprej zahtevali, da vrneta daljinec pomičnih vrat, skozi katera je lahko 54 let pred njun vhod pripeljal avto. Daljinec sta vrnili. A pri tem se ni končalo. Z najemom odvetnice se pritiski stopnjujejo.
Najemna pogodba varuje najemnico in njeno hči. Po 54 letih bi jima morali nuditi drugo primerno stanovanje.
preiskovalno.si
Lovska zveza ne spoštuje lastne pogodbe!

Najemnica stanovanja v Vili Kozorog je žena mednarodno cenjenega in v lovskih krogih zelo spoštovanega nekdanjega funkcionarja te zveze, ki pa je leta 2015 preminil. Na Lovski zvezi je bil zaposlen celo svoje življenje, ki ga je dobesedno posvetil naravi. Od prvega delovnega dne pa vse do pokoja, v katerem je bil še vedno zelo aktiven, je bila zanj Lovska zveza ena in edina delodajalka. Vso profesionalno kariero je posvetil lovstvu v Sloveniji, zaradi svojega znanja in izkušenj pa je deloval tudi v mednarodnem prostoru pri Mednarodni zvezi za varstvo narave, bil je podpredsednik Združenja zveze za lov in varstvo divjadi v Evropski uniji. Za svoje delo je prejel vrsto odlikovanj vseh stopenj, prejel je tudi številne mednarodne nagrade. Kot so leta 2015 ob njegovi nenadni smrti zapisali njegovi stanovski tovariši z zveze, je njihov ugledni kolega »v slovenskem in mednarodnem lovstvu nedvomno pustil trajen pečat.« 

Očitno je bil ta pečat le malo trajen, saj njegovo družino kljub izrecnim zavezam iz najemne pogodbe, stanovanjskemu zakonu, ustavnim načelom te države brez kančka slabe vesti in spoštovanja do pokojnega kolega mečejo na cesto! Po 54 letih življenja v stanovanju, ne da bi jima ponudili neko drugo rešitev. Preminuli funkcionar lovske zveze je namreč v tem stanovanju živel od leta 1970, z ženo in dvema hčerkama je tam prebival vse do svoje smrti. V najemni pogodbi sta žena, danes 80-letna upokojenka, in hči vpisani kot uporabnici stanovanja. Na Zupančičevi 9 imata vsa leta prijavljeno tudi stalno prebivališče. Lovska zveza je tudi po smrti svojega člana, nekdanjega funkcionarja, položnico za najemnino naslovila na ime in račun njegove žene. S tem je Lovska zveza pravno-formalno tudi priznala nasledstvo najemne pogodbe na ženo, ki je tako ali tako omenjena v  pogodbi. Omenjena je tudi ena od hčera. V 13. členu pogodbe pa je zapisana izrecna alineja, da mora Lovska zveza poskrbeti za ustrezno stanovanje najemnikov v primeru selitve.A Lovska zveza se je očitno odločila drugače. Pred približno letom ali dvema se je začelo maltretiranje, saj so upokojenko začeli obtoževati, da dela škodo na objektu, čeprav gre za izmišljene obtožbe. Med našim ogledom je bilo jasno videti, da Vila Kozorog počasi propada in da Lovska zveza kljub izdatnemu financiranju države v okviru svojih nalog ne skrbi za svojo stavbo. Delno ji to pač onemogoča zakon. Namesto, da bi se z najemnico sestali, so jo s spornimi pravimi akrobacijami začeli onemogočati. Tako so ji po odvzemu parkirnega mesta začeli groziti na način, ki bi prikazoval, da je ona tista, ki uničuje lastnino Lovske zveze, pa čeprav je ne. Stanovanje  v velikosti 78 kvadratnih metrov, v katerem živita upokojenka in njena hči, je zelo ohranjeno in čisto, verjetno eno najbolje ohranjenih prostorov Vile Kozorog. 

Lovska zveza je želela to vilo prodati za 4 miljone evrov, družino svojega lovskega kolega pa meče na cesto!
preiskovalno.si
Podle igre in izkoriščanje pravnih vrzeli za deložacijo

Nova pravna akrobacija vodstva Lovske zveze pa je ta, da najemnici januarja 2024  ni poslala računa za najem. Ko je upokojenka klicala na zvezo, so ji dejali, da so »vložili tožbo in dokler bo zadeva na sodišču, položnic ne bodo pošiljali.« Tožbe pa do danes še ni prejel nihče.  Je v ozadju pravni manever, s čimer bi želeli dokazati, da upokojenka in njena hči ne plačujeta najemnine?! Podle pravne igre, pritiski in grožnje s sodiščem so dno dna Lovske zveze. So izživljanje nad družino nekdanjega preminulega kolega.  

Po odziv smo se obrnili na novega predsednika Lovske zveze, ki je vajeti te organizacije prevzel januarja letos, Alojza Kovšco, nekdanjega politika, predsednika državnega sveta in nekdanjega podpredsednika stranke Konkretno. Najemnica in njena hči veliko upov polagata prav v novega predsednika in v razumen dogovor, saj ne zahtevata ničesar, kar ne bi bilo zapisano v pogodbi. Torej nadomestno stanovanje. Ena in edina ponudba, ki sta jo prejeli, je bila varovano stanovanje na Štajerskem. Po 54 letih življenja v centru Ljubljane, kjer imata stalno bivališče, zdravnika, socialno mrežo, upata na vsaj bližino centra in površino stanovanja, primernega za dve osebi. A ultimativen dopis odvetnice, ki bi lahko Lovsko zvezo opozorila na vsaj etično sporno početje kaže na povsem ignorantsko in zgrešeno razumevanje stanovanjske pravice, najemne pogodbe in druge zakonodaje Republike Slovenije, ki v njunem primeru pomeni, da gre Lovska zveza dobesedno čez trupla v izpolnjevanju svojih ambicij po prodaji Vile Kozorog. Samo parcela okoli vile v središču Ljubljane meri skoraj 1000 kvadratnih metrov, prostori vile pa se raztezajo na 333 kvadratnih metrih. Zadnja cena je bila 4 milijone evrov, prodajo pa je onemogočal prav nerazrešen spor z najemnico.

Vila Zlatorog v lasti Lovske zveze vidno propada. Že dlje časa ni drugih najemnikov, stavba gnije, okna so stara.
preiskovalno.si
Alojz Kovšca zadeve še ni preučil, se bo pa skozi dokumentacijo prebil do naslednje seje upravnega odbora, ki bo 20. marca. Uradno stališče upravnega odbora še čakamo; med lovci pa krožijo neresnične zgodbe o zahtevah najemnice in njene hčere, čeprav je edino, kar si želita, (najemno) stanovanje v središču Ljubljane. Se pa ob tem postavlja vprašanje o višini najemnine, ki bi bila za najemnici sprejemljiva, saj zdaj po veljavni pogodbi plačujeta neprofitno najemnino. O zadevi bo očitno odločalo sodišče, kjer je zadeva že bila v preteklosti.

Zadnja razkritja

24. 5. 2024

MESEC VLAK FB

Rubrika Populizmi: Luka Mesec

Na preiskovalno.si smo se odločili, da bomo na preži za izjavami, s katerimi poskušajo politiki zavajati zato, da bi dobili vaš glas za dobro plačane službe v Bruslju ali politične všečke. Politiki namreč želijo vplivati na pozitivne emocije volivcev in jih s samopromocijskimi in populističnimi akcijami zavajati ter si na račun manipulativnih objav zviševati rejting. Tudi vas vabimo, da nas opozorite na take izjave. Danes objavljamo prvo:

Preberi več

22. 5. 2024

1701871806-dsc0089-01-1701871768332

DOSJE UKC: Kam odteka javni denar

Službe za izbrance, korupcija, favorizirani dobavitelji, nezakonitosti. Na preiskovalno.si smo sistematično zbrali vse nepravilnosti v delovanju naše največje bolnišnice s ciljem, da sledimo potem javnega denarja. V preteklih mesecih smo tako razkrili več primerov nepravilnosti, korupcije in nezakonitega ravnanja v največji zdravstveni ustanovi v Sloveniji, Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Preberi več

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme