robert golob, valentina prevolnik rupel

Robert Golob in Valentina Prevolnik Rupel / M24/Sašo Radej

Bolniki, ki so preboleli raka, bodo izenačeni z ostalimi državljani pri sklepanju kreditov in zavarovanj. Na našem portalu smo konec novembra pisali o tem, kako pomembno bi bilo, da bi vlada sprejela zakon, s katerim bi ozdravljenim onkološkim bolnikom omogočili enakopravnost.

Danes je vlada na seji sprejela izhodišča za pripravo zakonskih rešitev, ki bodo posameznikom, ki so preboleli raka, omogočali, da jim pri sklepanju finančnih, zavarovalnih in podobnih produktov v določenem obdobju po ozdravitvi ni več potrebno dajati informacij o svoji pretekli bolezni. »Preživetje bolnikov z rakom se v Evropi in v Sloveniji povečuje. V Sloveniji živi več kot 120.000 oseb, ki so kadarkoli zbolele zaradi ene od rakavih bolezni. Kljub temu da rak vse bolj postaja obvladljiva kronična bolezen, se osebe, ki so prebolele raka, po vrnitvi v aktivno življenje srečujejo s številnimi ovirami. Ena od njih je tudi ovira pri dostopu do finančno-kreditnih storitev, še posebej, kadar so te storitve povezane z življenjskimi zavarovanji,« so zapisali na vladi. 

Pravica do pozabe bo uresničena
Slovenian government

Vlada je tako preprečila diskriminacijo in prebolelim omogočila, da bodo imeli enake pogoje kot drugi državljani.

Na našem portalu smo o tem problemu obširno pisali 27. novembra lani. Članek o pravici do pozabe si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://preiskovalno.si/clanek/rakavi-bolniki-1094928

Za naš portal je takrat spregovoril tudi dr. Jaka Cepec:

Na preiskovalno.si vlado pozivamo, da popravi tudi krivice hemofilikov, ki so jih med zdravljenjem pred 40 leti okužili s hepatitisom C, država pa jim kljub krivdi in odgovornosti za njihovo bolezen ne prizna odškodnine.

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme