9. 6. 2024

Fantom z rajskih otokov ni uspelo izbrisati sledi za državnimi milijoni

RF

Fantje z rajski otokov / Youtube

Jutri se izteče rok za izbris podjetja T7U iz poslovnega registra Slovenije, javnosti bolj poznanega kot Majbert Pharm, ki je v času koronakrize finančno prosperiralo pod okriljem poslovneža z dvomljivim slovesom, Klemna Nicolettija. S tem manevrom poskušajo fantje z rajskih otokov prekiniti sledi za milijonskim tokom javnega denarja, ki ga je podjetje s prodajo kitajskih hitrih testov zaslužilo z državo. S klasičnim poslovnim trikom poskušajo iz zgodovine zbrisati eno največjih kovidnih afer v času vlade Janeza Janše. A vse jim le ne gre po načrtih.

Direktor in lastnik podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti je z državo in njenimi javnimi zavodi zaslužil bajne vsote denarja v obdobju epidemije covida-19, ko so od njega kupovali kitajske teste, za katere so strokovnjaki že kaj kmalu ugotovili, da so neustrezni, a so politični funkcionarji v tedanji vladi Janeza Janše vseeno vztrajali pri poslu. Fantje z rajskih otokov, ki so se pred prodajo testov in medicinske opreme ukvarjali s kritpovalutami in mrežnim marketingom ter v slogu infulencerjev objavljali posnetke z eksotičnih destinacij na Instagramu, so podjetje Majbert Pharm kupili na začetku epidemije in takoj sklenili milijonski posel z državo. Poleg Nicolettija je bil lastnik Majbert Pharma še kritpopiramidaš Alan Amadej Eferl, dobavo testov pa so speljali ob pomoči nekdanjega podmladka SDS Luka Laha in se pri tem okoristili z več kot enim milijonom evrov javnih sredstev, kot je ugotovila slovenska policija.

Klemen Nicoletti
FB
Kot smo na našem portalu ekskluzivno poročali, je slovenski Nacionalni preiskovalni urad decembra lani ovadil šest osumljenih v povezavi s prodajo hitrih anitigenskih testov državi evropskemu javnemu tožilcu, kjer pa, kot so pojasnili za naš portal, ne komentirajo preiskav, »da ne bi ogrozili morebitnih postopkov v teku njihovega izida. Naša pristojnost je obvezna, kar pomeni da moramo slediti vsaki sledi v okviru naših pristojnosti. Bodite prepričani, da to delamo skrbno,« je zapisala Lidija Globokar iz urada evropskega javnega tožilca.

Poštni nabiralnik in slamnati lastnik

Še v času, ko so slovenski organi pregona premlevali in zbirali dokaze proti covid dobičkarjem, pa je v ozadju tekla načrtovana akcija za izbris podjetja in prikrivanje njegovih sledi. V podjetju so se od lanske jeseni dogajali tektonski premiki s pripojitvami in zapiranjem družb Nicolettijevih nekdanjih družabnikov in poslovnih partnerjev, 22. novembra lani pa je Majbert Pharm prepisal na makedonskega državljana Filipa Velkovskega. Podjetje se je preimenovalo v T7U, trgovina z medicinskimi pripomočki, d. o. o., in je pravni naslednik Majbert Pharma; po podatkih iz poslovnega registra pa naj bi bilo trenutno v njem 5 do 9 zaposlenih. A gre za poštni nabiralnik, saj na poslovnem naslovu Jadranska cesta 27 v Mariboru, kjer je podjetje prijavljeno, ni nobenih aktivnosti, tudi odzivnik sporoča, da klicana številka ne obstaja.

Da gre za fingirano firmo, je ugotovilo tudi Ministrstvo za gospodarsko, turizem in šport, Tržni inšpektorat, ki je na podlagi 428. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (v nadaljevanju: ZFPPIPP), da »družba T7U na poslovnem naslovu ne sprejema uradnih poštnih pošiljk in da na tem naslovu ni znana«, obvestilo tudi registrsko sodišče v Mariboru. To pa je 10. aprila začelo dvomesečni postopek izbrisa iz sodnega registra brez likvidacije. To je najhitrejši način prenehanja podjetja! 

Poziranje pred dobavo hitrih testov. Luka Lah (desni) in Alan Amadej Eferl
Youtube
Kaj to pravzaprav pomeni? ZFPPIPP v 6. členu določa izbris iz sodnega registra brez likvidacije kot enega izmed postopkov prisilnega prenehanja. Pravna oseba se tako izbriše iz sodnega registra brez likvidacije, (1) če je prenehala poslovati, nima premoženja in je izpolnila vse svoje obveznosti ali (2) če ne posluje na poslovnem naslovu, vpisanem v sodni register, ali (3) če obstajajo drugi pogoji, ki jih zakon določa kot razlog za izbris pravne osebe iz sodnega registra brez likvidacije (1. odstavek 427. člena ZFPPIPP). Dober poznavalec področja zapiranja podjetij pa nam je bolj poljudno pojasnil, da so fantje pri zapiranju podjetja očitno imeli dobre svetovalce. Firmo Majbert Pharm so prodali tujcu, sedež neaktivnega podjetja pa iz ljubljanskih Stegen prestavili v Maribor, da bi se na ta način izbris izvedel po hitrem postopku. »Gre za najbolj eleganten način eliminacije podjetja. Država te v tem primeru ne preganja za dokumentacijo, ne odgovarjaš za nič. Dolgovi preidejo na lastnika, ki pa ga tako ni v Sloveniji. Po domače povedano, gnoj je treba skidati in to je najlepši način, da se znebiš podjetja.«

Upniki prižgali rdečo luč in zadržali izbris

Vendar pa ne bo šlo tako zlahka, saj, kot so nam sporočili z mariborskega okrožnega sodišča, je sodišče do današnjega dne prejelo šest ugovorov zoper izbris podjetja T7U. In prav ti lahko postopek izbrisa ustavijo. »Vse ugovore bo sodišče vsebinsko obravnavalo po izteku roka za njihovo vložitev, to je v mesecu juniju 2024. V primeru njihove utemeljenosti, med drugim tudi, če subjekt vpisa, torej družba T7U, d. o. o., ni izpolnila vseh svojih obveznosti do upnikov, bo sodišče predmetni postopek izbrisa subjekta vpisa iz sodnega registra brez likvidacije ustavilo, saj izbrisni razlog v tem primeru ni podan - 1. točka prvega odstavka 427. člena ZFPPIPP,« je poudarila predsednica sodišča doc. dr. Jasna Murgel. V tem primeru, še izvemo, gre za ugovore iz upniških razmerij. Višina obstoječih in neporavnanih obveznosti subjekta vpisa pa bo sodišču znana šele po izteku roka za vložitev vseh ugovorov, to je jutri. Po preučitvi vseh ugovorov pa bo sodišče ali izdalo sklep o izbrisu pravne osebe iz sodnega registra, v primeru, če bo ugotovilo, da je ugovor utemeljen, pa postopek izbrisa ustavilo.

Fantje z rajskih otokov so med dostavljanjem hitrih testov Sloveniji ves čas skrbeli za lastno promocijo.
Youtube

Stanovanje na Medvedovi 9 v Šiški

Lastnik podjetja T7U Filip Velkovski ostaja nedosegljiv, absolutno pa nastopa v vlogi slamnatega lastnika. Prijavljen je na naslovu Dobri Dol, Republika Severna Makedonija, za obveznost družbe pa ne odgovarja. Kot pokažejo podatki iz Gvina, je podjetje davčni neplačnik, kar pa ni bilo ovira, da še lani ne bi poslovalo z javnimi bolnišnicami. Kot smo razkrili prav na našem portalu, je Majbert Pharm tudi pod Golobovo vlado dobavljal medicinsko opremo Splošni bolnišnici Izola, kjer je od septembra lani strokovni direktor nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar. In prav slednji je bil podpisan pod milijonski posel za nakup kitajskih testov od Majbert Pharma. Račune jim plačujejo v tujino, kjer ima podjetje odprta dva računa. Podjetje je še lastnik 52 kvadratnih metrov velikega stanovanja na Medvedovi cesti 9 v Ljubljani (območje Šiške), katerega vrednost je ocenjena na 68.810 evrov. Je v sodnem sporu z Apau family, d. o. o., iz Ljubljane, ki od družbe T7U terja 38.760 evrov. Bremeni ga tudi okoli 650 tisoč evrov kredita, najetega pri avstrijski Raiffeissenlandesbank. Z dospelostjo pravice konec julija letos. Zavarovalna pravica pa se nanaša na zastavljeno premično premoženje, zaloge ali opremo.

»Ne preveč bistri za posel, so pa bili pripravljeni nastaviti hrbet«

Kakor hitro je prišel milijonski priliv iz države, tako hitro je iz podjetja tudi izpuhtel. Podatki iz Erarja pa pokažejo, da je T7U in njegovi predhodniki od začetka delovanja od države prejel 7 milijonov evrov, polovico od tega, torej 3,5 milijona evrov, so v koronskem letu 2021 zaslužili s prodajo medicinskih pripomočkov javnim zdravstvenim zavodom. Na koncu leta 2021 je bilanca podjetja pokazala skoraj 11 milijonov evrov prihodka. Po izteku korone so dobički podjetja uplahneli za petkrat. Po letu 2022 finančni podatki na Erarju niso več dostopni, saj so v Sloveniji zaprli vseh pet računov.

»Niso preveč bistri za posel in kaj grozno sposobni, realno gledano so zelo nespretni, tudi denar so si izposojali na črnem trgu za visoke obresti,« je njihovo žilico za biznis opisal naš sogovornik, ki je prepričan, da je šlo za dogovorjen posel na višji ravni. »So bili dosti prožni in sposobni posel izpeljati pompozno, nastopati v vlogi bogatašev, furali so iste starlete kot politiki ter so bili za posel pripravljeni nastaviti hrbet.« To potrjuje domneve, da je šlo v tej zgodbi za politično motiviran posel, nenazadnje, kot smo že omenili, je pomembno vlogo v njem odigral politično izpostavljeni nekdanji član SDS Luka Lah. Denar za nakup Majbert Pharma pa so si izposodili pri podjetniku in politiku Državljanske liste Janku Jenku, dolg 900 tisoč evrov pa so mu skoraj v celoti poravnali.

Nicoletti še direktor Majbert Pharma, Lah kupuje jahte

Mladih povzpetnikov se je oprijelo poimenovanje fantje z rajskih otokov zaradi njihovega poziranja na luksuznih destinacijah, ko so se bahali ob najetih letalih in kazali zagorelo polt na eksotičnih lokacijah, v elito instant bogatašev pa so se povzpeli tudi s prodajo kriptokovancev in kriptopiramidnih mrež.

Klemen Nicoletti, ki smo mu poslali tudi nekaj vprašanj v zvezi z evropsko preiskavo in poskusom izbrisa podjetja, nam nanje ni odgovoril. Prebival naj bi v Zurichu v Švici. Na aplikaciji Linkedin pa se še vedno predstavlja kot izvršni direktor Majbert Pharma - navsezadnje je podjetje T7U 100-odstotni lastnik Majbert Pharma v Srbiji, ki ga po podatkih iz poslovnega registra zastopa prav Nicoletti.

Alan Amadej Eferl po podatkih z Instagrama prebiva v Miamiju (ZDA) in je direktor platforme Tabler, preko katere je med korono organiziral skrivne zabave in povzročil val ogorčenja med ljudmi.

Alan Amadej Eferl
Instagram
Luka Lah na svojem vlogu na youtubu razkriva življenjski slog bogatašev in, še zapiše, kot izkušenj vlagatelj deli nasvete o notranjih informacijah krmarjenja po nepremičninskem trgu v Miamiju, pametnem vlaganju in polnem življenju luksuznega življenjskega sloga v Miamiju. V eni zadnjih objav deli izkušnjo o nakupu veličastne, tri milijone dolarjev vredne jahte, ki da je spremenila njegovo življenje.

Je ustanovitelj družbe FN Group za ustvarjanje blagovnih znamk in, kot piše na spletni strani, ima osrednjo vlogo pri ustvarjanju ikoničnih blagovnih znamk, kot sta Kardashian in Amazon, je tudi trener za opolnomočenje ambicioznih podjetnikov. 

Luka Lah
preiskovalno.si
Čeprav evropsko tožilstvo noče javno govoriti o imenih, pa naj bi bil med ovadenimi po naših informacijah le lastnik Majbert Pharma Klemen Nicoletti, državni uradniki z zdravstvenega ministrstva in uslužbenci javnega zavoda. V poslu s spornimi kitajskimi testi jim očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic po 1. odstavku 257. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), za kar je zagrožena zaporna kazen do dveh let, in kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev po 2. odstavku v zvezi s 1. odstavkom 257.a člena KZ-1, kar pa se nanaša na izvedbo javnega naročila in izvajanje pogodbe za dobavo testov. Če bo dejanje dokazano, storilcem grozi zaporna kazen od enega do osmih let pa tudi plačilo denarne globe. Z omenjenima kaznivima dejanjema je »nastala protipravna premoženjska škoda za proračun Republike Slovenije v višini 1,1 milijona evrov,« je sporočila policija.

Zadnja razkritja

20. 6. 2024

895969_primopredaja

Obrat v aferi Litijska, revizija prinesla nove dokaze

Revizija Litijske 51, ki jo je po šestih mesecih od začetka afere napisala notranja državna revizorka na ministrstvu za pravosodje, je postregla z novimi ugotovitvami, zaradi katerih na ministrstvu vre. Ugotovitve so po naših zanesljivih informacijah povsem razbremenile zaposlene, ki so bili tarča nekaterih medijev, obremenile pa naj bi nekdanjo ministrico Dominiko Švarc Pipan, pravijo naši viri.

Preberi več

18. 6. 2024

UPOKOJENKE

Upokojenci nasedli oglasom za oskrbovana stanovanja

Nedelujoče SOS vrvice za klic na pomoč, kopalnica brez držal, okna in omarice tik pod stropom. Upokojenci, ki so najeli oskrbovana stanovanja v Trbovljah, so pričakovali minimalne standarde, ki jih zagotavlja Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev oskrbovanih stanovanj za starejše, a so se opekli. Stanovanjsko podjetje Spekter jim zaračunava tržno najemnino, s čimer, pravijo upokojenci, so postavljeni v drugorazredni položaj napram ostalim socialno šibkejšim. Ker vlada samo obljublja, so se po pomoč obrnili na naš portal z željo, da bi država po 30 letih končno uredila anarhijo na področju oskrbovanih stanovanj.

Preberi več

16. 6. 2024

okraševanje torte

Kočevci imajo dovolj nasilnih, kradljivih in brezposelnih Romov!

Romi imajo najvišje otroške dodatke in socialno pomoč države, zaradi katerih jim ni treba delati, živijo v neprofitnih stanovanjih v naseljih, ki so postala geta, ne plačujejo najemnin, zraven pa vlamljajo, grozijo in napadajo vse: stare, mlade, ženske, invalide. Med Kočevci zaradi brezbrižnega odnosa vlade do vse hujše romske problematike, vre.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme