16. 10. 2024

Razkrivamo ozadja: Zadevo Golob usmerja tožilka Blanka Žgajnar

Blanka Žgajnar

Tožilki Blanki Žgajnar so popadali vsi primeri proti županu. / MEDIA PARTNER AGENCIJA

Državna tožilka Blanka Žgajnar, ki je bila v primeru Zorana Jankovića neuspešna v vseh njegovih sodnih primerih, usmerja tudi postopke v primeru dr. Roberta Goloba. Specializirano državno tožilstvo pa vodi tožilka Darja Šlibar, katere hči je v stranki Svoboda.

Kot so nam danes pojasnili na Specializiranem državnem tožilstvu RS, so »ta teden s strani Policije prejeli kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje po drugem odstavku 264. člena KZ-1. Zadeva je bila dodeljena v delo državni tožilki Bojani Podgorelec, vodji Gospodarsko kazenskega oddelka, ki pa je bila zaradi poškodbe dalj časa odsotna. Zato je bila na zadevo kot stranska nosilka dodeljena namestnica vodje Gospodarsko kazenskega oddelka, državna tožilka Blanka Žgajnar.« 

Spomnimo, da je bila Blanka Žgajnar, doslej v vseh primerih zoper Zorana Jankovića neuspešna, čeprav so se v soju žarometov odvijale odmevne hišne preiskave, ki pa niso pripeljale do epiloga, za katerega se je tako zavzemala. O primerih zoper Jankovića in njenih družinskih povezavah smo pisali v članku Ena in edina, županova tožilkaki za  svoje neuspehe pri Jankoviću nikoli ni prevzela odgovornosti. Zdaj je glavna tožilka v primeru premjeja.  Zoran Janković pa je, kot vemo, goreč zagovornik dr. Roberta Goloba.

In še eno dejstvo, ki ni nepomembno. Specializirano državo tožilstvo vodi Darja Šlibar. Njena hči Nika Podakar pa je članica stranke Gibanje Svoboda.Službo je dobila tudi na MJU. Po naših informacijah si je bila blizu z nekdanjo ministrico Sanjo Ajanović Hovnik.

hčerka Darje Šlibar, ki vodi STD
zaslonska slika splet

hčerka Darje Šlibar, ki vodi STD
zaslonska slika splet

Je napad poslanske skupine na delo policije in tožilstva le slepilni manever ali gredo po poti SDS?

Poslanci Svobode so ob kazenski ovadbi zaradi kaznivega dejanja dajanja daril stopili v bran premierju in predsedniku njihove stranke Robertu Golobu. Za njim trdno in enotno stojijo, so danes zatrdili predstavniki poslanske skupine. Kot so poudarili, verjamejo v institucije pravne države. V dogajanju, ki spremlja ovadbo, pa vidijo napad na premierja in rušenje vlade. Ali torej poslanci Svobode ne zaupajo policiji in tožilstvu, ki naj bi delalo zakonito? To je gotovo povsem enak jezik, kot ga ima stranka SDS. 

Odziv Tatjane Bobnar oz. njenega odvetnika na današnje očitke Svobode in predsednika vlade

»Ne glede na vse pretekle diskreditacije ad personam o halucinacijah, natolcevanju, podtikanju in lažeh - tudi danes jih je bilo veliko izrečenih, moja stranka stoji za vsemi svojimi navedbami, ki jih je zelo obširno predstavila pred parlamentarno preiskovalno komisijo kot tudi pred za to pristojnimi državnimi organi in tako bo tudi naprej. Prijavo je podala v mesecu decembru 2022 na državno tožilstvo, kot to veleva ZKP, in na KPK zaradi tega, ker je kot pravnica in uradna oseba ocenila, da obstaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po urani dolžnosti. Ker je verjela v drugačno politiko. Politiko, kot je bila obljubljena pred volitvami. Politiko zakonitega in strokovnega dela. Državno tožilstvu je njeno prijavo očitno odstopilo policiji. Policija je, kot neodvisni in strokovni organ, po enem letu in devetih mesecih, po zbranih obvestilih in dokazih, gotovo ob usmerjanju državnega tožilstva, ugotovila, da ne obstaja le sum, ampak, da obstaja utemeljen sum, da je bilo kaznivo dejanje s strani določenega osumljenca storjeno. Običajno, in o tem so poročali tudi mediji, ima osumljena oseba možnost podati sojo stran zgodbe in predložiti tudi morebitne dokaze.

Pri tem ne gre za nikakršen politični boj, ampak za izpolnjevanje dolžnosti, ki jo določa zakon. Tatjana Bobnar danes ni političarka in govoriti o tem, da ta politični boj z njene strani traja in poteka, je smešno in neprimerno. Državni organ je podal kazensko ovadbo in gre za akt, ki ni enak prijavi ali ovadbi neke fizične osebe. Kazenska ovadba policije je plod vodenja predkazenskega postopka z zbiranjem obvestil, izjave osumljenega in prič, ter zbiranja drugih dokazov. 

Moja stranka je v preteklosti obširno predstavila ravnanja, ki jih je prijavila, ob tem pa tudi navedla, kdaj in kako je spoznala Roberta Goloba, daleč pa od tega, da bi prosila kogarkoli za karkoli, na srečanja je bila povabljena. Večkrat je bila pozvana, da se včlani v stranko, kar je zavrnila. Prav tako je bila večkrat pozvana, če se jo lahko uvrsti na listo za kandidatko za poslanko, kar je prav tako zavrnila. Moji stranki je bilo ponujeno, če bi želela biti kar podpredsednica stranke in se udeležiti predvolilnega soočanja na TV SLO, kar je kot neresno prav tako zavrnila. Na predstavitvi v DZ - preden je postala ministrica in v prvih intervjujih - je prebivalcem in prebivalkam Slovenije dala zavezo, da ne bo politika nikoli več vstopala v operativne štabe policije, in da se bodo, v skladu z zakonodajo, tako delovnopravno kot s policijskimi pooblastili, preverili določeni postopki policije med protesti. In svojo besedo je tudi držala. Takoj je policiji podala ustrezne usmeritve skladno z zakonom in odredila strokovni nadzor nad delom policije, ukrepi v zvezi z ugotovitvami nadzora so bili izvedeni po njenem odstopu. Njen obstoj kot ministrice pa je bil s strani predsednika vlade pogojevan z ukrepanjem zoper določene ljudi znotraj policije, ki pa niso imeli nobene zveze s kršitvami ali zlorabami pooblastil policije v preteklosti, ampak očitno z nekimi njej neznanimi razlogi za obračun z njimi. Na kar seveda ni pristala.

Nadaljnji postopek je v pristojnosti državnega tožilca in njegovih nadaljnjih odločitev, zato menim, da je medijski pritisk na ta postopek nedopusten in moramo pustiti, da neodvisni državni organi opravijo svoje delo strokovno.« 

Zadnja razkritja

17. 10. 2024

borut sajovic

Milijonske nepremičnine ministra Boruta Sajovica

Ministra za obrambo, nekdanjega župana in člana Svobode smo pozvali, naj razkrije svoje premoženje in njegov izvor. Javno je pred dnevi trdil, »da nima ničesar, razen dveh gozdnih parcel, vrednih manj kot 10 tisoč evrov,« na Preiskovalno.si pa razkrivamo, kako je letos prepisal milijonsko premoženje na sina in hčer, hkrati pa si je z notarskimi pogodbami zagotovil, da vse nepremične drži v svojih rokah.

Preberi več

15. 10. 2024

Zakonca Cezar brez vode

PLUS Na starost brez vode. Kje so zdaj človekoljubne organizacije?

Medtem ko je prva skrb odločevalcev politično preživetje, privilegiji in lastna blaginja, pa je resničnost nekaterih Slovencev v 21. stoletju omejena na luksuz, ki se mu reče čista pitna voda. Kar je za ene osnovna dobrina in človekova pravica, je za druge privilegij. Ustavna pravica dostopa do pitne vode ostaja neuresničena. V naši raziskavi smo odkrili ljudi, povečini gre za starejše prebivalce - kar je še posebej alarmantno -, ki v osamljenih zaselkih že desetletja živijo brez vode, brez vodovodnega sistema in odvodnjavanja. Za njih je vsaka kapljica življenjskega pomena in neprecenljiv zaklad. Vprašanje dostopa do vode pa je povezano tudi z zdravjem, higieno in splošno kakovostjo življenja. Ni zgolj infrastrukturni izziv, temveč tudi vprašanje socialne pravičnosti in enakopravnosti ter človekovega dostojanstva.

Preberi več

13. 10. 2024

20241013_181253

PLUS (KOLUMNA) Nemočni

Zvoni telefon. Na drugi strani prestrašen glas meni znane starejše ženske, ki me sprašuje, kaj naj naredi, ker ji bodo moža po kapi iz ljubljanskega kliničnega centra pripeljali domov.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme