19. 9. 2024

Izmerili smo sevanje mobilnega telefona pri najstniku

portrait-man-gesturing-while-holding-mobile-phone

Izmerili smo sevanje pri najstniku / Freepic

Kakšnemu elektromagnetnemu sevanju so izpostavljeni najstniki, ki večino časa ob sebi, na sebi ali v rokah držijo mobilno napravo? 14-letnika smo opremili z dozimetrom, ki je izmeril izpostavljenost sevanju. Tudi sicer najstnike v vsakdanjem življenju obkrožajo številne naprave.

Štirinajstletnika smo opremili z dozimetrom, napravo za merjenje sevanja, in ga prosili, naj jo ima ves čas ob sebi, tako kot mobilni telefon.

Dozimeter, ki smo ga uporabljali pri raziskavi
Inštitut za neionizirna sevanja

Najstnik je dozimeter vključil zvečer pred spanjem v svoji svoji, kjer ima računalnik in brezžični usmerjevalnik oz. router. Naslednji dan ob 7.30 je dal dozimeter v šolsko torbo in se odpravil v šolo v center Ljubljane. Pri sebi je imel tudi mobilni telefon. V šoli je ostal do 14.50, ko je končal s poukom. V razredu je bilo več telefonov. Po šoli se je sprehodil do Bavarskega dvora in se z avtobusom odpeljal domov. Popoldne je bil se na obšolski športni dejavnosti. Telefon in dozimeter je imel v torbi. Zvečer je dozimeter spet postavil v sobo, kjer spi. 

Dozimeter je po 24 urah pokazal, da daleč največji vir sevanja predstavljajo bazne postaje, ko je hodil po mestu. Na spodnjem grafu so prikazane različne frekvence, na katerih bazne postaje oddajajo signal, in sevanje, ki mu je bil najstnik izpostavljen v različnih časovnih obdobjih dneva.

Sevanje baznih postaj
Inštitut za neionizirna sevanja
Kot pojasnjuje dr. Peter Gajšek, direktor Inštituta za neionizirana sevanja, ki je akreditiran za izvajanje meritev elektromagnetnega sevanja, so povprečne vrednosti sevanja baznih postaj nizke, kar je dobro. Mejne vrednosti niso bile presežene, se pa na grafu vidijo špice, ki kažejo na to, kdaj je bil najstnik v bližini baznih postaj. Iz meritev dozimetra in grafa je sicer razvidno, da je bila najstnikova izpostavljenost sevanju najvišja 11. septembra ob 14.50, ko se je iz šole odpravil proti Bavarskemu dvoru. »Špica kaže, da se je najstnik zadrževal na območju močnega signala bazne postaje, kjer je GSM signal najmočnejši. A je bilo sevanje kratke sape,« interpretira rezultate. »Če ponazorimo: najstnik je šel mimo antene, ki ga je močno obsevala, a le kratkotrajno, približno minuto.« Sevanje pa z razdaljo hitro upade.
Direktor INIS Peter Gajšek
Inštitut za neionizirna sevanja
Na podlagi zemljevida, objavljenega na Geoportalu Agencije za komunikacijske mreže in storitve, je moč sklepati, da je dozimeter zaznal sevanje bazne postaje 5G operaterja Telekom Slovenije na Kolodvorski ulici.
Bazna postaja Telekoma Slovenije se nahaja pri RTV Slovenija
Preiskovalno.si
»Celotno območje centra Ljubljane je precej gosto pokrito z baznimi postajami in zato so vrednosti sevanja, če gledamo povprečno, višje. Človek se giba med antenami in je pravzaprav sam živa antena, ki absorbira energijo. A to je davek civilizacije,« meni Gajšek.

V šoli najstnik ni bil izpostavljen povečanemu sevanju, ki bi ga pripisali mobilnim telefonom, ki jih ima sicer vsak od učencev praktično v žepu. »V šoli, pa tudi drugje, telefoni niso problematični,« razlaga Gajšek. V osnovni šoli najstnika, ki je izvajal meritev, je uporaba mobilnih telefonov sicer prepovedana. Telefoni so bili ves čas v torbi. Kljub temu pa strokovnjaki z različnih področij opozarjajo, da bi bilo v šolah – tudi po zgledu več evropskih držav – smiselno uvesti prepoved ali pa vsaj omejitev uporabe mobilnih telefonov v šolah.

Antropolog dr. Dan Podjed je na družbenem omrežju Facebook tako ob nedavnem odstopu šolskega ministra dr. Darja Felde njegovega naslednika pozval k čimprejšnji zakonski omejitvi pametnih telefonov v šolah: »Kot sem večkrat poudaril, s takšnim zakonom mladim ne bi ničesar odvzeli, temveč bi jim dali nekaj, kar so imele naše generacije: priložnost, da se mirno in svobodno posvetijo tistemu, kar je v šoli pomembno. To pa niso samo knjige, temveč tudi stiki s sošolci in prijatelji. Pa še odmore bi dobili, med katerimi se lahko pogovarjajo, namesto da sedijo tiho drug ob drugem in gledajo v zaslone ali pa jih skrbi, da jih je med obiskom stranišča kdo posnel in to objavil na TikToku ali delil po Snapchatu.« 

V Sloveniji področje prepovedi mobilnih telefonov v šolah ni sistemsko urejeno. Vsaka šola sama postavlja pravila s pravilniki.

V tujini je praksa različna: na Nizozemskem so s septembrom uvedli popolno prepoved uporabe mobilnih telefonov v osnovnih in srednjih šolah po vsej državi. Telefoni se sicer še vedno lahko uporabljajo v razredu, če so potrebni za izvedbo pouka ali zaradi zdravstvenih razlogov. V Franciji pa je trenutno v teku pilotni projekt t. i. »digitalne pavze«, pri katerem sodeluje 180 šol. Otroci med enajstim in petnajstim letom med celotnim šolskim dnevom ne smejo uporabljati mobilnih telefonov. Projekt, ki zajema 50 tisoč učencev, se bo končal naslednje leto, nato pa bodo oblasti sprejele odločitev o morebitni uveljavitvi takšnega sistema po vsej državi.

A kot smo na našem portalu že pisali, prepovedi vedno niso edini način, kako otroke in najstnike odvrniti od uporabe mobilnih telefonov. Nekdanjo ravnateljico in učiteljico razrednega pouka na Osnovni šoli Jožeta Moškriča, Simono Kralj, ki je v okviru ERASMUS + projekta obiskala mednarodno šolo Karsby v bližini Stockholma, je v švedskem šolskem sistemu najbolj navdušilo preživljanje odmorov. »Učenci do 5. razreda so skupaj z učiteljem med odmorom praviloma vedno zunaj, tudi če dežuje. Ostali pa lahko izbirajo med različnimi aktivnostmi. Lahko ga preživijo v šolski avli, kjer igrajo namizni tenis, biljard, ročni nogomet, veliki šah, lahko pa tudi poležavajo v kotičkih in brskajo po svojih telefonih. Zanimivo, da jih malo izbere to zadnjo aktivnost. Med dolgim odmorom se bolj posvečajo druženju in aktivnostim kot gledanju v telefone.«

Sevanje brezžičnih naprav WIFI

Če se vrnemo k sevanju, pomemben vir je tudi sevanje brezžične tehnologije wi-fi. Najstnik je 11. septembra, ko je nosil dozimeter, največ sevanja prejel v času pouka in v popoldanskem času. A na splošno je bila izpostavljenost sevanja v domačem okolju minimalna oziroma taka, da bi jo v današnjem času težko še zmanjšali.

Sevanje brezžične tehnologije Wi-Fi
Inštitut za neionizirna sevanja
Meritve so sicer pokazale, da je skupna sevalna obremenitev najstnika v 24 urah znašala 7 % mejne vrednosti. »To je super rezultat glede na vsesplošno onesnaženost,« komentira Gajšek. Spodnji graf prikazuje prispevek posamezne skupine virov sevanja, kjer, kot omenjeno prevladujejo različne frekvence baznih postaj (med 700 MHz in 3500 MHz), zabeleženo pa je tudi sevanje radijskih in televizijskih signalov (FM, DAB, DVB-T).
Prispevek posamezne skupnine virov sevanja k skupnim povprečnim sevalnim obremenitvam
Inštitut za neionizirna sevanja
Slovenska zakonodaja je sicer ena najstrožjih na svetu, saj za I. območje varstva pred sevanji, kamor spadajo vrtci, šole, bolnišnice in stanovanjska območja, predpisuje 10-krat strožje mejne vrednosti od priporočil Mednarodne komisije za varstvo pred neioniziranimi sevanji, ki že upoštevajo 50-kratni varnostni faktor stopnje specifične absorbcije (SAR). Dopustna vrednost SAR za prebivalstvo za celotno telo je po priporočilih omenjene komisije 0,08 W/kg oziroma le 2 odstotka vrednosti, pri kateri so bili znanstveno ugotovljeni in potrjeni negativni vplivi na zdravje.

Bi pa država na področju ozaveščanja o sevanju morala narediti več, je prepričan direktor INIS Gajšek. »To področje je v očeh politikov zelo marginalno. Uprava za varstvo pred sevanji je edina, ki z minimalnim 'okenčkom' spremlja stanje in sevalne obremenitve ljudi.«

Sevanje mobilnih telefonov in routerjev ter njihov vpliv na zdravje

Za zaščito pred sevanji lahko tako največ naredimo sami, če posežemo po kredibilnih in strokovno utemeljenih informacijah. Gajšek je za naš portal podal nekaj nasvetov za boljšo zaščito pred sevanjem, mi pa smo pregledali, kaj o vplivu na zdravje kažejo zadnje znanstvene raziskave.

Neizpodbitno je, da število naprav, ki oddajajo elektromagnetno sevanje, v moderni informacijski družbi narašča. Telo absorbira visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje naprav, pri čemer v telesu nastane toplota.

Ker mobilni telefon uporabljamo tik ob telesu, so sevalne obremenitve višje od tistih, ki smo jim sicer izpostavljeni v okolju zaradi baznih postaj. A po zadnji študiji Svetovne zdravstvene organizacije povezave med uporabo mobilnih telefonov in rakom ni. V raziskavi, ki jo je vodila avstralska agencija za zaščito pred sevanji in jedrsko varnost, so mednarodni strokovnjaki iskali povezave med uporabo mobilnega telefona in šestimi vrstami raka glave –tremi vrstami možganskega raka, raka hipofize, raka žlez slinavk in levkemijo –, a povečanega tveganja niso ugotovili.

Količino absorbirane energije v tkivu izraža stopnja specifične absorpcije SAR. Mejna vrednost za SAR v predelu glave znaša 2 vata na kilogram (W/kg) pri porazdeljenosti prek 10g tkiva. Ta vrednost človeka varuje pred vsemi znanstveno dokazanimi vplivi na zdravje.

Pri sodobnih mobilnih telefonih so vrednosti SAR sicer precej nižje od 2 W/kg. Pri nedavno predstavljenem mobilnem telefonu Google Pixel 9, najvišja vrednost SAR znaša 0.99 W/kg, ko je telefon neposredno v bližini glave.

Pri mobilnem telefonu, ki ga uporablja naš najstnik iz raziskave, najvišja vrednost SAR znaša 0.98 W/kg. Še pri generaciji starejšem iPhonu14 je SAR vrednost dosegala 1.507/kg.

Vrednosti SAR se merijo takrat, ko mobilni telefon oddaja z največjo možno močjo. Ker pa mobilni telefoni navadno oddajajo le z močjo, ki je potrebna za dobro povezavo, je med telefoniranjem dejanska vrednost SAR skoraj vedno precej nižja od najvišje vrednosti SAR posameznega telefona.

Podatke proizvajalcev naprav bi morali preverjati neodvisni regulatorji

Kot opozarja Gajšek, meritve vrednosti sevanja telefona, kar je pogoj za prodajo na trgu, opravljajo proizvajalci sami. V Franciji so neodvisne meritve regulatorja lani pokazale, da je vrednost SAR pri iPhone 12 znašala nad dovoljenim sevanjem, zato je podjetju Apple naložila, da zaustavi prodajo tega mobilnega telefona, dokler ne bi zadoščal mejnim vrednostim (kar je mogoče storiti z nadgradnjo programske opreme, da telefon oddaja z manjšo močjo). »Preverba tehničnih specifikacij, ki jo opravi neodvisni laboratorij, je korak v pravo smer,« meni Gajšek, pri čigar inštitutu so, dokler so za to imeli na voljo sredstva, redno spremljali sevanja vseh telefonov na slovenskem trgu.

Na Zvezo potrošnikov Slovenije smo se obrnili z vprašanjem, ali pri izvedbi testiranja načrtujejo tudi analizo sevanja mobilnih telefonov, odgovor še pričakujemo.

Je pa pri sevanju mobilnih telefonov zelo pomembna jakost signala. Čim višja je jakost signala, tem manjša bo potrebna oddajna moč mobilnega telefona med pogovorom, posledično pa bo manjše tudi sevanje. Če pa je signal »slab«, pa je potrebna oddajna moč mobilnega telefona med pogovorom večja, s tem pa večje tudi sevanje, kar prikazuje grafika, objavljena v publikaciji Foruma EMS.

Telefoniranje pri slabem signalu.
Projekt Forum EMS
Telefoniranje pri dobrem signalu.
Projekt Forum EMS
Telefoniranje z uporabo prostoročnega kompleta.
Projekt Forum EMS
Vir visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja, ki nas praktično nenehno obkroža, so tudi brezžični usmerjevalniki oziroma naprave wi-fi. Rezultati študije v Angliji so pokazali, da SAR vrednost v telesu 10-letnega otroka zaradi izpostavljenosti različnim napravam wi-fi na razdalji 34 centimetrov ne preseže 0,08 W/kg. Mobilni telefoni v primerjavi z routerji tako v povprečju povzročajo 10-krat višje sevalne obremenitve človeškega telesa.

Preventivni ukrepi

Če želimo še dodatno zmanjšati izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju, ki nas obkroža, in s tem tveganje, Gajšek priporoča upoštevanje načel previdnosti:

- Omejimo število in trajanje telefonskih klicev. Če je mogoče, uporabimo komplet za prostoročno telefoniranje, pri čemer je priporočljiva uporaba žičnih slušalk.

- Izogibamo se telefonskim pogovorom, kjer je signal slab, npr. v kleteh ali dvigalih.

- Ko mobilni telefon vzpostavlja povezavo za klic, ga držimo stran od glave, saj takrat deluje z največjo oddajno močjo. Telefon približamo ušesu šele takrat, ko je zveza že vzpostavljena.

- Pri nakupu mobilnega telefona smo pozorni na modele z nizko vrednostjo SAR. Priporočljiva je izbira telefona s SAR vrednostjo pod 0.6 W/KG.

- Brezžični usmerjevalniki naj bodo nameščeni najmanj 1 meter stran od površin, kjer se doma navadno zadržujemo. V določenem času, ko brezžičnega omrežja ne potrebujemo, denimo v času spanja, naj se brezžični usmerjevalnik samodejno izključi.

Zadnja razkritja

17. 9. 2024

onkološki-inštitut-ljubljana, onkologija

Bolnikom na onkologiji pada na glavo, zdravniki so namesto hišnikov

Svetovna premiera nove vodne atrakcije in tropska klima na oddelku za nuklearno medicino. Vam je dolgčas? Si želite malo več akcije v službi? Pridružite se nam na oddelku za nuklearno medicino na Onkološkem inštitutu, kjer vam zagotavljamo pravo vodno doživetje! - Ne, to ni oglas za zabaviščni park, to je opis stanja v bolnišnici, kjer vsak dan obravnavajo več sto bolnikov. Zdravnikov kljub popisu in zgovornim fotografijam, ki so nam jih posredovali, od odgovornih nihče ne sliši, nam pripovedujejo. Namesto z bolniki se ukvarjajo s krpami in vedri. Generalno direktorico Zlato Štiblar Kisić pa smo soočili z očitki o političnem vmešavanju v zdravstveno stroko in korupcijskih tveganjih vodstvenega kadra. Objavljamo pa tudi dopis, ki dokazuje, da zdravstveno ministrstvo že več kot leto dni blokira gradnjo nove stavbe.

Preberi več

15. 9. 2024

Fides

Vdor politike v stroko in korupcijska tveganja na Onkološkem inštitutu

Politika naj se ustavi pred vrati bolnišnice! Tako pozivajo zdravniki in predstojniki oddelkov na Onkološkem inštitutu, ki so se obrnili na preiskovalno.si zaradi, kot pripovedujejo, vmešavanja aktualne politike v stroko. Če so bili v preteklosti politično nastavljeni samo generalni direktorji, zdaj »politika posega v vse oddelke, kar povzroča stres in nestabilnost ter slabe medsebojne odnose.« Opozarjajo na pritiske, mobing in ustrahovanje politično postavljenega vodstva. Pa na povezavo generalne direktorice z odvetniki, ki so z bolnišnico pod njenim prejšnjim mandatom že dobro zaslužili. Strokovna direktorica, ki jo je namesto stroke tudi izbrala politika, pa sodeluje na plačanih dogodkih farmacevtskih družb, kjer promovira zdravila, ki jim je pred tem dala soglasje za onkološko zdravljenje. Kako notranje napetosti vplivajo na oskrbo bolnikov in daljšanje čakalnih vrst?

Preberi več

12. 9. 2024

4S7A1846

Dolenjska na nogah: Vse več nelegalnega orožja in nerazsodnih storilcev

Nočni rafali, prestreljeni avtomobili, kamenjanje policijskih in gasilskih vozil in grožnje z uglednimi odvetniki je le nekaj primerov, o katerih so nam pripovedovali sedanji in nekdanji policisti z območja Novega mesta, ki so pri izvajanju policijskih pooblastil tarča napadov, nezakonitih snemanj, kriminaliziranj in zasmehovanj na socialnih omrežjih. Vprašanje časa je, kdaj bodo policisti začeli glave obračati stran! Preverili smo tudi podatke, ali se državljani na območju Novega mesta in Kočevja res masovno oborožujejo. In zakaj država 58 novomeškim družinam še naprej dopušča, da njihovi otroci ne obiskujejo pouka?!

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme