17. 3. 2024

Zdravniški elitizem se bije na hrbtih starejših

fides, stavka

Zdravniki stavkajo že od 15. januarja in še ne mislijo nehati. / Sa. R.

Brez dlake na jeziku so pred našo kamero stopili starejši in spregovorili o zdravniški stavki. Njih je ta stavka najbolj prizadela. Ne samo, da je s stavko kršena ustavna pravica do zdravstvenega varstva, tudi na dolgi rok bo imela vpliv na podaljšanje čakalnih vrst. Odpovedi pregledov se vrstijo. Zdravnikov pa še nismo slišali obljubiti, kaj bi naredili za več denarja.

Začenja se že 10. teden najdaljše zdravniške stavke v zgodovini Slovenije; rešitev, ki bi zadovoljila tako vlado kot zdravnike, pa bodo od  iskali z mediacijo. A po ping pongu obtoževanj in žalitev, je umestno vprašanje, kdaj bodo bolniki v resnici prenehali biti talci izsiljevanj zdravnikov in neurejenega sistema. Zanima nas kaj bo izpogajala vlada, ne zdravniki. Kaj bodo izpogajali za nas? Bodo pristali na izsiljevanja zdravnikov ali bodo izpogajali tudi skrajševanje čakalnih dob? Jim bodo zaostrili normative in standarde, dokler ne skrajšajo vseh čakalnih dob? Bodo hkrati uredili vpisne pogoje na medicinski fakulteti in napredovanja za mlade, ali bodo finančno nagrajeni samo zaslužni? Kaj bi bil win-win dogovor? Bodo po koncu te stavke zdravniki pod okriljem Fidesa še naprej  živeli dvojno ali trojno poklicno življenje? Mnogi še vedno v maniri izkoriščanja javnega sektorja za svoj primarni zaslužek, v resnici pa glavnino dela v času zaposlitve v javni ustanovi opravijo pri zasebniku. Dejstvo je, da vseh zdravnikov ne gre metati v isti koš, veliko jih svoje delo opravlja v skrbi za sočloveka in se s Fidesom sploh ne ukvarjajo. A kratko so zaradi nepopustljivega sindikalnega boja, ki ga je povsem zasenčila gonja za višje plače, občutili najbolj ranljivi v naši družbi. Poleg otrok in nosečnic so to nedvomno upokojenci, starejši državljani, ki so leta plačevali zdravstveno zavarovanje, danes pa mnogi med njimi nimajo ustavno zagotovljene pravice dostopa do zdravnika.

7500 evrov za operacijo je upokojenko rešilo treh let trpljenja

»Za operacijo na hrbtenici sem plačala, ker bi sicer čakala tri leta. Najcenejša ponudba je bila 7500 evrov, klinični center je hotel zaračunati kar 10 tisoč evrov,« nam je danes pripovedovala upokojenka, ki zdravnika za konec tedna ne more obiskati, saj je zaradi afere zlate palice, ki je razkrinkala koruptivne zdravnike in dobavitelje, pristal v zaporu. Spet druga sogovornica, učiteljica, nam je zaupala, da je ob obisku koncesionarja tam srečala svojega bivšega učenca v trenutku, »ko bi moral delati v UKC. To je nezaslišano, to bi sankcionirala,« se je pridušala pred našo kamero, medtem ko Fides in vlada ostajata vsak na svojem bregu.

V videu, ki sta ga posnela novinar Žiga Fabjan in snemalec Matej Krže, smo zbrali nekaj odzivov starejših na zdravniško stavko.

Poslanstvo našega medija preiskovalno.si je tudi v odgovornosti do starejše generacije, ki nam je postavila temelje današnje družbe in države. V duhu brigadirstva in idealizma so nam naši predniki, ki so danes v svojem tretjem življenjskem obdobju, ko bi morali po vseh napisanih in nenapisanih, a družbeno sprejetih normah uživati sadove svojega dela, pa mnogi med njimi ne dosežejo niti praga dostojnega življenja, tlakovali in utirali pot ustavne demokracije. In eden od osnovnih standardov zagotavljanja dostojne starosti je tudi dostopna, ustrezna in neprekinjena zdravniška oskrba.

Preiskovalno.si je glas vseh tistih, ki jih elitizem odriva na rob

Zdravljenje starostnikov je tudi zahtevnejše, dolgotrajnejše in s pričakovanimi številčnejšimi zapleti kot v drugih življenjskih obdobjih. Zato ima vsaka odsotnost obiska pri zdravniku, čakanje na prvi pregled in prestavljanje naročanja neslutene posledice za starejšega človeka. A starejši so vse prevečkrat tiho ali utišani zaradi bojazni pred še večjo izključenostjo. Na preiskovalno.si zato nismo samo glas tistih, ki so nemočni in vpeti v sistem domov za starejše, ki osamljeni in onemogli ostajajo ujetniki štirih sten praznega doma, ampak vseh starejših, ki jih družba, ki jo nenazadnje kot njen elitni del predstavljajo prav zdravniki, brezčutno odriva na rob, zanemarja, degradira in diskriminira zaradi njihove starosti in odmaknjenosti iz družbene srčike. Empatija, ki bi jo morali izžarevati v prvi vrsti prav zdravniki, braniki socialne pravičnosti v državi, je poniknila v stavkovnem valu pehanja za več in še.

Povišica z novim letom, a stavke še ni konec

Koliko časa bodo še bolniki, ki si poleg usposobljenosti in strokovne kompetentnosti zdravnika, v največji meri želijo predvsem iskrenega in človeškega odnosa, morali še upogibati križ za zdravnike? Vlada v pogovorih s Fidesom nikakor ne naredi napredka, z zdravniki še naprej merijo mišice in sprevračajo odgovornost na vlado. Bolniki in pacienti ob tem upajo le, da prenehajo biti talci in se končno izvijejo iz primeža medsebojnega obračunavanja med zdravniškim sindikatom in vlado. 

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme