22. 11. 2023

Med Golobom in ministrom počilo, kriv je štajerski direktor

ROBERT GOLOB

Robert Golob / Sa.R.

Gibanje Svoboda in Levica si po naših informacijah kažeta mišice v kadrovski trgovini, kdo bo vodil enega največjih domov za starejše v Mariboru.

Trk dveh političnih struj je povzročil razpis za direktorja. »Razpis za direktorja je diskriminatoren!« se je na nas obrnil del zaposlenih, ki se zaradi posledičnega šikaniranja vodstva ne upajo javno izpostaviti, trdijo pa, da so v domu, kjer se zadnje leto spopadajo tudi z milijonsko izgubo, v javnost pa so prišle še pretresljive zgodbe o nasilju nad zaposlenimi in varovanci, »priredili razpis za dosedanjega direktorja Marka Slaviča.« Slavič je že 20 let na vodstveni funkciji v domu, zadnje leto pa je tudi znan simpatizer Golobovega Gibanja Svoboda in tudi mestni svetnik na njihovi listi v Mariboru. Kot smo izvedeli iz več ločenih virov, naj bi užival veliko podporo pri Robertu Golobu, ki mu je tudi osebno izkazal naklonjenost ob obisku Maribora pred volitvami, kot lahko preberemo v lokalnem mediju. Golob naj bi se po naših informacijah zavzemal za njegovo imenovanje na mesto direktorja, a ga pri tem že dva meseca zavira minister Simon Maljevac. Minister, ki v imenu ustanovitelja doma, postavlja ali odstavlja direktorje, Slaviču ne da soglasja k imenovanju, ker v domu niso upoštevali priporočil ministrstva, naj razpis ponovijo ali izpeljejo na novo.

Direktor Doma Danice Vogrinec Maribor mag. Marko Slavič nam je povedal, da se razdaja za stanovalce in dom.
Revija Zarja Jana

Petnajst ur v isti plenici, tri leta brez svežega zraka

Dolgoletni direktor, ki je na čelu mariborskega doma za starejše zadnjih 20 let, je bil edini od treh kandidatov, ki je izpolnjeval vse razpisne pogoj. Razpis pa je kot enega izmed pogojev zahteval tudi potrdilo o opravljenem izpitu iz socialnega varstva, ki pa ga zakonodaja za direktorsko mesto v domu starejših ne zahteva. Kljub opozorilom ministrstva za solidarnostno prihodnost, naj se zaradi tega »ponovi postopek objave prostega delovnega mesta za direktorja Doma oziroma ponovno objavi javni razpis za prosto delovno mesto direktorja Doma,« so jih v domu kratko malo ignorirali. Proti ministrovemu priporočilu so se postavili celo predstavniki ustanovitelja doma, to je države. In Marka Slaviča septembra že petič po vrsti izbrali za direktorja doma. Čeprav je od njegove izvolitve minilo že dva meseca in bi moralo biti imenovanje zgolj formalnost, pa mu minister Maljevac za zdaj ne da zelene luči za prevzem funkcije. Po naših informacijah celo ni naklonjen imenovanju Marka Slaviča za nov mandat direktorja mariborskega doma. »V skladu s postopkom in soglasno z vsemi glasovi prisotnih sem bil imenovan. Dobil sem tudi soglasje mestnih svetnikov, saj uživamo veliko podporo v Mariboru,« nam je povedal Marko Slavič in dodal: »Nerodno je, da je ministrstvo odreagiralo na tak način.«

Simon Maljevac ni naklonjen imenovanju direktorja Marka Slaviča.
Marko Vavpotič/24

Dom pestijo finančne stiske in hude obtožbe o nasilju. Minister je zadržan tudi zaradi zadnje afere, ko so v reviji Jana objavili pretresljive izpovedi skupine delavcev o številnih nepravilnostih, domnevnem poniževanju, ustrahovanju zaposlenih in celo nedostojni oskrbi varovancev. Med drugim smo lahko prebrali, da jim tudi po 15 ur ne zamenjajo plenic in da nepokretni posamezniki na svežem zraku niso bili že tri leta, prav tako so navajali o domnevnem nasilju nad starejšimi. V domu naj bi se dogajale nepravilnosti tudi pri poslovanju. Vodstvo, konkretno direktor Marko Slavič, naj bi ob vseh neprimernih dogodkih v domu gledal stran in jih preprosto pometel pod preprogo. Direktor je celo ogorčeno stopil v bran zaposlenim in zanikal vsakršno nezadostno in napačno ravnanje do varovancev. A očitno vse izpovedi le niso bile iz trte izvite. Analiza strokovnih nadzorov s svetovanjem v dejavnosti zdravstvene in babiške nege od 1. januarja do 31. decembra 2022 je namreč pokazala, da: »Sistem kakovosti in varnosti v zavodu ni vzpostavljen, kultura varnosti ni prepoznana, izvajajo se posamezni elementi, ki pa jih zaposleni ne poznajo dovolj dobro in v aktivnostih ne sodelujejo. (...) Pri neposrednem izvajanju dela in izvajanju postopkov in aktivnosti in oskrbe je bilo ugotovljeno več odstopanj na področju upravljanja z zdravili. Področje je pomanjkljivo urejeno. Trenutna organizacija in način dela ne zagotavljata kakovostne in varne oskrbe za uporabnike.«

Direktorju povišica, zaposleni brez dodatka za delovno uspešnost

Na Inšpektoratu za delo so nam potrdili, da postopki zoper Dom Danice Vogrinec še potekajo, vodi pa jih socialna inšpekcija. Več informacij nam zaradi tega niso mogli posredovati, zapisali pa so »da je bil zaradi ugotovljenih nepravilnosti na področju nadzora delovnih razmerij uveden prekrškovni postopek,« ki pa še ni zaključen. Dom pestijo tudi finančne težave. Spopadajo se s posledicami velike tatvine na račun stanovalcev. Sodelavka, ki je bila za svoje početje že pravnomočno obsojena, je iz blagajne odtujila 100.000 evrov, po dogovoru pa vrača po 10 tisočakov na leto. Leto 2022 so zaključili z izgubo v višini 1,2 milijona evrov, kar je direktor Slavič pripisal epidemiji in varčevanju države na račun domov. Ob tem pa v zapisniku seje sveta doma iz marca letos, kjer so obravnavali sanacijski načrt za obdobje 2022-2023, izvemo, da je svet zavoda izglasoval 50-odstotno izplačilo delovne uspešnosti za direktorja, in sicer za obdobje med 1. januarjem in 31. decembrom za 20 odstotkov, v obdobju med 1. marcem in 30. septembrom pa za 30 odstotkov. Medtem ko zaposleni še niso prejeli dodatka za delovno uspešnost. Nekatere člane sveta zavoda je povišanje zmotilo in se jim v tedanji finančni situaciji »ni zdelo higienično«. Kritična do povišice je bila tudi predstavnica vlade Barbara Žgajner. Aprila letos je iz sveta zavoda odstopila. Kot je tedaj dejala za Večer, je bil njen odstop osebne narave, dodali pa so še, da naj bi mu botrovalo »tudi nestrinjanje z nekaterimi odločitvami vodstva.« Njen odstop je, kot so nam potrdili, odmeval tudi na ministrstvu.

Barbara Žgajner je bila predstavnica ustanovitelja, ki je bila večkrat kritična do direktorja in razmer v domu.
Mediaspeed

Marko Slavič nam je glede povišice objasnil, da je njegova plača glede na opravljanje storitev za 809 varovancev in izvajanje pomoči na domu v 10 občinah malenkost višja od plače diplomirane medicinske sestre. Znašala naj bi okoli 2300 evrov neto. Obreganje v nekajmesečni dodatek 300 do 400 evrov, ki ga je prejemal pri plači ob dodatnem razdajanju za dom in stanovalce, pa se mu zdi sramotno. Potrdil je tudi, da zaposleni še niso prejeli dodatka za delovno uspešnost.

Na Slaviča so se afere lepile tudi v preteklosti. Pred devetimi leti je po poročanju portala Pod črto oddal za 140 tisoč evrov poslov mimo javnega razpisa dvema podjetjema, v katerih je bil solastnik nekdanji predsednik nadzornega sveta Infond Holdinga Günter Sovič, prek katerega je Boško Šrot poskušal izvesti menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Ob glasovanju za njegov tretji mandat na funkciji direktorja pred 11 leti pa so nekaterim predstavnikom doma grozili celo s smrtjo. »Tudi ob prižgani zeleni luči na prehodu za pešce nisi varen. Razbili ti bomo glavo.« Zgodil pa se je tudi odstop enega od predstavnikov države v domu, in sicer zaradi osebnih diskreditacij.

Golobova štajerska naveza

V zvezi z dogajanjem v Domu Danice Vogrinec Maribor smo se za razjasnitev njegove domnevne vloge pri podpori direktorju Marku Slaviču in morebitnih pritiskih na ministra Maljevca obrnili tudi na predsednika vlade Roberta Goloba. Pa so nam iz njegove kabineta skopo odgovorili, da »predsednik vlade dr. Robert Golob deluje v skladu z zakonsko določenimi pristojnostmi in verjame v pravno državo.« In da »v primeru ugotovitve kakršnih koli nepravilnosti pri delu ali izvajanju pristojnosti posameznih deležnikov (ministrov, direktorjev ipd.) pričakuje, da bodo pristojni organi ustrezno ukrepali.« A po naših informacijah z vlade naj bi v nebo vpijoč zaplet predsednik vlade vendarle posegel, saj se ta teden zaradi kaosa v štajerskem domu in na ministrstvu obeta razširjen sestanek na politični ravni. Zanimivo bo opazovati, ali bo Golob ministru iz vrst Levice zvil roke na hrbtu in bo moral kljub nepravilnostim v postopku izbora prikimati Slaviču za nov direktorski mandat. Minister Simon Maljevac vztraja, da bo svojo odločitev o Marku Slaviču oprl na mnenja strokovnih služb in inšpekcij.

Smo zaradi lokalnega direktorja doma starejših na začetku novega razkola med Svobodo in Levico? Bo predsednik vlade Robert Golob, ki naj bi po naših informacijah podpiral direktorja Marka Slaviča, poskusil disciplinirati še ministra Maljevca, morda tudi z žuganjem po ukinitvi ministrstva za solidarno prihodnost, obenem pa vztrajal pri nelegitimnem imenovanju direktorja? Kup vprašanj, na katere bomo dobili odgovore do konca tega tedna. Bo pa zanimivo spremljati premierja Goloba, ki je tudi sam padel v nadzor protikorupcijske komisije zardi pritiskov na odstopljeno notranjo ministrico Tatjano Bobnar, obenem pa gleda proč pri neupravičeni porabi davkoplačevalskega denarja digitalne ministrice Emilije Stojmenove Duh, čeprav je za računalnike zafrčkala 6,5 milijonov evrov. Pri tem ni zanemarljivo, da tudi Stojmenova Duh prihaja iz štajerske kvote članov Gibanja Svoboda.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme