5. 1. 2024

Za neupravičeno zapravljenih 6,5 milijonov išče pravno podlago

stojmenova slika

Emilija Stojmenova Duh / Sašo Švigelj

Po dveh mesecih in pol od našega razkritja, da je Emilija Stojmenova Duh brezglavo, negospodarno in neracionalno zapravila 6,5 milijona evrov za računalnike, je jasno edino to, da nihče še vedno ne ve, kdo jih bo dobil. Toliko o pomoči socialno ogroženim, o katerih je govorila ministrica.

Od 21. novembra, ko je ministrstvo za digitalno preobrazbo prejelo 13 tisoč računalnikov za 6,5 milijona evrov, so ti še vedno nerazdeljeni in v skladišču. Ministrstvo za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh nam je na vprašanje o razdelitvi kupljenih prenosnikov odgovorilo, da »ne morejo določati skupin prejemnikov računalnikov ali odločati o dodeljevanju,« in dodali, da »se mehanizem za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme vzpostavi pri Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu.«

Seveda smo se obrnili na ta sklad, vprašali smo jih, ali je razdelitev računalnikov že v teku, pa so nam na to odgovorili, da potrebujejo pravno podlago, in sicer »Uredbo o upravljanju mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme.« Dodali so, da je omenjena »uredba še v fazi priprave pri Ministrstvu za digitalno preobrazbo.« Ko smo ministrstvo za digitalno preobrazbo soočili z odgovorom sklada, iz katerega je jasno, da si samo podajajo žogice in zavajajo, pa je nastala tišina. Kdaj bo pripravljena uredba, niso odgovorili. To pomeni, da ministrstvo za digitalno preobrazbo še nima pripravljene pravne podlage, ki bo omogočila javnemu skladu, da razdeli računalnike, ker sami za to pač niso pristojni, saj, kot so napisali, »ne morejo določati skupin prejemnikov«. Pa ob tem spomnimo, kako goreče je ministrica za digitalno preobrazbo opravičevala nakup za 6,5 milijona evrov in pri tem določala skupine uporabnikov. Najprej je razlagala, da bo za socialno ogrožene, pa vrtce in šole, potem pa za prizadete v poplavah, čeprav je bil razpis  objavljen pred poplavami. Nobeno ministrstvo, ne za izobraževanje ne za delo, družino in socialne zadeve, ji ni stopilo naproti in ni potrdilo, da bo računalnike vzelo. Niti zavod za šolstvo.  Kdo bodo prejemniki računalnikov, je torej ministrica razlagala brez pristojnosti in na pamet.

Računalniki naj bi bili za poplavljence, čeprav so bili kupljeni pred poplavami.
Šimen Zupančič
Brez znanih upravičencev in pravne podlage

Po dveh mesecih in pol se je potrdilo, kar smo ves čas trdili, in sicer, da je bil nakup narejen brez vnaprej določenih uporabnikov, torej ciljne skupine, in celo brez pravne podlage.

Predsednik vlade dr. Robert Golob glede podpore ministrici molči, saj ima odprtih več front. Prav po tej aferi je dal v javnost informacijo, da bo krčil ministrstva, in tako bi Stojmenova odletela. Sicer pa je pri tokovih denarja eden od verjetnih scenarijev tudi ta, da je v ozadju celotnega posla en favoriziran dobavitelj, ki so ga prikrili tako, da so posel razdelili štirim. Spomnimo, da je šlo za 6,5 miljona evrov. Če bi ministrica poznala le eno podjetje, enega direktorja, bi mu s takim razpisom omogočila posel v vrednosti 1,6 milijona evrov in referenco! A to je le domneva.

Premier Robert Golob
Sašo Švigelj
Postopki za pridobivanje blaga, storitev in gradenj morajo v Sloveniji potekati v skladu z Zakonom o javnih naročilih, kar pomeni, da je pomankanje jasnih meril škodljivo ne le za davkoplačevalce, proračun, ampak tudi za gospodarstvo, konec koncev pa za prejemnike. Če je ministrica toliko poudarjala dobroto in prizadete v poplavah pa otroke, v telefonskem pogovoru je govorila o ženskah, bi vsem tem že 22. novembra, dan po prejemu 13 tisoč prenosnikov vsem tem skupinam lahko priskočila na pomoč. Pa je bil razpis pripravljen brez jasnih meril in zato vse rešujejo zdaj. A v javnem sektorju si na davkoplačevalske stroške to očitno minister lahko privošči.

Bi predsednik vlade imel v privatnem podjetju Star Solar (vir) osebo, ki ni vzpostavila učinkovite nabave, ki ni upoštevala jasnih meril pri nabavnih postopkih, ki so ključni tudi za vzpostavljanje integritete?!

Ministrica s svojimi dejanji  dokazuje brezbrižnost do javnih financ, razsipnost, pomanjkanje finančne discipline. Tako je vzpostavljen dvom v učinkovito vodenje ministrstva za digitalno preobrazbo.

*****

»Izdajatelj Mediapartner Agencija d.o.o in avtorji vsebin Preiskovalno.si izrecno prepovedujejo reprodukcijo vsebin, objavljenih na spletnih straneh preiskovalno.si. Za namene uporabe vsebin za pripravo in posredovanje t.i. kliping sporočil ste dolžni z družbo Mediapartner Agencija d.o.o. skleniti pisno pogodbo.«

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme