22. 2. 2024

Medijski linč nad Markom Milosavljevićem se nadaljuje!

milosavljevic

Marko Milosavljević pravi, da stanje slovenske medijske svobode ni takšno, kot bi si ga želeli in potrebovali. / S. R./M24.si

Prof. dr. Marko Milosavljević, ugledni slovenski profesor, je žrtev medijskega linča stranke SDS in njenih povezanih medijev. Po novem tudi Planet TV. V teh dneh namreč načrtno nastajajo članki in prispevki, ki so namenjeni njegovi osebni in profesionalni diskreditaciji. Milosavljević je tarča blatenja zato, ker je spomnil na dejstvo, da so bili v času prejšnje vlade na RTV nekateri novinarji pripeljani po političnih in ne strokovnih kompetencah.

Piše: Nataša Markovič

Teh novinarjev in urednikov je bilo seveda več, govorimo o Svetini, Plaskanovi, Korenovi, Elikanu, Geriču in drugih, ki so jih parkirali na RTV Slovenija zato, da uravnotežijo »pretežno levo jedro nacionalne televizije«

Vsi na RTV Slovenija smo vedeli, da je bil projekt Panorama zastavljen in načrtovan zato, da bodo tam uravnoteževali poročila na nacionalki. In ne le to, s svojimi kadri, uredniki in novinarji, so želeli vplivati tudi na vsebino Poročil, Dnevnika, Utrip je večkrat pripravljal Igor Pirkovič. Spomnim se, da smo enkrat v poročilih nacionalke gledali novinarko Nove 24 Barbaro Pirh, ki v živo ni bila sposobna povedali niti dveh stavkov. Od takrat je po zgražanju večine nismo več nikoli videli na nacionalni televiziji. Je pa včeraj (v petek) pripravila prispevek na Planetu, kjer je očitno dobila službo. V petek zvečer so namreč na televiziji Planet predvajali prispevek o tem, kako novinarjev, ki jih omenja Marko Milosavljević, in so bili več kot očitno na nacionalko pripeljani po političnih in ne strokovnih kriterijih, vodstvo RTV ne zaščiti! »Ubogi« novinarji.  Tako je na pomoč prišel z desnimi kadri prestreljen Planet. V povsem enostranskem prispevku njihovih poročil so včeraj objavili izjavo urednika na nacionalni televiziji Rajka Geriča, enega od pripeljanih kadrov prejšnjega vodstva, ki so ga besede Milosavljevića »prizadele«. Ta je komentiral profesorjeve izjave v smislu, da njegovega opravičila sploh ne pričakuje, da pa je žalostno, da jih izreče »nekdo, ki predava novinarstvo, brez kakršnihkoli novinarskih izkušenj.«

Izjave Geriča seveda posegajo v dobro ime in čast uglednega profesorja. Brez neke distance ali komentarja je šla v eter Planeta izjava, ki je preverljiva z zgolj nekaj kliki na internetu. Je res mogoče, da imamo profesorja novinarstva, ki ni nikoli pisal člankov? Je mogoče, da ob preverbi novinarskega prispevka, ki vsebuje laži, nihče od urednikov ni ukrepal? V uredništvu Planet TV so preprosto dovolili, da gre laž urednika na nacionalni televiziji v eter televizije Planet? Za potrebe blatenja!

Dejstva

Kdorkoli je v minulih tridesetih letih spremljal slovenske medije in novinarstvo, seveda še kako dobro pomni Milosavljevića tudi kot novinarja. Na to je pred kakšnim letom opozoril že njegov kolega dr. Jernej Amon Prodnik na facebooku: Milosavljević je vse od leta 1992 več kot 15 let redno pisal za Delov Vikend magazin. Bil je redni član redakcije Mladine od 1993 do 1995, nato je bil dve leti redni novinar zunanjepolitične redakcije Dela. Za Delo je poročal iz Londona, Bruslja, Ženeve, pisal je intervjuje, reportaže, poročila, analize in druge novinarske tekste.

Mnogi se spomnimo Milosavljevićevih tekstov v Delovi Sobotni prilogi. Od leta 1994 do 2006 je pisal dolge intervjuje z vsemi ključnimi medijskimi akterji v Sloveniji – vključno z vsemi direktorji RTV Slovenije, direktorji TVS, raznimi ključnimi uredniki pa direktorji drugih medijskih hiš, radijskimi in televizijskimi voditelji in drugimi. Poročal je in intervjuval je razne politike, avtorje raznih bestsellerjev in mnoge druge. Še bolj zanimivo pa je to, da je Milosavljević pisal tudi tekste o glasbi ter intervjuval različne glasbene izvajalce, med drugim Depeche Mode, R. E. M., Metallico, Erosa Ramazzottija, Christino Aguilero, Bryana Adamsa, Rammstein pa praktično vse domače glasbenike. Od leta 1998 do 2002 je bil tudi urednik Delove rubrike Pop kultura.

Milosavljević je bil tudi sicer slovenski dopisnik za ameriško tiskovno agencijo Inter Press Service (IPS), objavljal pa je tudi v dunajskem Der Standardu, newyorškem Paperju in pariškem Liberationu.

Vse to je možno z nekaj kliki videti – in ugotoviti, da je Geričeva trditev laž – na spletni strani Cobiss, kjer so zabeleženi avtorski prispevki raznih avtorjev, predvsem akademikov: tam so poleg Milosavljevićevih znanstvenih člankov, poglavij knjig, nastopov na konferencah in predavanj zabeleženi tudi mnogi tovrstni novinarski prispevki.

Milosavljevića napadel Valentin Areh

Valentin Areh je bil eden prvih, ki se je oglasil na Milosavljevićevo izjavo,  da so bili v času prejšnje vlade na RTV pripeljani novinarji po političnih in ne strokovnih kompetencah. Kot nekdanja zaposlena na RTV lahko dodam, da je RTV zaposloval povsem nekompetentne, novinarsko nevešče in upogljive ter obrtniško nespretne posameznike, ki so brez znanja in osnovnih novinarskih veščin, ki so bili povrh vsega nagrajeni z bogatimi plačnimi razredi. 

Toliko škode, kot je bilo storjene pod prejšnjim vodstvom, na RTV verjetno ni bilo še nikoli. RTV so finančno izčrpali, njegov ugled in gledanost pa pripeljali na zgodovinsko najnižjo raven. Kako se pravno-formalno rešiti nestrokovnih in nekompetentnih novinarjev je seveda drugo vprašanje, ki bi ga marsikdo upravičeno reševal z odpovedjo delovnega razmerja, vendar pa jeprav Marko Milosavljević opozoril, da so čakanje na delo ali morebitne hitre odpovedi pravno-formalno lahko vprašljivi, če nimajo trdnih temeljev. A teh stavkov profesorja ne omenja nihče.

Milosavljevića je tako zaradi njegovih izjav glede politično motiviranih zaposlitev, ki so dejstvo, napadel nekdanji v. d. direktor televizije Valentin Areh, ki se je proslavil s svojimi manipulativnimi in potvorjenimi prispevki ter vklopi iz namišljene prve bojne črte v Ukrajini, čeprav smo gledalci kasneje izvedeli, da je večino prispevkov »vojni poročevalec« Areh pripravil vnaprej, da je pri tem uporabil stare posnetke svetovnih agencij, sebe pa je posnel daleč od kakšnega bojišča.

Društvo novinarjev je prav v teh primerih ugotovilo kršenje več členov novinarskega kodeksa, Areh pa je napisal, da kodeksa ne pozna, ker ni član tega društva. Vsekakor ni jasno, ali je želel s tem povedati, da zanj novinarski kodeks ne velja in lahko kopira in lepi tuje intelektualno delo ter ga prodaja za svojega! Kakorkoli, to, da Valentin Areh dobiva medijski prostor za blatenje enega najbolj uglednih strokovnjakov pri nas, Milosavljević pa se ne more braniti, je svojevrsten paradoks medijskega prostora pri nas. Areh vsekakor niti približno ni tisti, ki bi lahko blatil Milosavljeviča, že zato, ker je v zadnjih dveh letih naredil izjemno škodo na nacionalni televiziji.

Samo spomnimo, da je Arehov pohod na vrh nacionalne televizije brez ustreznih izkušenj škodoval ugledu nacionalne televizije, njegovi monologi o tem, da bo nacionalna televizija delala po vzoru sodobnih svetovnih televizij BBC, ORF in ZDF, je RTV hišo in njeno gledanost pripeljala na najnižjo raven doslej. V njegovem času so na nacionalni televiziji ukinili Globus, Točko preloma, Moje mnenje, oddajo Z Mišo, ki jo je vodila legendarna Miša Molk, pa Politično s Tanjo Gobec, premaknili so Zrcalo tedna, Utrip - tedenski politični pregled pa je bil večkrat v njegovem času ugrabljen za namene politične propagande ali blatenje političnih nasprotnikov.

Arehov programski načrt in načrt tedanjega »generalnega vodstva«, ki je termin za razpršenost odgovornosti, je nacionalno televizijo tudi finančno povsem izčrpal. Od Arehovih besed in blatenja se distancira tudi velika večina novinarjev RTV, zapisali so: »Mnenja in očitki nekaterih zaposlenih, ki profesorju očitajo nestrokovnost, niso mnenja Javnega zavoda RTV Slovenija in se kot medijska hiša od njih močno ograjujemo. Očitke razumemo tudi kot posredni napad na RTV Slovenija, s čimer se blatita naše ime in kredibilnost. RTV Slovenija bo v nadaljnjih korakih preučila možnosti, kako zaščititi javni servis, javni interes in ostale zaposlene na RTV Slovenija. Pojasnjujemo še, da je večji del ekipe oddaje Panorama že sprejel nove delovne obveznosti, le peščica, gre predvsem za tiste, ki so imeli izjemno visoke plačne razrede pri omenjeni oddaji, pa izključno po lastni volji še vedno ne dela, saj novih pogodb v okviru novih potreb delovnih procesov PPE TV Slovenija ni želela podpisati.«

V bran Milosavljeviću so poleg njegove matične fakultete oz. Katedre za novinarstvo stopili tudi v Društvu novinarjev Slovenije.

Tudi na preiskovalno.si izrekamo vso podporo profesorju Marku Milosavljeviću in obsojamo njegovo blatenje in napade na njegovo strokovnost v različnih medijih, ki si tega imena (medij) ne zaslužijo.

Profesor Marko Milosavljevič je eden najbolj uglednih medijskih strokovnjakov v Sloveniji.
facebook Marka Milosavljevića

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme