7. 3. 2024

Objavljamo plače nemških zdravnikov

zdravnik

V Nemčiji vladata red in etika. / Freepic

Nemški zdravniki nimajo toliko pravic kot slovenski zdravniki. Čakalnih dob v Nemčiji ni. V ospredju je pacient, ne pa pravice zdravnikov. Nemški zdravniki imajo za razliko od naših le 30 dni dopusta, v enem kosu so lahko na dopustu le 14 dni, po sedmih dneh se morajo s pomočjo interneta povezati z bolnišnico in pregledati dokumentacijo, se konzultirati s pacienti.

V Nemčiji so plače v javnih bolnišnicah enotne, razen v zasebnih klinikah, kjer so pogodbe individualne. V Nemčiji veljata red in delovna etika.

Delovne obveznosti in pravice nemških zdravnikov

Bruto plače zdravnikov v Nemčiji
preiskovalno.si

To so bruto plače zdravnikov po vsej Nemčiji. Da bi dobili neto plačo, je potrebno odšteti približno  do 50 odstotkov tega zneska zaradi davkov in prispevkov, pravi nas vir. Zdravnik. Torej, po 13 letih prakse mladi specialist prejme bruto plačo 8.438 evrov, kar pomeni 4.200 evrov neto. Bralci ste nas opozorili, da je manj, približno 25%

 https://www.interacto.de/brutto-netto-rechner-kostenlos-after-landing/

Dejstva:

- Gre za plače, v katerih sta všteta tudi prevoz in malica.

- Zdravniki v Nemčiji so zaposleni navadno za določen čas dveh ali štirih let, če ne dosegajo pričakovanih rezultatov, jim pogodbe ne podaljšajo. Oceno podajo nadrejeni zdravniki in predstojnik.

- Zdravniki v Nemčiji delajo od 7. ure zjutraj do 16.45. Vsak dan pridelajo do dve naduri, največkrat njihov delavnik traja do 18. ure. V tem času imajo en odmor v dolžini 45 minut, ki pa je po navadi le odmor na papirju. Mnogokrat ga izpustijo. Časovnega evidentiranja nimajo.

- V gornji razpredelnici niso vštete nadure in dežurstva. Drugih dodatkov ne poznajo.

- Nadure, ki jih ustvarijo, se deloma plačajo, deloma pa zdravniki za to dobijo dela prost dan. Zdravniki v Nemčiji nimajo od 40 do 50 dni dopusta, dopust je omejen na 30 dni. Nihče ne manjka čez poletje po dva meseca skupaj. Kot so nam povedali, je zdravnik lahko odsoten največ 14 dni skupaj, vendar pa se morajo zdravniki že po sedmih dneh priključiti v sistem in ob pomoči interneta pregledati izvide, pregledati e-maile, tudi konzultirati s pacientom. Nemški zdravnik ne more biti na jadrnici sredi morja 14 dni, kjer ni interneta.

- V Nemčiji ni čakalnih vrst.  Nemčija ima 4,4 zdravnikov, Slovenija pa le 3,3 zdravnike na 1000 prebivalcev in zaostaja tudi za povprečjem EU, ki je 3,9 zdravnikov na 1000 prebivalcev

- Zdravniki se morajo udeležiti vsaj enega mednarodnega kongresa letno. Oddati morajo članek za kongres, če ja ta prispevek izbran, ga morajo tam predstaviti.

- Samoplačniško vas lahko operirajo kjerkoli v Nemčiji.

- Zdravniki nimajo odločilnega vpliva na izbiro medicinske opreme. Lahko izrazijo željo, da bi imeli aparat določenega proizvajalca, vendar to ne pomeni, da bo ta izbran.

- Farmacevtska podjetja plačujejo zelo malo izobraževanj.

- Zdravniki v Nemčiji imajo veliko dela z birokracijo. Vsaka stvar se dokumentira, veliko pišejo. Vsaka stvar je zapisana na več mestih.

- V primeru zapletov naredijo analizo na sestanku, komunikacija je ključna. Ne le med osebjem, ampak tudi s svojci.

- Zdravniki v Nemčiji imajo v bolnišnicah podobno kot pri nas dvakrat dnevno vizite s starejšim specialistom, vsi odpusti gredo v predogled, šele nato pride do dejanskega odpusta bolnika.

Podatke smo pridobili od slovenskega zdravnika v Nemčiji, ki želi ostati anonimen. Njegovo ime hranimo v uredništvu. Kot pravi, podpira prizadevanja vlade dr. Roberta Goloba v pogajanju z zdravniškim sindikatom Fides, ker ne pristaja na zdravniško izsiljevanje. Ob tem vladi sporoča: »Zaradi višjih plač ne bo večje učinkovitosti!«

Zaseda tri pozicije, stavkovna kopja lomi na plečih invalidov

Sindikalni boj zdravnikov se vse bolj preveša prav v izsiljevanje za višje plače. Po zadnjih dostopnih podatkih na portalu plač za december lani je bilo med 50 najbolje plačanih javnih uslužbencev, ki so ta mesec na račun prejeli več kot 14.000 evrov, kar 28 zdravnikov. Najbolje plačani višji zdravnik specialist iz UKC Ljubljana je prejel 18.890 evrov, kar je več kot dvakratnik plače nemškega kolega, »najslabše« plačani s te lestvice pa prav tako prihaja iz naše največje bolnišnice in je dobil 14.379,66 evrov.

Medtem pa del zdravnikov med stavko ne opravlja niti nekaterih nujno potrebnih storitev za bolnike in paciente, kot so izdaje bolniških listov, pregledi za invalide v URI Soča ipd., ki jih je kot obvezne vlada predpisala z odlokom. Zdravnica Metka Moharić je kot vodja edine ambulante v Sloveniji za invalide, kjer opravljajo preglede za pridobitev ali podaljšanje vozniškega dovoljenja. Tej ranljivi skupini državljanov, stari med 18 in 65 let, so na Soči med stavko brezsrčno zaprli vrata. Moharićeva je hkrati tudi strokovna direktorica URI Soča in obenem še predstojnica Katedre za fizikalno medicino in rehabilitacijo na medicinski fakulteti v Ljubljani.

Metka Moharić, strokovna direktorica in vodja ambulante za invalide v URI Soča
Esprm

Stavkajoči zdravniki na treh ali celo štirih deloviščih

Tudi najbolj vidni predstavniki Fidesa zmorejo obvladovati več praks hkrati. Tako je prvi obraz stavkajočih, glavni sindikalist in anesteziolog Damjan Polh, redno zaposlen v SB Izola, ima pa tudi svoj s. p. Štiriživkarstvo v zdravniški dejavnosti izvaja podpredsednik Fidesa Milenko Stanković - kot radiolog je zaposlen v UKC Ljubljana, dela tudi na radiološkem oddelku v SB Celje, v diagnostičnem centru Medico Interna opravlja samoplačniško storitev ultrazvok mehkih tkiv in sklepov, ima pa še svoje zasebno podjetje RDIT, s. p. Lani je po dostopnih podatkih v medijih imel 58 dni dopusta, dodatnih 18 dni so mu ga prinesle posebne okoliščine dela, kot je izpostavljenost sevanju.

Damjan Polh, predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides
Jure Klobčar
Pravnik in zdravnik Bojan Popovič je vsestranski. Ni samo pravni svetovalec Fidesa, ob tem zahtevnem poslu opravlja tudi medicinsko prakso kot dermatovenerolog. Ima dermatološko ambulanto v ZD Trbovlje in v ZD Postojna. V Dermadentu, družbi za medicinske, pravne in poslovne dejavnosti, d. o. o., v Ljubljani, pa je 16-odstnotni lastnik podjetja, direktor, zdravnik in pravni svetovalec. Vse funkcije opravlja hkrati - skupaj s prakso v javnem sektorju.
Nekdanji predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in pravnik ter zdravnik Bojan Popovič.
Fides
Prav pri Popoviču smo natanko preverili tudi urnike njegovega dela, objavljene na spletu. Tako se izkaže, da ima ob sredah hkrati ambulanto v Postojni in Trbovljah. Tako je v Postojni med 7. in 14. uro, v Trbovljah pa od 8. do 12. ure. V četrtek je njegov delovni čas še posebej pester. V Dermadentu ima od 7. do 14. ure koncesijo, od 14. do 18.45 je na voljo samoplačnikom, od 18.45 do 19.30 pa ima spet koncesijo. Ob petkih pa se mu delo prekriva v Trbovljah in Ljubljani. Vse dni v tednu opravlja tudi delo na domu kot pravni svetovalec. Kot je zapisano na strani Dermadenta, »večina storitev poteka po elektronskih komunikacijah. Termini osebnih sestankov po dogovoru strankami.«

Zanimivo je tudi, da je Popovičevo podjetje Dermadent po podatkih iz Erarja na plačili listi ZD Trbovlje in Postojna. Od leta 2003 je od obeh zdravstvenih ustanov skupaj prejel dobrih 660.000 evrov. 

To so le trije vidni člani sindikata, ki si z izsiljevanjem za uveljavitev ločenega stebra za zdravstvo obetajo od dva- do štirikrat višje plače od povprečne slovenske. Prevedeno v številke bi to pomenilo, da bi se zdravnikom, tako starejšim kot začetnikom, dohodki v povprečju najmanj podvojili. Če bi vlada popustila, bi zdravnik specialist prejel skoraj štirikratnik povprečne slovenske plače, to je 8.511 evrov bruto, začetnik pa 3.647 evrov, medtem pa bi jim ostala tudi dva meseca in pol dopusta. Kot smo že poročali, vsak dan v UKC Ljubljana zaradi dopustov manjka do 24o zdravnikov! Kritično je zlasti v poletnih mesecih in ob praznikih.

A ne gre metati vseh zdravnikov v isti koš, nenazadnje so tudi v sivem polju zlorab taki, ki sledijo ideji Hipokratove prisege, a prav zaradi črnih vran v svojem poklicu ne morejo napredovati, so podvrženi uravnilovki nagrajevanja in ne dosegajo vodstvenih pozicij. Tem zdravnikom bi bilo potrebno nameniti poglobljeno pozornost. Bodo tisti, ki so zaustavili kolesje že tako upočasnjenega zdravstvenega sistema zaradi izsiljevanja, ki že tako dolge čakalne vrste v zdravstvu še povečujejo – več kot 130.000 jih čaka na prvi pregled -, odgovarjali za tiste bolnike, ki se jim bo zdravstveno stanje zaradi tega poslabšalo ali bodo celo ogrožena življenja?!

Ker ima članek zelo velik odmev, za podrobnejše informacije o plačah navajava še vir: https://www.praktischarzt.de/arzt/tv-aerzte-tarifvertraege/

Zadnja razkritja

25. 4. 2024

1674131241-dsc08230-1674131191687

Ministrica prodajala avte za drobiž, preprodajalec za trikrat več

Ministrstvo za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh se je odločilo za prodajo treh službenih vozil, za vse tri avtomobile skupaj pa je postavilo ceno 2000 evrov. Na preiskovalno.si smo sli po sledeh prodanih avtomobilov. Ugotovili smo, kje so pristala službena vozila ministrstva in za koliko jih prodaja nov lastnik, ki mu je ministrstvo omogočilo zaslužek.

Preberi več

23. 4. 2024

MAJA

Preiskujemo naprej: Kako Levica molze državni proračun

Razkrivamo bogate dodatke zaposlenih na ministrstvu Simona Maljevca, ki ga obvladuje stranka Levica. Vodje kabineta in sekretarji si vsak mesec popravijo plačo za več sto evrov. Tisti, ki so verjeli ministrovim obljubam o dolgotrajni oskrbi, pa so ostali brez pičlega evra. Preverili smo zaveze iz Koalicijske pogodbe.

Preberi več

21. 4. 2024

minister Maljevac v ozadju pa kolega Tašner

V Levici zaposlujejo svoje in oddajajo posle privilegiranim

Ena prvih, ki je prišla k ministru Levice Simonu Maljevcu na zaupanje, pa so jo potem s fiktivnim razpisom zaposlili, je Maja Tašner Vatovec, ki je v službi za splošne zadeve, skrbi tudi za javna naročila. Je žena poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca. Zaposlovanje svojih in oddajanje poslov privilegiranim se nadaljuje.

Preberi več

19. 4. 2024

picture NM

Novinarka Preiskovalno.si Nataša Markovič je nominirana za evropsko novinarsko nagrado

Med nominiranimi za letošnje evropske novinarske nagrade European Press Prize je novinarka portala Preiskovalno.si Nataša Markovič z zgodbo Izdali smo generacijo. Ob še štirih novinarskih kolegih iz različnih evropskih držav je kot edina Slovenka nominirana za nagrado v komentatorski kategoriji javnega diskurza za izjemno besedilno interpretacijo sveta, v katerem živimo.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme