27. 8. 2024

Objavljamo sodbo serijskega vlomilca in obsojenega povratnika

NAPAD

Po napadu na policiste se je v Kočevju odprla Pandorina skrinjica. Izkazalo se je, da nobena vlada ni opravila svojega dela pri reševanju romskega vprašanja. / Posnetek zaslona/24ur

Več kot 100 elektronskih naprav, tehničnih pripomočkov pa tudi denar je Kočevec odnesel iz poslovalnic v domačem kraju. Štiri velike tatvine in en poskus je izvršil v obdobju, ko je bil že obsojen na pogojno kazen. Lastnike je oškodoval za skoraj 60.000 evrov. Sankcija za veliko tatvino predvideva pet let zapora. Kazen, ki jo je sodišče izreklo Kočevcu, pa je v posmeh ostalim državljanom. Vprašanje je, ali jo bo sploh odslužil. Res pravo velja enako za vse?

76 mobilnih telefonov, 16 tabličnih računalnikov, 12 ruterjev, 4 akumulatorje, 3 vrtalnike in 300 evrov iz blagajne je storilec po vlomu z uničenjem tuje lastnine odnesel iz trgovskih centrov Mercatorja in poslovalnice A1 v Kočevju. Osem denarnic po 200 € in še 500 € menjalnega denarja je ukradel v lokalu Ribič. Za nasilni vstop skozi okno je lastnika oškodoval še za 2000 €. Za 400 evrov škode pa je povzročil še enemu zasebnemu podjetju, ko je v prostore poskušal vlomiti s kovinsko palico, a ga je pregnal alarm. Skupaj je povzročil za 56.622 evrov škode!

Ukradene stvari so navedene na šestih straneh A4 formata.
Preiskovalno.si
»Obtoženi je kriv da je iz koristoljubnosti zaporedoma oziroma poskusil vzeti tuje premične stvari z namenom, da si jih protipravno prilasti, pri čemer so bila dejanja storjena na vlomen način,« je zapisano v sodbi v imenu ljudstva, iz 26. februarja 2024 pod katero se je podpisala okrožna sodnica Tina Lesar. Kazen za povzročitev škode in krajo pa? »Izreče se mu kazen dve leti zapora, ki se izvrši z delom v splošno korist, pri čemer se en dan zapora nadomesti z dvema urama dela, ki jih mora opraviti v obdobju dveh let od izvršljivosti sodbe.« To pa pomeni 1460 ur družbeno koristnega dela.
Izrečena kazen
Preiskovalno.si

Sodišče upoštevalo dve olajševalni okoliščini

Kočevec J. B. je bil obtožen štirih kaznivih dejanj velike tatvine po 1. točki prvega odstavka 205. člena kazenskega zakonika (KZ-1) in poskusa kaznivega dejanja velike tatvine po 1. točki prvega odstavka 205. člena KZ-1 v zvezi s 34. členom KZ-1. V 205. členu piše, da se storilec velike tatvine kaznuje z zaporom do petih let:

- če je storil tatvino tako, da je z vlomom, vdorom ali drugačnim premagovanjem večjih ovir prišel v zaprto stavbo, sobo, blagajno, omaro ali druge zaprte prostore;

- če sta storili tatvino dve ali več oseb, ki so se združile zato, da bi kradle;

- če je storil tatvino na posebno predrzen način;

- če je imel pri sebi kakšno orožje ali nevarno orodje za napad ali obrambo itd.

Serijski vlomilec in tat, ki je vsa dejanja storil v obdobju med 24. julijem in 10. septembrom 2023, torej zaporedoma, in na vlomen način, je krivdo priznal. Vlome in tatvine je izvrševal v preskusnem obdobju, med prestajanjem pogojne kazni po obsodbi za kaznivo dejanje nasilništva. Sodišče pa je pri odmeri kazni upoštevalo dve olajševalni okoliščini, in sicer, da je obtoženi kaznivo dejanje priznal, s čimer je pripomogel k skrajšanju postopka; in da ima obtoženi nizko izobrazbo, je brez poklica in brez zaposlitve ter je še relativno mlad, kar pomeni, da osebne življenjske okoliščine za obtoženega niso ugodne ali lahke. Sodišče je storilcu naložilo plačilo premoženjskopravnih zahtevkov, ki so jih prijavile žrtve, in sicer v višini 55.922 evrov. Oproščen pa je povrnitve stroškov kazenskega postopka, saj je »brez premoženja, zaposlitve in dohodkov, v času izreka sodbe pa se je nahajal v priporu. S plačilom stroškov kazenskega postopka bi bilo tako ogroženo njegovo lastno vzdrževanje.« S tem pa se pod vprašaj postavi tudi povračilo stroškov oškodovanim.

Lokal ob jezeru je tudi tarča vlomilcev.
Preiskovalno.si
Govorili smo z enim od oškodovanih podjetnikov, ki je povedal, da so jim že na sodišču povedali, da se od storilca ne bo dalo izterjati povračila za škodo zaradi njegove nezaposlenosti in da se lahko napoti na civilno tožbo, za kar pa se v podjetju niso odločili. Zaradi posledic ropov so imeli samo letos že šest dni zaprte poslovalnice, kar pomeni »ogromen izpad za podjetje«. Samo od novega leta so jim vdrli najmanj štirikrat. V neki drugi enoti pa so jim »dvakrat grozili in razbili lokal. Škoda je bila ogromna.« 
Domačini in turisti, medtem se kopajo v jezeru, pogosto ostanejo brez imetja.
Preiskovalno.si
Storilec se bo šele izjasnil, ali bo kazen odslužil z javnimi deli

Pod vprašajem naj bi bila tudi izvršitev kazni z družbeno koristnim delom. Podžupan Gregor Košir nam je povedal, da ga storilec še ni opravil. Imajo pa z njim razgovor v tem tednu, ko se bo lahko izjasnil, ali bo delo, urejanje javnih površin, tudi dejansko opravljal. V nasprotnem primeru ga sicer čaka zapor.

Podžupan Gregor Košir: Pogojne sodbe nimajo učinka.
preiskovalno.si
»Delo bo izvrševal štiri ure na dan, Občina pa mu mora zagotoviti opremo, plačati tečaj varstva pri delu in nadzornika. Storilcu tudi pripadajo enake delovne pravice kot drugim zaposlenim.« Podžupan je še opozoril, da če probacija ne bo uspešna, v določenem obdobju kazen zapade in je storilec prost obveznosti. Na upravo za probacijo, kjer je zaposlenih 52 ljudi, smo naslovili vprašanja o uspešnosti izvedbe kazenskih sankcij z delom v splošno korist. Odgovorili so, da so lani v izvrševanje prejeli 1537 probacijskih nalog, od tega se jih je 434 nanašalo na delo v splošno korist po Kazenskem zakoniku, 705 po Zakonu o prekrških in 65 po Zakonu o kazenskem postopku. Do 23. avgusta letos pa so v izvrševanje prejeli 1035 probacijskih nalog. Realizacijo probacijskih nalog ocenjujejo kot 90-odstotno.

So pa v Komunali Kočevje organizirali posebno probacijsko skupino, v kateri zaposlijo izvrševalce dela v splošno korist, vendar takih primerov, kot je dejal podžupan, ni ravno veliko. 

Zagovornik po uradni dolžnosti in plačilo na roke?

Obtoženega J. B., ki je po naših informacijah zamenjal že tri ali celo štiri priimke, sta pred sodiščem zastopala dva odvetnika, Andrej Žabjek iz Ljubljane in Marija Vrisk iz Krškega. Zagovornika je storilec dobil po uradni dolžnosti - Romi ta institut zaradi šibkega socialnega statusa pogosto koristijo. Zagovornika po uradni dolžnosti ima sicer pravico zahtevati vsak, če je osumljen kaznivega dejanja, za katerega je zagrožena zaporna kazen najmanj šest mesecev. V takem primeru stroške krije država.

Kot pa smo neuradno izvedeli iz krogov tistih občin, kjer so storilci romskega porekla pogosto na zatožni klopi, naj bi nekateri zagovorniki od obtožencev poleg rednega plačila iz državnega proračuna prejemali tudi denar na roke. Kot se je slikovito izrazil eden od poznavalcev tematike: »Če odvetnika plača država, ta osumljenca zastopa, če pa zraven prejme plačilo še na roke, pa ga brani.« Na vprašanje, ali so tovrstne navedbe zgolj plod domišljije ali imajo kaj teže, nam je Janez Starman, predsednik Odvetniške zbornice Slovenije, odgovorili, da ne izvajajo konkretnih »preiskav« glede zastopanja v posameznih primerih, temveč ravnanja odvetnikov, ki bi lahko pomenila kršitev pravil in načel pri opravljanju odvetniškega poklica, obravnavajo skladno s svojimi pravili v primeru, ko prejmejo zoper konkretnega odvetnika prijavo. Za presojo skladnosti ravnanj odvetnikov s pravili in načeli odvetniškega poklica sta sicer pristojna Disciplinska komisija in Komisija za etična vprašanja Odvetniške zbornice Slovenije, ki presojata ravnanja odvetnikov na podlagi prijave in po predpisanem postopku.

Zavržbe kazenskih ovadb vplivajo na ponovitve dejanj, pogojne obsodbe so brez večjega vpliva

Učinek preventivnih aktivnosti v lokalnih skupnosti z romskim prebivalstvom je slabši tudi zaradi primerov zavržb kazenskih ovadb na okrožnih državnih tožilstvih. Državni tožilec na podlagi 161. člena ZKP zavrže kazensko ovadbo, če iz nje izhaja, da naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, če je pregon zastaran ali je dejanje obseženo z amnestijo oziroma pomilostitvijo, ali če obstajajo druge okoliščine, ki izključujejo pregon, če ni utemeljenega suma, da je osumljenec storil naznanjeno kaznivo dejanje, ali če gre za nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon.

Podatki v dokumentu Skupno letno poročilo o delu državnih tožilstev za leto 2023 kažejo, da je bilo po poravnavanju ali odloženem pregonu zavrženih ovadb zoper 1312 oziroma devet odstotkov polnoletnih storilcev, kar je primerljivo z zadnjimi leti. Podatki kažejo tudi, da je bilo v letu 2023 z uporabo alternativnih oblik kazenskega pregona zavrženih 30 ovadb proti 115 (10 odstotkov) mladoletnikom. Državni tožilci so zoper 2480 (17 odstotkov) polnoletnih storilcev zavrgli ovadbe zaradi majhnega pomena dejanja in uporabe načela sorazmernosti, kar je za tri odstotne točke več kot v letu 2022 (15 odstotkov). Iz enakega razloga je bilo zavrženih 300 ovadb proti mladoletnikom (27 odstotkov; 30 odstotkov leta 2022).

Podatki o zavrženju ovadb zoper polnoletne storilce
Državno tožilstvo/Posnetek zaslona
Glede na stopnjo nevarnosti obravnavane kriminalitete ima osrednje mesto premoženjska kriminaliteta, v njenem okviru pa prevladujejo kazniva dejanja bagatelne narave. Zaradi umika predloga oškodovanca za kazniva dejanja, ki se preganjajo na predlog, so državni tožilci leta 2023 zavrgli ovadbe zoper 2326 ali 16 odstotkov polnoletnih oseb (14 odstotkov leta 2022). Iz enakega razloga je bilo zavrženih ovadb proti 303 mladoletnikom ali 27 odstotkov (30 odstotkov leta 2022). Državni tožilec lahko glede kaznivih dejanj, za katera je predpisana kazen zapora do treh let ali denarna kazen, zaradi smotrnosti odloči, da ne bo zahteval uvedbe kazenskega postopka proti mladoletniku. Iz tega razloga je bilo leta 2023 zavrženih 40 ovadb proti mladoletnikom (32 leta 2022).
Podatki o zavrženju ovadb proti mladoletnim storilcem
Državno tožilstvo
Pogoste zavržbe kazenskih ovadb vplivajo na ponovitve dejanj. Sodišča se za zaporne kazni redko odločajo. Pogosti so primeri oprostilnih sodb za kazniva dejanja povzročitve splošne nevarnosti ljudi in premoženja. Pogojne obsodbe nimajo večjega vpliva. To pa pomeni, izpostavi podžupan Kočevja, da se storilec za storjeno kaznivo dejanje ne počuti krivega, saj zanj ne odgovarja. Tudi opravljanja družbeno koristnega storilci ne dojemajo kot kazen.

Pozitivna diskriminacija pri zaposlovanju, zaposlenih le peščica

Revščina in odvisnost od socialnih transferjev, pasivnost in odtujenost od večinske družbe ter na drugi strani vrednostni sistem, usmerjen v pridobivanje luksuznih materialnih dobrin, kot so prestižne znamke vozil, nepremičnine, zlatnina, orožje, prepovedane droge.

Želje so ponavadi v neskladju z realnim stanjem, kar botruje kriminalnim dejanjem.
E-utrip
Gre za dve strani prepada, za razmerje med želenim in dejansko dosegljivim. Zadovoljevanje materialnih potreb pogosto vodi do zagrešitev prekrškov in kriminalnih dejanj, ki naj bi omogočili hiter zaslužek in zadovoljitev posameznikovih potreb. Pogostokrat taka kazniva dejanja in prekrški ostanejo nekaznovani, kot smo že poročali, sploh na primer plačilo glob, saj storilci prekrškov uradno največkrat nimajo lastnine, ki bi jo bilo mogoče izterjati, od denarne socialne pomoči pa po veljavni zakonodaji ni mogoče odtegniti sredstev za poravnavo glob. To daje storilcem kaznivih dejanj občutek super moči, da so pred zakonom nedotakljivi.

Na ministrstvu za delo so nam pojasnili, da je bilo prejemnikov denarne socialne pomoči na CSD Osrednja Slovenija - Zahod, enota Kočevje, julija 860, upravičencev pa 1.537. Prejemnikov izredne denarne socialne pomoči je bilo na CSD Osrednja Slovenija - Zahod (skupaj za enoto Kočevje in enoto Ribnica), julija 150, upravičencev pa 278. En prejemnik lahko dobi sredstva za več upravičencev, na primer mama prejme sredstva zase in za dva otroka, to pomeni, da je prejemnik en, upravičenci pa so trije.

Paradoks je, da država namenja vse več denarja za Rome, letos naj bi občine prejele 20 milijonov evrov, tri več kot lani, učinka pa ni nobenega. Skrb so prepustili občinam, ki nimajo enotnega pristopa, ljudi, vizije in tudi ne podpore pri obvladovanju situacije. Mnoge občine so sicer za Rome uredile komunalno infrastrukturo in elektriko, dovoljujejo jim bivanje na svoji ali zasebni zemlji, plačujejo jim odvoz smeti in skrbijo za razvoz otrok v šolo. Kljub privilegijem in zastonj dobrinam pa z njihove strani, kot je opozoril tudi ribniški župan Samo Pogorelc, ni interesa za integracijo, izobraževanje, zaposlovanje in spoštovanje zakonodaje.  

Župan Ribnice Samo Pogorelc, od katerega Romi zahtevajo pitno vodo, je varuha človekovih pravic, ki ga je obtožil, da podpihuje, povabil na doživetje v romsko naselje.
Sašo Švigelj
Ukrepi pozitivne diskriminacije so izraziti na področju zaposlovanja Romov. Čeprav so zaradi nizke ravni izobrazbe težje zaposljivi, imajo Romi dodatne ugodnosti pri vključevanju v programe javnih del, vse z namenom dodatne motivacije. V programe javnih del so Romi lahko vključeni do dve leti, medtem ko so ostale ciljne skupine, razen invalidov in starejših od 58 let, vključene le za obdobje enega leta.

Privilegirani so tudi pri finančnem nagrajevanju, saj je vključevanje v javna dela za romsko populacijo s strani ministrstva sofinancirano v višini 95 odstotkov, za ostale ciljne skupine pa od 50 do 80 odstotkov. Pri čemer pa se za javna dela odloči zgolj pičel odstotek Romov.

V popisu prebivalstva leta 2002 se je za Rome opredelilo 3246 državljanov Slovenije. Število zaposlenih Romov pa je bilo po podatkih Zavoda za zaposlovanje največje leta 2021, ko je bilo zaposlenih 356 Romov, lani do oktobra pa le še 247.

Ministrica Andreja Katič: »Aktualna vprašanja zagotovo ne bomo rešili, če bomo s prstom kazali drug na drugega«

Medtem ko storilci kaznivih dejanj ostajajo nekaznovani, pa se na drugi strani povečuje občutek neenakosti pred zakonom pri žrtvah kaznivih dejanj, ki menijo, da je kaznovalna politika do Romov preveč prizanesljiva, da se v kaznovalni politiki Romi ne obravnavajo enako, ampak mileje kakor drugo prebivalstvo. Postopki ugotavljanja izterljivosti denarnih kazni, morebitne izvršbe in postopki v probaciji nimajo učinka.

Ob tem pa lahko spomnimo na dogodek iz leta 2022, ko je 76-letni upokojenec iz okolice Šentjerneja s svoje posesti pregnal skupino Romov, ki so ga nadlegovali in ustrahovali med spravilom krme, in bil kaznovan. Ko so se mu približali, je proti njim dvignil vile, kar je posnela Rominja in dogodek prijavila policiji. Fotografija je bila dokaz o upokojenčevem nasilništvu, za kar je bil oglobljen z 250 evri. Kot so poročali mediji, so kazen zanj plačali v civilni iniciativi, saj je 76-letnik s 300 evri pokojnine ni mogel. 

Člani civilne iniciative so 76-letnemu upokojencu izročili denar za plačilo kazni.
Dolenjski list
Ustava Republike Slovenije določa, da se romski skupnosti, ki živi v Sloveniji, kot posebni etnični skupnosti poleg splošnih pravic, ki gredo vsakomur, z zakonom zagotovi še posebne pravice. Leta 2007 je bil sprejet ZRomS-1, s katerim so se romski podelile posebne pravice, ki ji omogočajo ohranjanje in razvijanje kulture, jezika in etničnih posebnosti ter sodelovanje tako na lokalni kakor na državni ravni. Vlada ob tem poudarja, da pripadniki romske skupnosti niso na nobenem od področij privilegirani, in da zanje veljajo enake odgovornosti in obveznosti, kot za ostale državljane in da pravo velja enako za vse. A taki primeri, kot smo ga izpostavili, pa zbujajo dvom, ali kaznovalna politika in sankcije, predvidene za kazniva dejanja, res veljajo enako za vse.

Pravosodnim organom je po nasilnih dogodkih v Kočevju, ko so Romi napadli policiste, slabo delo očital tudi notranji minister Boštjan Poklukar, ki je s kazanjem prsta na pravosodni resor, odprl novo fronto na relaciji SD in Gibanje Svoboda. Je SD zaradi priključitve k pobudi Nove Slovenije, ki se je zavzela za učinkovito izvrševanje pravnomočno izrečenih kazni v primeru izvajanja prekrškov in kaznivih dejanj ter zahtevala tudi izpolnjevanje šolskih obveznosti svojih otrok, spet na udaru Svobode?

Minister Gibanja Svoboda Boštjan Poklukar je požugal ministrici za pravosodje, čeprav bi si ga želeli Kočevci večkrat videti v svojih krajih.
Marko Vavpotič
Bomo po aferi Litijska priča političnemu obračunu med koalicijskima strankama tudi na področju romske problematike, kratko pa bodo potegnili vsi prebivalci?! Romsko problematiko se rado izrablja za politizacijo, a tokrat, opozarjajo prebivalci in lokalni oblastniki v tempiranih območjih, ni časa za merjenje političnih mišic.
Pravosodna ministrica iz kvote SD Andreja Katič svojemu kolegu vrača, da trenutno ni čas za kazanje mišic.
S. R.
Pravosodna ministrica Andreja Katič se je na neposredno obtožbo ministrskega kolega Poklukarja za naš portal odzvala z besedami: »Aktualna vprašanja, vezana na romsko populacijo, zagotovo ne bomo rešili, če bomo s prstom kazali drug na drugega. V četrtek se bova z ministrom srečala na sestanku, od katerega pričakujem konstruktiven pogovor v smeri proaktivnega iskanja rešitev –  kaj je potrebno na operativni ravni, kaj je potrebno, in če je potrebno glede spremembe zakonodaje, kot tudi pogovor o načinu dela, ter o  sodelovanju med policijo in pravosodnimi deležniki.«

Videli bomo, ali bo koalicija tokrat odreagirala modro - v dobro vseh prebivalcev, večinskega in manjšine, ter sprejela sistemske ukrepe, o katerih prihajajo pobude s terena že 30 let.

Zadnja razkritja

15. 9. 2024

Fides

Vdor politike v stroko in korupcijska tveganja na Onkološkem inštitutu

Politika naj se ustavi pred vrati bolnišnice! Tako pozivajo zdravniki in predstojniki oddelkov na Onkološkem inštitutu, ki so se obrnili na preiskovalno.si zaradi, kot pripovedujejo, vmešavanja aktualne politike v stroko. Če so bili v preteklosti politično nastavljeni samo generalni direktorji, zdaj »politika posega v vse oddelke, kar povzroča stres in nestabilnost ter slabe medsebojne odnose.« Opozarjajo na pritiske, mobing in ustrahovanje politično postavljenega vodstva. Pa na povezavo generalne direktorice z odvetniki, ki so z bolnišnico pod njenim prejšnjim mandatom že dobro zaslužili. Strokovna direktorica, ki jo je namesto stroke tudi izbrala politika, pa sodeluje na plačanih dogodkih farmacevtskih družb, kjer promovira zdravila, ki jim je pred tem dala soglasje za onkološko zdravljenje. Kako notranje napetosti vplivajo na oskrbo bolnikov in daljšanje čakalnih vrst?

Preberi več

12. 9. 2024

4S7A1846

Dolenjska na nogah: Vse več nelegalnega orožja in nerazsodnih storilcev

Nočni rafali, prestreljeni avtomobili, kamenjanje policijskih in gasilskih vozil in grožnje z uglednimi odvetniki je le nekaj primerov, o katerih so nam pripovedovali sedanji in nekdanji policisti z območja Novega mesta, ki so pri izvajanju policijskih pooblastil tarča napadov, nezakonitih snemanj, kriminaliziranj in zasmehovanj na socialnih omrežjih. Vprašanje časa je, kdaj bodo policisti začeli glave obračati stran! Preverili smo tudi podatke, ali se državljani na območju Novega mesta in Kočevja res masovno oborožujejo. In zakaj država 58 novomeškim družinam še naprej dopušča, da njihovi otroci ne obiskujejo pouka?!

Preberi več

10. 9. 2024

20240910_123245

Trpi neznosne bolečine, zdravniki pa jo odpravljajo s tableti

Štiriintridesetletna Maja Zajec preživlja neznosne bolečine, ki jih ne more več trpeti. Bila je dvakrat operirana na hrbtenici, obe operaciji naj bi bili uspešni, a bolečine od začetka leta ne popustijo, čeprav bi se že zdavnaj morala vrniti na delo in v ustaljeno življenje. Pa se ne more. Bolečin ji ne odvzamejo, protibolečinska terapija deluje nekaj dni, za novo operacijo pa so jo uvrstili na rep čakalne vrste, kar pomeni tri leta. Kako naj človek zdrži tri leta z neznosnimi bolečinami in tableti, ki ne pomagajo več?

Preberi več

8. 9. 2024

NATASA NOVA

Kromosom Y

Če bi bila Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, direktorica zasebnega podjetja in bi plačo dajala iz lastnega žepa, si nikoli ne bi drznila javno operirati z besedami o spolni uravnoteženosti.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme