17. 1. 2024

Kdo še pleše? Ministri brez politične higiene in odgovornosti

GOLOB PLES

Obcestni plakati z vprašanjem Golobovi vladi: Še kdo pleše? / Večer

Cvetober Golobove vojske negospodarno ravna z javnim denarjem: razsipna digitalna ministrica spet potuje, tokrat se smuka med elito v mondenem švicarskem Davosu, pravosodna ministrica za malomaren nakup ne prevzame politične odgovornosti, predsednik vlade pa se šlepa na državno energetiko.

Piše: Barbara Pance

Ministrica Emilija Stojmenova Duh, ki ji je vloga prve dame digitalizacije zlezla pod kožo, se v tem trenutku šopiri v družbi petičnežev na tradicionalnem srečanju politične, gospodarske in družbene elite v švicarskih Alpah na več kot 1500 metrih nadmorske višine. Na forumu, ki predstavlja stičišče najuspešnejših predstavnikov svetovnega gospodarstva in ustvarjanju novih priložnosti, bi prej kot digitalno ministrico pričakovali predsednika vlade ali predstavnika gospodarskega resorja, a iz preteklosti že vemo, da Stojmenova Duh redko izpusti petične dogodke v tujini.

V Davos je odletela s komercialnim letom v ekonomskem razredu, zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je Golob sprejel kmalu po razkritju trošenja denarja s službenimi karticami na našem portalu, pa bo dvakrat prenočila v hotelu, ki je oddaljen 49 kilometrov od prizorišča. Tako ne bo ves čas prisotna v srčiki dogajanja, a glede na mondenost lokacije verjamemo, da bo tudi v nekaj deset kilometrov oddaljenem hotelu deležna oskrbe na visokem nivoju, ki ga je vajena. V Davosu bo sodelovala pri razpravi o umetni inteligenci v izobraževanju, kjer bo govorila o prednostih, tveganjih, odgovorni rabi in primerih dobrih praks v Sloveniji pri gradnji zaupanja vredne umetne inteligence, kot so zapisali na spletnih straneh njenega ministrstva. 

Emilija Stojmenov Duh se giba v visoki družbi visoko v švicarskih Alpah.
Sašo Švigelj

Medtem pa v nekem ljubljanskem skladišču še vedno leži 12.961 od 13 tisoč računalnikov (39 jih je oddala občinam), ki jih je nabavila na horuk, prva dama ministrstva pa nima pravne podlage za njihovo razdelitev, še manj ve, kdo bodo sploh bodoči uporabniki. S preusmerjanjem svoje odgovornosti na račun ostalih ministrskih kolegov si Stojmenova Duh le kupuje čas, ko bo pred javnostjo enkrat morala pojasniti razloge za negospodaren in nepremišljen nakup na podlagi razpisa, ki vzbuja sum kartelnega dogovora med štirimi dobavitelji računalnikov. Bo ministrica morala končno prevzeti odgovornost za porabljenih več kot 6 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja? Afera je hladnega za zdaj pustila predsednika vlade – kako dolgo še bo kril hrbet razsipni ministrici, kljub temu da se je potrdilo, kar smo na našem portalu ves čas trdili, da je bil nakup narejen brez vnaprej določenih uporabnikov, torej ciljne skupine, in celo brez pravne podlage s sumom favoriziranja enega dobavitelja!

Na KPK glede ministričinega nakupa vodijo postopek predhodnega preizkusa. To pa ni edino sporno ravnanje ministrice; še en državni posel je kanalizirala svoji prijateljici. Tako je podjetju Simbioza Genesis, kjer je prej delala njena doktorska študentka Tjaša Sobočan, ki je zdaj kot svetovalka zaposlena v kabinetu ministrice Stojmenove Duh, zagotovila državni posel v višini 107.000 evrov. Da bi pri tem poslu lahko šlo za vezano trgovino, smo dokazali z razkritjem kar dveh povsem identičnih javnih naročil za projekt opismenjevanja starejših. Saj se prvotni plan, da bi posel dobila Simbioza, najprej ni izšel, ker jim je štrene zmešal cenejši ponudnik; a je ministrica odreagirala z novim naročilom in posel omogočila še Simbiozi. S tem pa pod vprašaj postavila upravičenost nakazila za več kot 100.000 proračunskih evrov. Ministrica Stojmenova Duh tudi sicer ravna skrajno razsipno. S službeno kartico si plačuje luksuzne namestitve v petzvezdničnih hotelih, se udeležuje dogodkov na eksotičnih destinacijah in se rada prehranjuje tudi v restavracijah z Michelinovim pridihom. Pomanjkanje finančne discipline digitalnega ministrstva se kaže tudi v poskusu decentralizacije ministrstva s prostori v Mariboru, kjer v Trgovsko poslovnem centru City na 1136 kvadratnih metrih sedi nekaj več kot deset ljudi. Vsak mesec pa naj bi za uporabo bolj kot ne praznih pisarn odšteli 11 tisoč proračunskih evrov.

Pogodba za osem milijonov tanjša od pogodbe za zaposlitev hišnika

Nakup nove sodne stavbe ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan je tipičen primer brezvestnega in malomarnega ravnanja z denarjem davkoplačevalcev. Pustimo ob strani potrebo po novi sodni palači, ki jo država sodnikom že leta obljublja, pod drobnogled raje vzemimo nespoštljiv in negospodaren odnos do javnega denarja, ki ga mnogi novopečeni oblastniki preprosto ne premorejo. Pri tem nakupu je spregledala bistvene uzance in nasedla na pravno čer videno-kupljeno. Prav od prava vešče strokovnjakinje pa bi pričakovali, da bo pikolovsko preučila ne samo pogodbo, ampak tudi sam predmet nakupa. Bi enako ravnala tudi v domačem gospodinjstvu in na prvo žogo nasedla prodajalcu?! Kot dober gospodar in skrbnik javnih financ bi lahko trznila tudi ob skoraj osem milijonov težki pogodbi, ki je po naših informacijah spisana na nekaj pičlih straneh, za razliko od pogodbe za zaposlitev denimo hišnika ali varnostnika.

Kolege pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan upravičeno boli glava zaradi njenega malomarnega ravnanja.
Marko Vavpotič

Če ministrica Švarc Pipanova ni premogla merice zdravorazumskega ravnanja ob milijonskem nakupu, ampak je suvereno podpisala pogodbo brez preverbe osnovnih, a ključnih podatkov o stavbi, ki so odločilni pri njeni ceni, potem je popravljanje napak za nazaj in posipanje s pepelom brezpredmetno. Pravnica z doktorskim nazivom niti ni trenila ob ceni, ki, mimogrede, za primerljive stavbe v prestolnici niti ni napihnjena, čeprav naj bi prav vlada pri ravnanju z javnimi sredstvi ravnala skrajno premišljeno in skrbno. Ne samo zaletav nakup, nepojasnjena ostajata tudi rok in cena prenove objekta. Ali bomo tudi pri tem poslu videli že dobro utečen scenarij na podlagi prijateljskih spreg? Bo nakup prestal preverbo pri cenilcu ali bomo v prihodnje priča še eni v vrsti napovedanih tožb? Največja opozicijska stranka SDS je že napovedala, da bo proti ministrici vložila interpelacijo.

Zaradi nakupa objekta na Litijski za namene nove sodne palače si je ministrica prislužila napoved interpelacije.
preiskovalno.si
Prizemljila jo je tudi Državna revizijska komisija, ki je razveljavila očitno sumljivo javno naročilo za milijonski projekt Notar na daljavo, saj, kot razkriva Delo, bi ministrica posel podelila podjetju brez poslovnih prostorov in z zanemarljivim finančnim tokom.

Ne vemo, ali so predstavniki aktualne vrhuške zrasli z zlato žlico v ustih, ali pa jim je pozicija moči tako zmešala glavo, da niso zmožni niti najmanjšega premisleka o milijonskem trošenju, ki smo mu priča vse od nastopa Golobove vlade. Premierjev izrek, ki ga je izustil tik po volilni zmagi, »Gremo plesat,« z naturščiki v politiki dobiva povsem nove dimenzije. Oblast dobesedno pleše omamljena z javnim denarjem.

Posel za prijateljico razkrinkan, za nagrado direktorsko mesto v državnih železnicah

K polnim državnim jaslim se je nonšalantno prisesala tudi že odstopljena ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je zavestno nameravala počrpati javni denar v znesku 300.000 € za svojo prijateljico in bivšo sodelavko, sama pa je delež v podjetju prepisala na mamo. Po večdnevnih manevrih izmikanja, a očitni zlorabi javnih sredstev, je ministrica morala Golobovo ladjo končno zapustiti. Njen naslednik Franc Props je v torek razveljavil razpis, nerazporejena sredstva pa bodo ostala namenjena razvoju nevladnih organizacij. KPK je pri izvedbi razpisa zaznal sum kršitve s področja konflikta interesov in zoper nekdanjo ministrico uvedel preiskavo. Ravnanje odstopljene ministrice preverja tudi policija, ki pa je, vemo, kontaminirana z nastavljenimi kadri vsakokratne politike. Tudi ministričin odstop je bil dobro zrežirana predstava za javnost! Za zvestobo Svobodi in tudi finančno injekcijo stranki - Ajanović Hovnikova je skupaj z možem med glavnimi donatorji Svobode, nekdanji policist Danilo Hovnik pa je bil še za časa njenega ministrovanja imenovan v nadzorni svet Jankovićevega javnega stanovanjskega sklada - jo že čaka prav zanjo prirejeno dobro plačano direktorsko mesto na Slovenskih železnicah, odlagališču odsluženih, a zaslužnih politikov, za katerega pa niti nima primerne izobrazbe. Je v državi kdo, ki bi lahko preprečil brezsramno politično zaposlovanje »pravih« kadrov na najvišja in najbolje plačana delovna mesta v državnih institucijah?!

Sanja Ajanović Hovnik je kot ministrica morala odstopiti, a so ji nosilci oblasti hitro uredili službo na državnih železnicah.
Marko Vavpotič
Modus operandi poslov za prijatelje, ki pa se jim zaradi učinkovitosti Državne revizijske komisije vendarle ni izšel, je bil tudi 15-milijonski razpis državnega SODO za dobavo 173 tisoč števcev električne energije, ki bi jih dobavilo podjetje Otmarja Zorna. Še enega glavnih donatorjev Svobode. Posel je padel zaradi neustreznih produktov.

Enega večjih odlivov javnih financ si je privoščil tudi odstavljeni zdravstveni minister Danijel Bešić Loredan z interventnim zakonom za skrajševanje čakalnih vrst. S porabljenimi 30 milijoni evrov je omogočil  bogate zaslužke zdravnikom dvoživkarjem in koncesionarjem, čakalne vrste pa še podaljšal. Potem je tukaj še preprečeni dvomilijonski projekt za promocijo slovenske vojske obrambnega ministra Marjana Šarca, s katerim bi do glavnine denarja prišla kar komercialna televizija. Razpis je zarezal v javnost prav na vrhuncu popoplavne sanacije, ko je država strgala tudi cente iz osiromašenega proračuna, Golob pa stiskal narod v davčni primež.

Golobov biznis z državno energetiko, državljanom prepoved ogrevanja z drvmi

Poskrbeti za bližnjega je temelj altruistične filozofije, ki si ga v Golobovi vladi razlagajo kot vračanje uslug »našim«. V času Golobove vladavine je država postala Avgijev hlev, ki ga bo težko očistiti afer. Politična elita, ki naj bi jo odlikovala profesionalna in etična drža, se vse bolj kaže kot povzpetniška klika užitkarjev, samodržnih in arogantnih egov, pijanih od pridobljene oblasti. Novodobni politiki brez političnega pedigreja in moralnih norm izrabljajo svojo moč. Ne spoštujejo odločb ustavnega sodišča v primeru zvišanja plač sodnikov, s čimer prestopajo robove legalnega. Sam predsednik vlade pa dobiva nakazila od državnega energetskega podjetja, s katerim leta posluje družba Star Solar, ki jo je novembra lani dobil po ločitvenem postopku. Iz javne blagajne, natančneje državnega Borzena, katerega skupščina je prav Golobova vlada, mu vsak mesec pade četrt milijona evrov. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije za funkcionarje sicer ne prepoveduje lastništva v podjetjih, opredeljuje pa omejitve poslovanja, ker poslovanje javnega sektorja s subjekti zasebnega prava lahko predstavlja določeno korupcijsko tveganje, še zlasti, ko so v posel vključeni posamezniki, ki imajo pri sklenitvi tega posla zasebni interes. KPK o Golobovem lastništvu Star Solarja izvaja predhodni preizkus. Ne gre pozabiti, da je predsednik vlade Robert Golob svojo poslovno pot gradil v državni energetiki, bil je šef državnega trgovca z elektriko GEN-I, pa tudi državni sekretar za področje energetike. Pod njegovo vlado je nastal tudi sporni energetski zakon, ki po mnenju pravnika Rajka Pirnata prinaša rešitve, ki so v neskladju z ustavo.

Robertu Golobu so se po ločitvi tudi uradno odprla poslovna vrata v državno energetiko.
Sašo Radej
Zakon naj bi bil voda na mlin za velike energetske igralce, med katerimi je tudi sam, medtem ko državljanom prepoveduje ogrevanje na plin, nafto in drva! Golob tudi še ni pojasnil nakazil generalni sekretarki Vesni Vuković iz državnega GEN-I, prav tako je potihnila zgodba o njegovem »ugrabljenem« računu v Romuniji.

Tudi preiskava o domnevnih političnih pritiskih premierja Goloba na nekdanji notranjo ministrico Tatjano Bobnar glede čiščenja Janševih kadrov v policiji in sumih o kršenju integritete je še v zraku, saj KPK ne napoveduje kratkoročnega roka ugotovitev. Glede na trajanje mandata aktualnega predsednika Roberta Šumija, ki mu funkcija poteče leta 2026, ko bodo na sporedu tudi nove državnozborske volitve, pa nekako ni pričakovati hitre rešitve. A če že ustava, kot najvišji in temeljni pravni akt v državi, politikom ne predstavlja mej njihove politične svobode, je kaj malo verjetno, da bodo upoštevali brezzobega tigra, protikorupcijsko komisijo, pri njenem neučinkovitem boju s sistemsko korupcijo. Tudi računsko sodišče pod vodstvom Jane Ahčin, imenovane v aktualnem mandatu, še ni pokazalo temeljnega postulata, zapisanega na njihovi spletni strani, da bi z neodvisnim in strokovnim delovanjem »tako prek revidiranja poslovanja uporabnikov javnih sredstev kot tudi prek svetovanja, prispevalo k bolj pravilni in smotrni porabi javnih sredstev,« aktualne vlade.

Etični kompas je pokazal tudi na novopečeno kmetijsko ministrico Matejo Čalušić, ki se je ujela na limanice z zlagano izobrazbo. V parlamentarne vrste je mlada Primorka prišla tako rekoč izza šanka, saj je med njenimi referencami tudi delo v lokalu. Kdo je priredil stopnjo njene izobrazbe navzgor, javnosti niso pojasnili, saj so storilca v stranki dobro pokrili. Vprašanje pa je, ali je na ta račun kot poslanka prejemala tudi kaj višjo plačo? Če se spomnimo odstopljenega ministra Jureta Lebna, ki se je prav tako napačno predstavljal z akademskim nazivom, je vrnil presežek na račun previsoko izplačanih plač.

Kaj Golobu svetuje glavni kadrovik vlade Janeza Drnovška?

Pod črto: Javni razpisi in naročila brez podlage, državni posli, izpeljani rokohitrsko, netransparentnost in nepregledni nabavni postopki nakazujejo na nepravilno upravljanje z državnim premoženjem in denarjem. Milijoni in milijarde v erarju kopnijo. Golobova vlada medtem uspešnost podjetnikov in obrtnikov šibi z novimi davki, nereguliranimi energenti in birokratskimi bizarnostmi v stilu štempljanja. Ljudstvo stiskajo podražitve osnovnih dobrin, trgovci pa brijejo norce iz vladnega popisa košarice živil, ki nas bo letos stal okoli 130 tisočakov.Koliko časa bomo državljani še polnili državne jasli?

Gregor Golobič
Primož Lavre

Negospodarno ravnanje, ki se odraža v neučinkoviti in neprimerni porabi javnih sredstev, zmanjšuje zaupanje javnosti v vladajočo politiko. To pa je zaenkrat tudi vse. Če bi ravnanje Golobovih ministrov postavili pod Janševo vladavino, bi bil Trg republike zasičen s kolesarji, na ulicah pa bi se zagotovo vile procesije protestnikov. To je dejstvo, pred katerim si tudi Golob ne more zatiskati oči. Antijanšizem je še edino, kar drži vlado pri življenju. Ljudstvo pa ostaja njen talec. Ker je spomin na koronsko diktaturo še svež, se bo aktualna politika očitno še nekaj časa opijala z vonjem državnega denarja. Naturščikom v vladi in državnem zboru tudi ni v interesu, da po fiasku na političnem parketu ostanejo brez službe. Golob po poročanju Dela išče nasvete, kako naprej, večkrat se sestane tudi z dolgoletnim političnim strategom in nekdanjim vidnim politikom Gregorjem Golobičem, glavnim kadrovikom v času vladavine LDS in tesnim sodelavcem Janeza Drnovška. Ta naj bi mu priporočal menjave v ministrski ekipi. Bo prva na udaru prav digitalna ministrica? Dejstvo je, da je kadrovski bazen na levi dokaj prazen. Sedanji politični cvetober pa, kot kaže, ne premore politika starega kova, ki bi skupno dobro postavil pred individualno dobro. Stopnja politične kulture je nizka, še nižji je nivo spoštovanja moralnega imperativa objektivne politične odgovornosti.
 
 

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme