19. 4. 2024

Novinarka Preiskovalno.si Nataša Markovič je nominirana za evropsko novinarsko nagrado

picture NM

Urednica in novinarka portala Preiskovalno.si Nataša Markovič / MEDIA PARTNER AGENCIJA

Med nominiranimi za letošnje evropske novinarske nagrade European Press Prize je novinarka portala Preiskovalno.si Nataša Markovič z zgodbo Izdali smo generacijo. Ob še štirih novinarskih kolegih iz različnih evropskih držav je kot edina Slovenka nominirana za nagrado v komentatorski kategoriji javnega diskurza za izjemno besedilno interpretacijo sveta, v katerem živimo.

Urednica in novinarka potrala Preiskovalno.si Nataša Markovič
European press prize

European press prize v tej kategoriji nagrajuje novinarska dela, ki presegajo samo poročanje in analiziranje novic. Ta kategorija priznava sposobnost novinarstvu, da sproža javni diskurz, novinar interpretira dogodek iz svojega zornega kota. Mednarodni sodniki, ugledni uredniki največjih novinarskih hiš, so bili pri izboru nominacij posebej pozorni na prepričljivost, izvirnost in argumente, ki vplivajo na javno življenje. Urednica našega portala se je z zgodbo Izdali smo generacijo znašla na prestižnem seznamu prispevkov najbolj uglednih in v svetu medijev vodilnih evropskih medijskih hiš, kot so The Guardian, Spiegel, Le Monde, The International Pulitzer Center, Die Zeit itd., in njihovih novinarjev. Mednarodni novinarski odbor je nominirace izbiral med 800 novinarski projekti iz 40 evropskih držav. Mednarodna žirija jih je strnila med 25 najboljših, po pet v vsaki kategoriji. Nagrade bodo podelili v petih kategorijah za najboljšo novinarsko zgodbo, za najboljši prispevek javnega diskurza, raziskovalno novinarstvo, inovacije v novinarstvu ter nagrado za poročanje o migracijah.

https://www.europeanpressprize.com/article/we-have-betrayed-a-generation/

Nominacija pol leta po izstrelitvi preiskovalno.si na medijsko sceno

»Gre za potrditev, da sva na Preiskovalno.si natanko šest mesecev po izstrelitvi portala na medijski trg na pravi poti,« je povedala odgovorna urednica portala preiskovalno.si in dodala: »Z Barbaro Pance sva se na začetku vsem bralcem zavezali, da bova glas ranljivih skupin, predvsem starostnikov. V šestih mesecih od začetka delovanja sva poročali o neprimerni oskrbi starostnikov v domu starejših občanov Bokalce. Na naju so se obrnili zaposleni doma Danice Vogrinec, med bralce sva prenesli pretresljivo zgodbo iz doma Preddvor, ki je spodbudila še dve bralki, da sta nam zaupali svoji izkušnji iz omenjenega doma. Od začetka leta, ko je začel veljati zakon o dolgotrajni oskrbi, opozarjava, da je zakon le mrtva črka na papirju in da ministrstvo obljubljenih pravic v praksi ne uveljavlja, posebej v delu, kjer še vedno več sto ljudi čaka na odločbo o možnosti oskrbovanja družinskih članov.«

Novinarki in urednici Preiskovalno.si
preiskovalno.si
Na portalu opozarjata na prazne postelje v domovih, na premalo kadra, na neizkušenost, na neustreznost kadra ter neizmerljivo kakovost. Preiskovalno.si sistematično nadzira porabo davkoplačevalskih sredstev in delovanje vodstva v naši največji bolnišnici. Ena najbolj odmevnih zgodb je bilo razkritje zgodbe o Kočevcu Andreju, ki se je ob konstantnem nastavljanju ogledala odgovornim spet postavil na noge in zaživel človeka dostojno življenje.

»Vam, našim bralkam in bralcem, sva se zavezali, da bova sledili potem javnega denarja, da bova obravnavali teme iz področja najbolj razširjene bolezni tega stoletja - raka. Izpostavili sva tudi na pomembnost uveljavitve pravice do pozabe, s katero bi bili preboleli z rakom pri pridobivanju kredita in sklepanju zavarovalnih pogodb izenačeni z zdravimi državljani. Opozorili sva tudi na potrebo po priznavanju pravic hemofilikov, ki so se okužili pri transfuziji krvi, država pa jim krivice noče popraviti.«

Vsebine, na katere opozarja preiskovalno.si in jih z medijsko izpostavljenostjo prinaša med odločevalce v želji po spremembah in popravi socialnih in zdravstvenih krivic, so očitno vsebine, ki jih tudi najprestižnejša evropska organizacija za novinarske nagrade postavlja v srčiko svojega delovanja.

Zadnja razkritja

2. 5. 2024

katič

Razkrivamo laži, manipulacije in zavajanja pri cenitvi Litijske

Razkrivamo ozadja izdelave cenilnega poročila za Litijsko 51, ki ga državno pravobranilstvo in ministrtvo za pravosodje še skrivata. V njem so prepisani (copy-paste) odstavki iz neke druge cenitve, in sicer letališča! Objavljamo pa tudi dokaze, da je ministrica ob predstavitvi tega cenilnega poročila govorila neresnice. Komu je v interesu, da manipulira, kdo so osebe, ki vlečejo niti v ozadju? Pridobili smo tudi anonimko z ministrstva za pravosodje, v kateri pišejo, da je cenilno poročilo že nekaj tednov krožilo po ministrstvu, kjer so ga dopolnjevali.

Preberi več

29. 4. 2024

901148_levica

Po člankih o potratnosti Levice podtalne prijave na Facebooku

Decembra smo na ministrstvo za solidarno prihodnost ob razkrivanju zgodb v domovih za starejše občane oddali prošnjo za intervju z ministrom Simonom Maljevcem. Na ministrstvu so želeli pridobiti vsa vprašanja vnaprej, kar smo zavrnili. Štiri mesece kasneje, ko razkrivamo visoke dodatke in izplačila na istem ministrstvu, nam intervju ponovno zavrnejo, po objavi članka pa so se začeli tudi napadi na našo facebook stran preiskovalno.si.

Preberi več

28. 4. 2024

2018011814193329_mid_pismo_o_nameri_projekt-mong_18-1-2018_f_m_pelikan-9076

Apetiti po kapitalu teptajo osnovne pravice ljudi

Zgodba prebivalcev Oseka, ki nasprotujejo gradnji novega naselja v gozdu tik nad spomeniško zaščitenim krajem, je še en dokaz, kako v naši državi pritisk kapitala in apetiti gospodarsko-politične sprege zmaguje nad voljo in pravicami ljudi. Raziskali smo, da je investitor projekta pomemben igralec v slovenskem gradbeništvu in na trgu nepremičnin, dobiva milijonske posle v občini Nova Gorica, ki jo obvladuje Gibanje Svoboda, milijone pa služi tudi z državo. Gradnji so v občini prižgali zeleno luč, čeprav lahko ogrozi varnost in poslabša kakovost življenja prebivalcev in njihovih domov.

Preberi več

27. 4. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme