IMG_1758

Maja Zajec ima upanje / Matej Krže

Solidarnost, človečnost, empatija. Vse to so odlike Slovencev, ki so jih pokazali ob objavi naše zgodbe o 34-letni Maji Zajec, bolnici z neznosnimi bolečinami v hrbtenici, zaradi katerih težko sedi, leži in hodi. Po objavi našega članka je sledil preboj. Vloga medijev je za Majo neprecenljiva.

Maja je za Preiskovalno.si povedala, da bolečin ne more več trpeti, ker so prisotne ves čas. Pojavile so se po dveh operacijah na ljubljanski nevrokirurgiji, ki naj bi bili po mnenju zdravniki uspešni, a zadnji pregledi ortopedov oporekajo trditvam nevrokirurgom. Potrebna je nova operacija, t. i. Reoperacija, trdijo. A nevrokirurgi so vzvišeno tiho, vztrajajo pri svojem, čeprav se je Maji po operaciji stanje tako poslabšalo, da ji celo uhaja urin. Nevrokirurgi pa nič. Majo so postavili na rep triletne čakalne vrste. V joku, bolečinah, vrtincu čustev, ki jih poganja neznosna bolečina, prosi za preglede in rešitev muk. 34-letnica, ki želi svoje življenje nazaj, težko sedi, hodi ali miruje. V nobenem položaju ne zdrži dolgo, poleg tega je doma že mesece. Rada bi se vrnila na delo. Ker je na minimalni plači, mesečno tudi težko shaja; da bi si sama plačala operacijo, pa lahko le sanja. Če bi imela denar, bi bila v hipu rešena muk. Je to zdravstvo, ki si ga želimo, se sprašuje?

Maja je vmes jedla predpisane protibolečinske tablete, ki so ji povzročale omotico in bolečine v želodcu. Sčasoma pa niso več pomagale. Bila je večkrat na urgenci, razen protibolečinskih tablet v žilo, ni dobila. Še v protibolečinskih ambulanah kamor se je zatekla po pomoč so čakalne vrste. A to ni življenje, ki bi ga vzdrževala še tri leta!  Dodatni samoplačniški pregledi, ki jih je plačala sama, so pokazali, da ima v hrbtenici kovinske delce, ki so ostali po operaciji nevrokirurga. Ti se ji zarivajo v meso in morda so vzrok teh bolečin. »Kovinski delci morajo z operacijo iz telesa,« ji je povedal ortoped, nevrokirurg pa, da se bodo že sami izločili. Predlagal ji je tudi telovadbo. A Maja, ki je prej veliko hodila in veliko kolesarila, zdaj pravi, da ji telovadba ne pomaga. Še huje je. Rešitev sama vidi le v novi operaciji, ki sta jo predlagala kar dva ortopeda.

Preobrat po objavi članka

Po našem poročanju pa se je zgodil bliskovit preboj, ki kaže na to, da ima slovenska družba še vedno izjemno empatijo, da so posamezniki ohranili človečnost in da smo še vedno solidarni, sočutni in pripravljeni pomagati. Maji se je oglasil fizioterapevt dr. Mitja Bračič in ji ponudil brezplačne protibolečinske terapije. Kot pravi, Maja pri terapijah uporablja elektroterapijo, magnetno terapijo ter ultrazvok. Maja ga redno obiskuje, fizioterapevt pa je »ugotovil hudo vnetje in otekanje,« ki ga skuša zmanjšati. Maja nam poroča: »Pridite pogledat, kako dela z ljudmi, kako je preprost, skromen in srčen.«

Dr. Mit Bračič je po objavi članki kontaktiral Majo in ji ponudil brezplačne protibolečinske terapije.
preiskovalno.si

Maja po pomoč k zastopniku pacientov pravic

Maja se je zaradi bolečin in neprimerne obravnave obrnila na zastopnika pacientovih pravic Roberta Cera, kjer pa po prvem soočenju z UKC Ljubljana niso prišli do rešitve. Zdravniki so vztrajali pri svojem. Po objavi našega članka so se tudi na drugi stopnji bolj zavzeli. Pomembno vlogo je odigral pravnik  Ministrtva za zdravje, ki je javno priznal, da je nedopustno, da bi bila operacija šele leta 2027. Na današnjem soočenju so se tako dogovorili, da morajo na Ortopedski kliniki v 15 dneh najti primeren datum Majine operacije.  Če se bo Maja strinjala z datumom, se bo postopek njene pritožbe ustavil. 

Možna rešitev in operacija za Majo na Jesenicah

Še pred današnjo odločitvijo je Maja pomoč iskala tudi izven Ljubljane. Vsakič je morala poiskati prevoz in denar za gorivo, če je želela priti na drugo lokacijo. Tako je šla po drugo mnenje na napotnico  v bolnišnico Jesenice, kjer je opravila pregled. Tudi tam je prišlo do preboja. Na Jesenicah so čakalne dobe krajše in bi lahko bila operirana kmalu, v nekaj mesecih. A uradnega datuma v aplikaciji nima. 

Radio 1 na pomoč s hrano

Majina prijateljica se je z našo zgodbo obrnila še na funadacijo Radia 1, kjer so ji zaradi minimalnih dohodkov odobrili donacijo za hrano v eni izmed trgovin. Kakšno olajšanje ob stroških pregledov v zasebnih klinikah, kjer je vsak pregled plačevala po 100 evrov! 

Radio 1 je Maji omogočil bon za prehrano
preiskovalno.si

Maja Zajec bo težko dočakala operacijo.  A ko po mesecih trkanja, prošenj, ignorance naletiš na ljudi, ki ti prisluhnejo, ki ti ponudijo pomoč in ki te jemljejo resno, se gradi skupnost, kjer je posameznik varen, podprt in spoštovan. To je skupnost, v kateri želi človek ostati, saj mu ohranja dostojanstvo in daje občutek vrednosti, pomembnosti in soodgovornosti v družbi. Zato ne beži v osamo. Niti ga ne prevzemajo črne misli. Tudi Maja bo zdržala. Zaradi posameznikov, ki so začutili njeno bolečino, njeno nemoč in ujetost. Vsak dan je bližje odrešitvi bolečin in novemu življenju. »Sem na vrhu svojih moči, želim delati,« pravi v zanosu.

Maja bo operirana
Matej Krže

Kako pomembna je v tej zgodbi poleg posameznikov vloga medijev, ne bomo posebej izpostavjali. Ne gre le za informiranost. Gre za odkrivanje napak, deviantnosti v družbi, obenem pa tudi za iskanje, spodbujanje rešitev. V prvi vrsti ne gre vedno za grajo, ampak tudi pohvalo, za lepo besedo. Gre za izbiro zgodb, s katerimi želimo doseči premike. Ne samo za posameznika, ta je le lakmusov papir celotne družbe. Medij je lahko poganjalec pozitivnih sprememb, s katerimi mobilizira podporo, krepi solidarnost in navdihuje. Zgodbo o Maji Zajec bomo, kot ste na našem portalu že navajeni, spremljali do epiloga.

Zadnja razkritja

15. 10. 2024

Zakonca Cezar brez vode

Na starost brez vode. Kje so zdaj človekoljubne organizacije?

Medtem ko je prva skrb odločevalcev politično preživetje, privilegiji in lastna blaginja, pa je resničnost nekaterih Slovencev v 21. stoletju omejena na luksuz, ki se mu reče čista pitna voda. Kar je za ene osnovna dobrina in človekova pravica, je za druge privilegij. Ustavna pravica dostopa do pitne vode ostaja neuresničena. V naši raziskavi smo odkrili ljudi, povečini gre za starejše prebivalce - kar je še posebej alarmantno -, ki v osamljenih zaselkih že desetletja živijo brez vode, brez vodovodnega sistema in odvodnjavanja. Za njih je vsaka kapljica življenjskega pomena in neprecenljiv zaklad. Vprašanje dostopa do vode pa je povezano tudi z zdravjem, higieno in splošno kakovostjo življenja. Ni zgolj infrastrukturni izziv, temveč tudi vprašanje socialne pravičnosti in enakopravnosti ter človekovega dostojanstva.

Preberi več

13. 10. 2024

20241013_181253

(KOLUMNA) Nemočni

Zvoni telefon. Na drugi strani prestrašen glas meni znane starejše ženske, ki me sprašuje, kaj naj naredi, ker ji bodo moža po kapi iz ljubljanskega kliničnega centra pripeljali domov.

Preberi več

10. 10. 2024

LEVICA

Elita Levice si je med dopusti nakazovala dodatke za nadpovprečno obremenjenost

35.721 € - tako visoke dodatke si je ob plači nakazala elita na ministrstvu za solidarno prihodnost v zadnjem letu. Ministrstvo obvladuje stranka Levica. Dodatke za povečan obseg dela so si izplačevali tudi med poletnimi dopusti. Posamezniki so v mesecih, ko so dopustovali, celo prejemali višja izplačila za obremenjenost. In to sredi najhujše krize dolgotrajne oskrbe. Naprej: odvetniške storitve za 68.000 evrov, medijska propaganda za 37.000 evrov, nova službena vozila za 63.000 evrov. Vse te zapitke bomo na koncu plačali državljani. Ob tem ko koalicijske obljube starejšim ostajajo neuresničene.

Preberi več

8. 10. 2024

IMG_1758

Ko zmaga človečnost. Maja bo operirana!

Solidarnost, človečnost, empatija. Vse to so odlike Slovencev, ki so jih pokazali ob objavi naše zgodbe o 34-letni Maji Zajec, bolnici z neznosnimi bolečinami v hrbtenici, zaradi katerih težko sedi, leži in hodi. Po objavi našega članka je sledil preboj. Vloga medijev je za Majo neprecenljiva.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme