18. 8. 2024

Preverili smo temperature v DSO: v sobah že zjutraj 28 °Celzija

Screenshot_20240817_190341_Messenger

Jutranja temperatura v sobi Doma Danice Vogrinec Maribor / preiskovalno.si

Ura je 7.30, temperatura v štiriposteljni sobi pa je 28 stopinj Celzija, so nam danes sporočili zaposleni iz mariborskega Doma Danice Vogrine in navedbo podkrepili s fotografijo. V ljubljanski enoti Bokalce je vroče in zadušljivo. V času, ko varovanci odvajajo, pa je katastrofa, nam sporočajo obiskovalci svojcev. V največji bolnišnici v Ljubljani je temperatura, ki smo jo izmerili v čakalnici, že dopoldne presegla 30 stopinj.

Na preiskovalno.si smo v tednu, ko so se temperature ves čas gibale med 32 in 38 stopinj Celzija, preverili, kako je v dneh vročinskega vala poskrbljeno za najbolj ranljive prebivalce v domovih za starejše in po bolnišnicah.

Domovi in bolnišnice po Sloveniji so praviloma starejši objekti, ki energetsko niso prilagojeni današnjim klimatskim razmeram. Tudi hlajenja po sobah nimajo, razen v stavbah, ki so bile obnovljene ali zgrajene na novo, kot denimo v Vrtojbi, kjer temperatura po naših informacijah ne preseže 24 stopinj. Podatka, koliko domov za starejše ima pri nas urejeno primerno hlajenje oziroma klimo, ni.

Temperatura sredi dopoldneva v avli UKC Ljubljana
preiskovalno.si
Na več domov po vsej Sloveniji smo poslali poizvedovanje, kako v teh dneh negujejo svoje varovance. Še posebej tiste, ki so nepokretni in priklenjeni na posteljo. Ali so sobe klimatizirane, je dovolj osebja, da jih pogosteje obračajo in preprečijo preležanine in vnetja zaradi potu? Jih dovolj hidrirajo in pogosteje menjajo plenice? V DSO po državi je več kot 20.000 ljudi, za njihovo nego in oskrbo pa primanjkuje kar 3600 zaposlenih, kot smo na našem portalu že poročali. Kako torej v dneh, ko temperature dosegajo rekordne vrednosti, je čas dopustov in praznika, primerno poskrbijo za dostojno in varno bivanje starejših?

V mariborskem Domu Danice Vogrinec je v sobah že zjutraj zadušljivo in vroče, so nam sporočili zaposleni. Poslali so nam tudi fotografijo, kjer temperatura že zjutraj kaže 28 stopinj, s pripisom: v sobi s štirimi ljudmi. Direktor Marko Slavič pa zatrjuje, da so »stanovalci kljub pomanjkanju kadrov ustrezno hidrirani, za kar gre zahvala nesebičnim zaposlenim, ki z enormnimi obremenitvami zagotavljajo ustrezno oskrbo, zagotovo pa na dolgi rok teh obremenitev ne bodo zmogli.« Dodaja, da dom v Pobrežju hladijo z instalacijo strojne opreme, ki so jo vgradili pred devetimi leti, na lokaciji Tabor pa objekt hladijo s klimatskim sistemom.

V stari stavbi ljubljanskega doma Bokalce, ki je bil letos zaradi prijav o zlorabah starejših že pod drobnogledom inšpekcije, v sobah varovancev ni klimatskih naprav, kot je pojasnila direktorica mag. Melita Zorec, so klimatizirani le skupni prostori, tam pa temperature ne pade pod 24 stopinj Celzija. Imajo pa oskrbovanci možnost za hlajenje sobe proti plačilu. Po Ceniku dodatnih storitev (na dan 1. 10. 2022) pavšal za uporabo lastne klima naprave mesečno stane 3,95 € brez DDV, oziroma 4,82 € z DDV. Sobe hladijo z zračenjem in odpiranjem vrat, da lahko klimatiziran zrak s hodnika prihaja v sobe. Stanovalcem postrežejo tudi sladoled. Ko smo želeli preveriti temperature v domu s termometrom, nas v prostore niso spustili, nam je pa eden od svojcev tamkajšnjih oskrbovancev zaupal: »Stanje po domovih je slabo. Starejši se pritožujejo nad vročino in predvsem nad slabim zrakom v prostorih. Bivanje je oteženo. Nočno prezračevanje in odpiranje oken na stežaj ne pride v poštev, ker je premalo osebja. Tudi hrana v večini ni prilagojena letnemu času,« nam pove obiskovalka starejšega dela enote Bokalce, kjer naj bi bilo stanje najbolj neznosno v zgornjih nadstropjih.

Stara hiša doma Bokalce ni klimatizirana. Svojci pravijo, da je v sobah vroče in zadušljivo, še posebej, ko starejši odvajajo.
preiskovalno.si
Za primerjavo smo šli tudi v trgovski center, kjer smo namerili znosnih 22 stopinj Celzija. In to ne v oddelku s hladilniki!

Medtem pa v trgovinah takole ...
preiskovalno.si

V gorenjskem Domu Taber so vse sobe in vsi skupni prostori klimatizirani. Sobe redno zračijo tudi ponoči, stanovalcem pa postrežejo hladne sokove in sladoled.

V Kranjski Gori so glede na lokacijo doma stanovalci privilegirani. »Imamo enoposteljne in dvoposteljne sobe, vsaka s svojo kopalnico, kar je pri takih temperaturah izrednega pomena. Hlajeni so skupni, kjer se zadržujejo stanovalci (dnevni prostori, jedilnice, hodniki). Lokaciji skupin stanovalcev z demenco sta na zahodni strani in nepodkleteni, tako, da sta ti dve skupini temperaturno prav prijetni v tem času, pozimi pa potrebujeta več gretja. Stanovalce redno nameščamo na invalidske vozičke, da so lahko v skupni dnevni sobi, jedilnici idr. Prilagodili smo tudi prehrano (lahko prebavljiva hrana, sladoled...) ter aktivnosti. Redno spremljamo tudi stanovalce, ki se tekom dneva radi sprehajajo po sončnih delih parka doma. Poskrbimo, da imajo ustrezna pokrivala ter ustrezno zaščitno kremo. Stanovalce, ki so mobilno okrnjeni, zaposleni zapeljejo po parku doma, seveda največkrat ob jutranjih urah. Vsi tudi upoštevamo in izvajamo znane vsakodnevne ukrepe (preko celega leta), ki obsegajo prezračevanje po negi ter prehranjevanju, zapiranje oken ter sprotno odstranjevanje umazanega perila in odpadkov,« je odgovorila direktorica Karmen Romih.

Direktorica Obalnega doma upokojencev Koper, mag. Neva Tomažič, pravi, da se v času najhujše vročine stanovalci zadržujejo v klimatiziranih prostorih in na vrtu z bogato naravno senco. Zaposleni dodatno skrbijo za hidracijo, posebno pozornost namenjajo tudi oblačenju stanovalcev v primerna zračna oblačila iz naravnih materialom. Organizirajo sladoledni dan, breskov dan, s katerimi se starostniki dodatno osvežijo.

V Kidričevem z osvežilnimi napitki v senci postrežejo tudi težkje mobilnim varovancem.
DU Ptuj
Nuša Masnik, direktorica DSO Krško: »V našem zavodu imamo klimatizirane vse skupne prostore, nimamo pa klimatiziranih sob. Ponoči vse prostore fizično zračimo, tako da je nočna temperatura v sobah dosegla max. 22 stopinj, dnevna temperatura pa nikoli ni presegla 26 stopinj.

Stanovalcev, ki so ves čas v postelji skoraj nimamo, trenutno so štirje taki, saj vse dvigujemo in pasivno posedamo na prilagojene vozičke in jih vozimo v skupne prostore ali ven. Ne gre pa tudi spregledati, da je starejšim ljudem vedno malo hladno in jih prej zebe.«

V DSO Ljubljana Bežigrad so vsi prostori klimatizirani. DSO Fužine je bil energetsko saniran pred devetimi leti. V Domu starejših Šiška so v letošnjem letu v skupne prostore v nadstropjih namestili centralne klimatske naprave. Klimatskih naprav v sobah pa nimajo. Za pokretne oz. samostojne stanovalce imajo pripravljene vrče z ohlajenimi napitki in izvajajo povečano hidracijo nepokretnih oz. ležečih stanovalcev.

V Juršincih so varovancem ohladili noge v bazenčkih.
DU Ptuj

V DSO Trebnje imajo nekateri stanovalci klime v sobah, tisti, ki jih nimajo, pa se hladijo z ventilatorji.

V Domu upokojencev Ptuj imajo v vseh šestih enotah nameščene klimate oz. postavljene centralne sisteme hlajenja. Da so stanovalci primerno hidrirani in jih na dve uri preko domskega ozvočenja opominjajo, da je čas za pijačo. Postrežejo jim ledeno kavo, limonado, sadne bovle, koktejle, organizirajo sladoledne dneve in jim pripravijo toplice.

Za oskrbovance pripravijo tudi bovlo in druge osvežilne napitke.
DU Ptuj
V Teznem ima dom urejeno prezračevanje in hlajenje. Temperatura v domu meri med 22 in 23 stopinj. Okolica Doma je obdana z velikim vrtom in gozdom s sprehajalnimi potmi in klopmi, ki nudita veliko naravne sence. Zato stanovalce v zgodnjem dopoldanskem času pospremijo ali odpeljejo na domski vrt in v gozd, kjer se hladijo s sladoledom, ledeno kavo, smutijem, …

V KDS Dravogradu zaradi strukture stavb vse sobe niso klimatizirane, stanovalcem pa zagotavljajo ventilatorje. Novi objekti oziroma novi prostori imajo že vgrajen sistem hlajenja. »Posebno pozornost namenjamo zaščiti nepokretnih, dementnih in drugih ranljivih stanovalcev, ki preživljajo večino časa v postelji ali sobi. Njihove sobe redno prezračujemo v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah, ko so temperature nižje. Prav tako jim zagotavljamo ustrezno hidracijo s pogosto ponudbo sveže vode ter lahkih, osvežilnih napitkov. Postelje so opremljene s svežo in zračno posteljnino, po potrebi pa stanovalce tudi premestimo v hladnejše prostore doma. Naš strokovni tim redno spremlja zdravstveno stanje vseh stanovalcev in v primeru kakršnih koli težav takoj ukrepa,« je povedala direktorica Katja Pavlinič Šoba.

Summer party, tako so v DSO Fužine poimenovali dan, ko so se osvežili in posladkali z lubenicami.
DSO Fužine

V petini domov samo zračijo, umrljivost v vročini večja

Skupnost socialnih zavodov je pred dvema letoma opravila anketo o prezračevanju v DSO. Ta je pokazala, da je prezračevanje v celoti ustrezno urejeno pri približno polovici vseh socialnovarstvenih zavodov. Večina socialnovarstvenih zavodov uporablja naravno in mehansko prezračevanje (približno 74 odstotkov), približno 21 odstotkov jih uporablja le naravno prezračevanje, manj kot pet odstotkov pa le mehansko prezračevanje.

Na ministrstvu za solidarno prihodnost konkretnih podatkov o načinih klimatizacije v posameznih socialnovarstvenih zavodih nimajo. Pravijo, da za tovrstno opremljanje infrastrukture poskrbijo zavodi sami, v skladu s standardi in normativi oskrbe. Naj bi pa vsi projekti novogradenj in celovitih prenov, ki so se načrtovali in izvajali v zadnjih letih, razrešili problematiko prezračevanja in ohlajevanja prostorov. Ministrstvo nadzora nad ustreznostjo oskrbe v času vročinskih valov ne izvaja, saj so, kot pravijo, za to »pristojne inšpekcijske službe na področjih socialnovarstvene in zdravstvene oskrbe«. Socialna inšpekcija se na naša vprašanja, ali preverja razmere po domovih, ni odzvala. Dejstvo pa je, da je za domove po vsej Sloveniji zadolžen en sam inšpektor.

Prekomerna izpostavljenost toploti je velik stres za telo, še posebej za srčno-žilni sistem. Ravno ko so temperature najvišje, Nacionalni inštitut za javno zdravje opaža večjo umrljivost od pričakovane. Izpostavljenost vročini lahko zelo poslabša zdravstveno stanje kronično bolnih, kar se velikokrat konča z resnimi zdravstvenimi zapleti zlasti pri starejših. Starejši ljudje imajo pogosto kronične bolezni, pri njih je tudi težava, da številni med njimi zaradi pridruženih bolezni ali jemanja diuretikov ne smejo zaužiti preveč tekočine. Za starejše bolnike so lahko nevarne tudi visoke nočne temperature, usodne zanje pa so lahko temperature od 27 stopinj Celzija, ob visoki vlažnosti pa tudi že od 25 stopinj Celzija. 

Se je kateri od politikov, ki so v obdobju vročinskega vala dopustovali, vprašal, kako je starejšim v domovih, bolnišnicah, nenazadnje pa tudi tamkaj zaposlenim? Predsednik vlade se je, denimo hladil z veslanjem in se predajal spominom na mladostniška leta. Politike večinoma zanimajo ‘hitre zmage’, starejši pa največkrat niso tema, ki bi jim prinašala politične točke. Pri vsem govoričenju o uspehih dolgotrajne oskrbe, še kar ni poskrbljeno za osnove. Kot da človekovo dostojanstvo s starostjo umre.

Ljubljanska porodnišnica brez klime, mariborska jo ima

V avli največje bolnišnice, kako je šele po sobah?!
preiskovalno.si

Kakšno pa je stanje v bolnišnicah? Največja bolnišnica v Ljubljani je dotrajana in energetsko neustrezna. Klimatski sistemi so ponekod stari več kot 40 let. V avli smo že dopoldne izmerili slabih 33 stopinj. Sobi niso klimatizirane.

V porodnišnici je poleti neznosno. V Mariboru imajo večino oddelkov klimatiziranih, hlajenje je urejeno tudi v porodnišnici.Večina prostorov Onkološkega inštituta Ljubljana je klimatiziranih. Hlajenje bolnišničnih oddelkov pa je urejeno s centralnim klimatskim sistemom, po potrebi si dodatno pomagajo s hladilnimi konvektorji in lokalno nameščenimi klimatskimi napravami.

V čakalnici na Polikliniki smo že v dopoldanskem času izmerili več kot 32 stopinj.

Čakalnica na Poliklinikai v dopoldanskem času
preiskovalno.si
Na ministrstvu za zdravje so nam ob tem povedali, da so inštalacije v marsikateri bolnišnici dotrajane. Ker bo v prihodnosti vedno več vročinskih valov, pa se bodo odslej klimatske spremembe upoštevale tudi pri prenovah in gradnji novih objektov, kot so revitalizacija hospitala v UKC, gradnja infekcijske, negovalna bolnišnica v UKC Maribor, ureditev starega internega oddelka v Novem mestu, širitev onkološke dejavnosti v Mariboru itd. Energetsko je bil že prenovljen rehabilitacijski center Soča.

Zadnja razkritja

17. 9. 2024

onkološki-inštitut-ljubljana, onkologija

Bolnikom na onkologiji pada na glavo, zdravniki so namesto hišnikov

Svetovna premiera nove vodne atrakcije in tropska klima na oddelku za nuklearno medicino. Vam je dolgčas? Si želite malo več akcije v službi? Pridružite se nam na oddelku za nuklearno medicino na Onkološkem inštitutu, kjer vam zagotavljamo pravo vodno doživetje! - Ne, to ni oglas za zabaviščni park, to je opis stanja v bolnišnici, kjer vsak dan obravnavajo več sto bolnikov. Zdravnikov kljub popisu in zgovornim fotografijam, ki so nam jih posredovali, od odgovornih nihče ne sliši, nam pripovedujejo. Namesto z bolniki se ukvarjajo s krpami in vedri. Generalno direktorico Zlato Štiblar Kisić pa smo soočili z očitki o političnem vmešavanju v zdravstveno stroko in korupcijskih tveganjih vodstvenega kadra. Objavljamo pa tudi dopis, ki dokazuje, da zdravstveno ministrstvo že več kot leto dni blokira gradnjo nove stavbe.

Preberi več

15. 9. 2024

Fides

Vdor politike v stroko in korupcijska tveganja na Onkološkem inštitutu

Politika naj se ustavi pred vrati bolnišnice! Tako pozivajo zdravniki in predstojniki oddelkov na Onkološkem inštitutu, ki so se obrnili na preiskovalno.si zaradi, kot pripovedujejo, vmešavanja aktualne politike v stroko. Če so bili v preteklosti politično nastavljeni samo generalni direktorji, zdaj »politika posega v vse oddelke, kar povzroča stres in nestabilnost ter slabe medsebojne odnose.« Opozarjajo na pritiske, mobing in ustrahovanje politično postavljenega vodstva. Pa na povezavo generalne direktorice z odvetniki, ki so z bolnišnico pod njenim prejšnjim mandatom že dobro zaslužili. Strokovna direktorica, ki jo je namesto stroke tudi izbrala politika, pa sodeluje na plačanih dogodkih farmacevtskih družb, kjer promovira zdravila, ki jim je pred tem dala soglasje za onkološko zdravljenje. Kako notranje napetosti vplivajo na oskrbo bolnikov in daljšanje čakalnih vrst?

Preberi več

12. 9. 2024

4S7A1846

Dolenjska na nogah: Vse več nelegalnega orožja in nerazsodnih storilcev

Nočni rafali, prestreljeni avtomobili, kamenjanje policijskih in gasilskih vozil in grožnje z uglednimi odvetniki je le nekaj primerov, o katerih so nam pripovedovali sedanji in nekdanji policisti z območja Novega mesta, ki so pri izvajanju policijskih pooblastil tarča napadov, nezakonitih snemanj, kriminaliziranj in zasmehovanj na socialnih omrežjih. Vprašanje časa je, kdaj bodo policisti začeli glave obračati stran! Preverili smo tudi podatke, ali se državljani na območju Novega mesta in Kočevja res masovno oborožujejo. In zakaj država 58 novomeškim družinam še naprej dopušča, da njihovi otroci ne obiskujejo pouka?!

Preberi več

10. 9. 2024

20240910_123245

Trpi neznosne bolečine, zdravniki pa jo odpravljajo s tableti

Štiriintridesetletna Maja Zajec preživlja neznosne bolečine, ki jih ne more več trpeti. Bila je dvakrat operirana na hrbtenici, obe operaciji naj bi bili uspešni, a bolečine od začetka leta ne popustijo, čeprav bi se že zdavnaj morala vrniti na delo in v ustaljeno življenje. Pa se ne more. Bolečin ji ne odvzamejo, protibolečinska terapija deluje nekaj dni, za novo operacijo pa so jo uvrstili na rep čakalne vrste, kar pomeni tri leta. Kako naj človek zdrži tri leta z neznosnimi bolečinami in tableti, ki ne pomagajo več?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme