22. 1. 2024

Zakaj Mes ne odgovarja za smrti, ministrica pa za nakup stavbe mora?

Dušan Mes

generalni direktor SŽ Dušan Mes / MEDIA PARTNER AGENCIJA

Današnja dnevna poročila so se začela nekako takole: »Človeška napaka! Eden od odgovornih za nesrečo, v kateri sta izgubila življenje dva zaposlena, bo izgubil službo, drugi pa je suspendiran.« In ta dva odgovorna sta prometnik in čuvaj?!

Piše: Nataša Markovič

Tole pa so naslovi in medijski pogrom nad Dominiko Švarc Pipan:

»Dominika Švarc Pipan je delovala nestrokovno, neskrbno, kot slab gospodar in škodljivo … Dominika Švarc Pipan je nosilka javne funkcije, je odgovorna oseba  države. Če jo je kdo ogoljufal, nas to ne zanima. Je šolana, izobražena, opravilna sposobna in na eni glavni političnih in menedžerskih funkcij. S tem ne pride slava, pride odgovornost.« In še vprašanja osebno njej: »Ali ste čutite odgovorno, boste odstopili? Vi ste subjektivno odgovorni, boste odstopili?«

To, kar berete zgoraj, so prepisani stavki novinarjev, urednikov, voditeljev, namenjeni ministrici Dominiki Švarc Pipan. Ministrici se je zaradi nakupa stavbe na Litijski zgodil medijski pogrom, ki je bil politično motiviran, o čemer smo na našem portalu že pisali. Ni nepomembno, kdaj in kje je afera prišla v javnost in kako so jo predstavili. 

Dvojna merila pri tehtanju med denarjem in življenjem

Danes je potekala tiskovna agencija vodstva slovenskih železnic. Poslušali smo izsledke interne preiskave, ki je potekala zaradi smrti dveh oseb. Ena družina je ostala brez očka in dedka. Generalni direktor Dušan Mes pa je mirno razlagal o ostrejših ukrepih, varovanju z dodatnim čuvajem in razmisleku o modernizaciji. Ob dveh smrtih. Na vprašanje o odgovornosti je rekel, da bi se čutil odgovornega, če bi se to zgodilo dvakrat in da vmes ne bi ničesar storil. Torej, če umreta dve osebi, ni nobene odgovornosti generalnega direktorja, pri ministrici pa se je zaradi nakupa stavbe zgodil pogrom?

Zakaj Dušana Mesa ni nihče soočil s podobnim dejstvom: »Delovali ste nestrokovno, neskrbno, bili ste slab gospodar … Ne zanima nas, ali je vaš zaposleni v službenem času govoril po telefonu privatne zadeve. Ne zanima nas. Ste šolani, izobraženi, opravilno sposobni in na eni od glavnih menedžerskih funkcij.« To zadnje je namreč v primeru Švarc Pipanove napisala ena od slovenskih urednic. Ali to za Dušana Mesa ne velja?

»Odstopite, ker ste subjektivno in objektivno odgovorni za delo svojih zaposlenih.« Tudi to za Dušana Mesa ne velja?

Kdo bo zavzel enake vatle, ki jih v tem primeru sploh ne bi smelo biti! Saj so življenja več vredna od denarja?

Afera stavba je afera vlade

Afera stavba se je začela na Ministrstvu za javno upravo, kjer so objavili razpis, s katerim so preverjali nepremičninski trg za potrebe pravosodnega ministrtva. Postopek se je tam končal in na novo začel na ministrstvu za pravosodje. Zaposleni z obeh ministrstev so si stavbo ogledali, vse skupaj se je z nakupom končalo na Ministrstvu za finance. V nobenem trenutku MJU ni nasprotoval nakupu. Zato je to afera cele vlade in ne samo Dominike Švarc Pipan. Ne zanikamo, da je bilo na ministrstvu narejenih kup napak, vendar pa se te tičejo več akterjev in ne samo Dominike Švarc Pipan.

Zakaj potem ob smrtih ne odgovarja Mes? In zakaj zaradi nerazumnega, brezglavega, neupravičenega nakupa 13 tisoč računalnikov ne odstopi Emilija Stojmenova Duh, pri kateri smo na našem portalu prvi dokazali, da uredba za razdelitev teh računalnikov sploh še ni pripravljena in da se niti ne ve, komu bodo namenjeni. Poleg tega smo dokazali, da zapravlja in oddaja posle znancem, kot že odstopljena ministrica Ajanović Hovnikova?! A pasti mora Dominika Švarc Pipan?! Ker si je tako zaželela generalna sekretarka Svobode? Ali ker tako navija njena nasprotnica, že padla nekdanja ministrica Ajanović Hovnikova, ena najpomembnejših oseb v stranki Svoboda? Novinarji pač vemo, da se s Švarc Pipanovo ne marata.

Različni odzivi in zamolčane pomembne informacije

Dominika Švarc Pipan je sama stala v studiu Tarče proti petim ali šestim nasprotnikom. Dvakrat. Obakrat je vedela, da jo ne čakata potica in čaj. (Mimogrede, izvedeli smo, da ji je v tem času na onkologiji umiral oče). Pa je prišla. Kaj to govori o osebi? Odgovarjala je na vsa vprašanja, zagovarjala je, kar se je pri zaposlenih zagovarjati sploh še dalo. Ni bila na bolniški. Ni bila v Davosu. In ni na službeno kartico v istem času, ko bi morala odgovarjati javnosti, jedla v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami ter se izmikala odgovornosti, kot ministrica Svobode Emilija Stojmenova Duh.

Je Stojmenovi Duh kdo z enakimi vatli povedal, da je »nosilka javne funkcije, šolana, izobražena, opravilno sposobna in na eni od glavnih političnih in menedžerskih funkcij,« kar so besede ene od novinark? 

Verjetno zato ne, ker ji Golobovi ščitijo hrbet v povezanih medijih in se je zato minule dni, kljub visoki porabi na službenih karticah in dajanju poslov ter služb po prijateljskih povezavah, lahko sprehajala po Davosu in se udeleževala tematik, povezanih z umetno inteligenco. 

V primeru Dominike Švarc Pipan v javnost niso prišle celovite okoliščine. Niti jih ni imela možnosti povedati, oz. ko jih je niso prišle v javnost.  Zamolčane so bile politične okoliščine oz. dejstva, kako je zgodba prišla v javnost in komu koristi. In še, zamolčana je bila obsežna analiza, koliko damo za najemnine. 

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan
MEDIA PARTNER AGENCIJA

Dokument, ki ni prišel v javnost

Mi smo pridobili 86 strani dolg dokument, imenovan Investicijski program za projekt, iz katerega je jasno razvidno, da so na ministrstvu za pravosodje naštudirali vse možne lokacije, ne le Litijsko, da so naredili finančno in ekonomsko analizo, da je bil izbor optimalne variante narejen za vsak centimeter pisarn na Litijski, da so bili vključeni vsi stroški, da so bili v ta nakup vpleteni tako na sodiščih kot na ministrstvih. Da so imeli oglede in davčne izračune.

Investicijski program za projekt ima 86 strani
preiskovalno.si

preiskovalno.si
Ministrtvo je pregledovalo tri lokacije piše v investicijskem programu

In najbolj smešno je, da se je v celotni zadevi v medijih oglasil za »desnega« označeni davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je povsem jasno povedal, da gre za nakup, pri katerem bo dva in pol milijona evrov davka kapnilo v slovenski proračun.

ekranski zaslon na družabnem omrežju X
družabno omrežje X

Prav tako se je preveč operiralo z dvema številkama: nakupno 1,7 milijona evrov in prodajno 7,7 milijona evrov. Pri tem pa ni bilo dovolj jasno zapisano, da gre za različne površine. Mediji so šteli denar primorskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja, izpostavljali so vse njegove prijatelje (skoraj) od vrtca do danes in se jezili, ker bo ob tem zaslužila še odvetnica. Slovenci pač bolj padamo na denar, kot nad dejstvo, da je družina ostala brez očka in dedka. 

Če bo Dominika Švarc Pipan odstopila, bo odstopila, ker ji je hrbet obrnila lastna stranka. Tanja Fajon je zamudila priložnost, da bi bila tiho. Tako pa je govorila o bianco zaupanju, prekmalu. Švarc Pipanovi so se zgodila dvojna merila medijev, javnosti in politike. Nihče ne pravi, da vse skupaj ni za odstop, da je šlo za šlamparije, vendar pa bomo na preiskovalno.si branili krivice. Ker imamo mediji nalogo, da skozi pravičnost in objektivnost ohranjamo temelje zdrave družbe. Ni vedno zmagovita paradigma apokaliptični senzacionalizem, ki krvavo obračunava z vsakokratnimi tudi namišljenimi korupcijami. Če mora odstopiti Dominika Švarc Pipan, naj pred njo zaradi dveh smrti odstopi Dušan Mes, zaradi nakupa računalnikov pa Emilija Stojmenova Duh.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme