1701871806-dsc0089-01-1701871768332

Marko Jug, direktor UKC Ljubljana / MEDIA PARTNER AGENCIJA

Službe za izbrance, korupcija, favorizirani dobavitelji, nezakonitosti. Na preiskovalno.si smo sistematično zbrali vse nepravilnosti v delovanju naše največje bolnišnice s ciljem, da sledimo potem javnega denarja. V preteklih mesecih smo tako razkrili več primerov nepravilnosti, korupcije in nezakonitega ravnanja v največji zdravstveni ustanovi v Sloveniji, Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

(video je dostopen tudi na tik-toku)

To je dosje o UKC Ljubljana.

Novembra smo prvi poročali o nakupu službenega avtomobila, ki si ga je omislil generalni direktor UKC Ljubljana, Marko Jug. Razkrili smo, da so morali v UKC Ljubljana javno naročilo ponoviti, ker direktorju Jugu ni ustrezala barva avtomobila, ki ga je želelo dobaviti podjetje.

Avto za direktorja Marka Juga je parkiran na parkirišču UKC Ljubljana.
Preiskovalno.si
V UKC Ljubljana so maja lani objavili razpis male vrednosti za »nakup službenega vozila za potrebe UKC Ljubljana«. Izvedbo razpisa je vodil tesen Jugov zaveznik, pomočnik generalnega direktorja za nabavno dejavnost, Drago Kreš. Glavni razpisni (in tudi Jugov osebni) pogoj je bil, da je avtomobil električen. Na razpis se je prijavilo podjetje PAN-JAN, ki je kliničnemu centru za 47.690 evrov ponudilo novo Škodo enyaq. A ker naj bi bila barva vozila »preveč modra«, so v UKC Ljubljana ponovili javni razpis in kot razlog navedli, da bo naročnik »bistveno spremenil tehnične lastnosti.« Torej barvo avtomobila, ki je bil lahko po novem črn, siv ali temno moder, in pa nekatere druge specifikacije, kot so moč motorja in število dopustnih kilometrov pri rabljenem vozilu. S tem so na videz prikrili Jugovo barvno kaprico.

Na novi razpis se je ponovno prijavilo podjetje PAN-JAN, ki je ponovno ponudilo Škodo enyaq, tokrat v črni barvi. Za 47.500 evrov je podjetje rabljeno vozilo nato tudi dobavilo UKC Ljubljana, kjer so zanikali naše navedbe, da je bila vzrok za ponovljeni razpis barva avtomobila, temveč so se sklicevali na »gospodarnejšo nabavo«. Čeprav so namesto novega vozila raje kupili rabljenega za le 190 evrov manj! Da je Jug zahteval »posebno barvo«, je za naš medij potrdil tudi prodajalec, direktor podjetja PAN-JAN. To so potrdili tudi viri iz nabavne službe UKC.

Zaradi specifičnih želja generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra pri izbiri vozila se je porajalo vprašanje, če službeni avtomobil, do katerega ima Jug sicer pravico, uporablja ne le v službene ampak tudi v zasebne namene. V UKC Ljubljana so potrdili, da vozilo »souporablja« in ob tem navedli, da »je UKC eden največjih zaposlovalcev v državi in da je generalni direktor na razpolago 24/7/365 dni v letu, zato je prav, da ima varen avto, ki omogoča petim članom najožjega vodstva odhod na službeno pot z osebno prtljago.« Zanimalo nas je, na koliko službenih poti se je z električno Škodo enyaq odpravilo najožje vodstvo in kam so potovali. Novembra so nam odgovorili, da vodstvo službenih poti skupaj ni opravilo. Iz UKC so tudi potrdili, da ima avto tretjo tablico in kljuko. Nikoli pa niso odgovorili, ali so vse te kaprice zato, ker Jug sicer hodi na družinske dopuste s prikolico. Naknadno so nam viri iz UKC poročali, da naj bi bil nakup službenega vozila financiran iz t. i. rezervnega sklada, ki je sicer namenjen za kritje izrednih primerov, kot denimo nakup medicinskih pripomočkov in naprav ali odprava nepredvidenih okvar. Iz UKC nam niso odgovorili, potrditve te informacije nismo dobili.

Sporni odvetniški posli

Poročali smo tudi o več nakazilih UKC Ljubljana odvetnici Maji Prebil. Ta je kot samostojna podjetnica prvi posel z ljubljanskim kliničnim centrom dobila kmalu po tem, ko je vodenje UKC prevzel Marko Jug, nabavo pa je prevzel v prostem času gostilničar Drago Kreš.

Po informacijah naših virov, ki smo jih tudi posneli, je dal Kreš izrecno navodilo, da mora posel dobiti Prebilova. In ga je. Iz UKC pa so nam napisali, da se Prebilova in Kreš ne poznata, kar so nam zanikali tudi drugi odvetniki, ki pravijo, da so na temo javenga naročanja večkrat sedeli za skupno mizo. Kreš se namreč dobiva v več gostilnah zraven UKC.

UKC Ljubljana je Maji Prebil lani skupaj nakazal 17.690 evrov, in sicer v dveh transakcijah, januarja in julija. Julija sta sledili še nakazili odvetniški družbi Potočnik in Prebil, ki jo poleg Maje Prebil vodi še Maja Potočnik. Za njune odvetniške storitve je UKC Ljubljana v enem mesecu odštel nekaj več kot 64 tisoč evrov, do konca lanskega leta pa še 6 tisoč evrov. Po naših informacijah sta odvetnici posel dobili brez razpisa, na podlagi evidenčnega naročila za svetovanje v prekrškovnih postopkih. Za kakšno svetovanje je šlo in koliko svetovalnih ur sta opravili, nam v UKC Ljubljana niso pojasnili.

Je pa poslovanje odvetniške družbe Potočnik in Prebil z UKC Ljubljana pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila sume kršitev določb zakona o javnem naročanju. Na KPK so prijavo v reševanje odstopili Državni revizijski komisiji, o ugotovitvah pa so obvestili tudi Računsko sodišče. Po naših informacijah je Državna revizijska komisija prijavo obravnavala in jo predala sodniku za prekrške.

Maja Prebil je v UKC Ljubljana tudi predavala. Izobraževanja, ki ga je oblikovalo javno podjetje Uradni list, se je udeležilo dvanajst zaposlenih. UKC Ljubljana je za izobraževanje odštel vsaj 24 tisoč evrov. Več kot polovica tistih, ki so morali na izobraževanje, je že dala odpoved. Izobraževanje, ki ga je Kreš določil kot obvezno, da Prebilovi uredi posel, je bilo glede na kasnejše odpovedi udeležencev zgolj in samo odlična kupčija za Prebilovo, ki je sedela tudi v komisiji in odločala, kdo bo izpit naredil in kdo ne. Da je Kreš zlorabil javna sredstva, potrjuje tudi dejstvo, da zaposlenih, ki jim je plačal izobraževanje, ni zavezal k plačilu izobraževanja, če bi dali odpoved prej kot v enem letu.

Podpisu pogodbe za varovanje v nekaj dneh sledil aneks za pol milijona evrov

Milo rečeno nenavadne poslovne prakse so se v UKC Ljubljana poslužili pri sklepanju pogodbe o varovanju. Na javnem razpisu so februarja lani kot ugodnejšega ponudnika izbrali podjetje Sintal. Ta je za dveletno varovanje ponudil ceno 4,8 milijona evrov. Na razpis se je prijavilo še podjetje Aktiva varovanje, ki je oddalo ponudbo, vredno 5,2 milijona evrov. V UKC Ljubljana so pojasnili, da je ponudba Aktiva varovanja presegala zagotovljena sredstva, in sicer za 369 tisoč evrov.

A kot se je izkazalo, je bila vrednost posla, ki ga je dobil Sintal, pravzaprav večja. Na dan, ko sta Sintal in UKC Ljubljana sklenila pogodbo – v imenu kliničnega centra jo je podpisal generalni direktor Marko Jug –, je bil podpisan tudi aneks za pol milijona evrov. Cena za dveletno varovanje je tako poskočila na 5,4 milijona evrov, kar je za 208 tisoč evrov več od ponudbe, ki jo je po objavi javnega razpisa oddala Aktiva varovanje - in je še dodatno presegla zagotovljena sredstva. V UKC Ljubljana so podpis aneksa upravičevali z dvigom minimalne plače, čeprav je bila njena višina za leto 2023 določena že 15. januarja. Aneks je bil podpisan 22. februarja. Navedli so tudi, da so naknadno ugotovili, da so potrebne dodatne storitve izvajalcev, ki v pogodbo niso bile vključene: »In sicer je potrebno v delokrog trenutne varnostne službe integrirati dodatna delovna mesta, pri čemer izvajanje takih storitev s strani morebitnih drugih ponudnikov na trgu ni mogoče.«

Naj povemo, da je podjetje Sintal sicer svoje storitve nudilo mimo razpisa, preko evidenčnih naročil.

Portal javnih naročil, izpis iz evidenčnih naročil
preiskovalno.si
UKC Ljubljana odpustil mater samohranilko, ki se je nato zaposlila pri dobavitelju

Razkrili smo tudi zgodbo matere samohranilke L. C., ki je delala v oddelku za nabave, in je zaradi tega, ker je UKC Ljubljana, kot je dejal generalni direktor Marko Jug, klinični center »izpostavila tveganju« izgube evropskih sredstev, dobila odpoved. Kot smo poročali, je tedanja zaposlena na oddelku za nabave pred odhodom na poletni dopust pripravila dokumentacijo za evropski razpis. Dokumentacija se je izkazala za nepopolno, a so manjkajoče dokumente ostali zaposleni še pravi čas zagotovili in dopolnili prijavo. Do izgube 13 milijonov evrov, kar je bilo tveganje, o katerem je govoril Jug, tako ni prišlo, a mati samohranilka s tremi otroki je vseeno ostala brez službe. Po pripovedovanjih je šlo za klasično javno obračunavanje. Kreš in Jug sta javno govorila, da je koruptivna. Čez nekaj mesecev se je zaposlila pri dobavitelju.

Dvojna merila

Zaposlitev v UKC Ljubljana pa je po drugi strani obdržal nevrokirurg Roman Bošnjak, ki je v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala ob plačilu operacije UKC Ljubljana Bošnjaku še dodatno plačati. Tujka je 6 tisoč evrov nakazala na račun agencije v Hongkongu. UKC Ljubljana je Bošnjaku dal opozorilo pred odpovedjo

Še eno opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja je Bošnjak dobil po razkritju, da je tesno povezan s podjetjem Medicolink, ki oddelku za nevrokirurgijo ljubljanskega kliničnega centra dobavlja kostne nadomestke in potrošni material. Gre za podjetje njegovega brata Igorjea Bošnjaka. Kot je razvidno iz podatkov erarja, je Medicolink ves prihodek iz poslovanja z javnimi družbami ustvaril z UKC Ljubljana, ki je podjetju med oktobrom 2019 in aprilom 2024 nakazal več kot milijon evrov. Kljub temu Roman Bošnjak, nekdaj vodja oddelka za nevrokirurgijo, svojega nadrejenega ni seznanil z morebitnim konfliktom interesov.

Kadrovski eksodus

Medtem zaradi razmer, ki so jih naši sogovorniki iz UKC Ljubljana označili za »neznosne«, zaposleni množično odhajajo. Iz službe za javna naročila, ki deluje v okviru področja za nabavno dejavnost, je odšlo že vsaj 20 zaposlenih. Odpoved je dalo tudi nekaj zaposlenih v tehnično vzdrževalni službi. Vzrok naj bi tičal v načinu dela pomočnika generalnega direktorja za nabavno dejavnost Draga Kreša. »Takih izrednih razmer in odhodov še ni bilo v zgodovini UKC Ljubljana,« so povedali sogovorniki, s katerimi smo govorili. Izpostavili so, da se dela protizakonito in da so priča razmahu korupcije. Kreš naj bi dajal izrecna navodila, tako kot v primeru Prebilove, kdo mora zmagati na razpisu. Prav tako je še najmanj v dveh primerih zahteval, kdo mora dobiti razpis. Pogovore imamo posnete, vendar pa se naši sogovorniki ne želijo izpostavljati, saj jim Kreš grozi, »da nikjer ne bodo dobili službe.«

Zaposleni, ki so leta skrbeli za dobrobit UKC, masovno odhajajo zaradi nemogočih razmer.
preiskovalno.si
Ena izmed nekdanjih zaposlenih je Kreša obremenila, da na podrejene pritiska in sili v drobljenje evidenčnih naročil, čeprav seštevek naročilnic presega znesek, ob katerem je potrebno izvesti postopek javnega naročanja. Na preiskovalno.si smo objavili fotografije praznih pisarn nabavne službe. Če je v preteklosti za izvedbo približno 200 javnih razpisov na leto skrbelo okoli 20 zaposlenih, je danes to delo porazdeljeno med peščico posameznikov.

Da v službi nabave prihaja do zapletov, je za naš medij decembra potrdil tudi predsednik Sindikata Kliničnega centra Ljubljana Vladimir Lazić: »Potrjujemo, da so se pojavile težave v njegovi (Kreševi) službi, ki se še niso v celoti odpravile oziroma zaključile.«

V naših raziskavah se je izkazalo, da sta oba sindikata slabo organizirana in ne opravljata svoje funkcije, kot bi jo lahko. Zato v razmislek zaposlenim, da zamenjajo sindikalne predstavnike. Vladimir Lazič nam je sicer napisal, »da zagotovo niste v poziciji, da bi vrednostno ocenjevali naše delo in ga postavljali pod vprašaj, predvsem pa ne v luči tega, da nekateri zaposleni niti niso člani našega sindikata, očitno pa pričakujejo našo pomoč. Ali je korektno do naših članov, da v enak položaj postavljamo člane in tiste, ki to niso? Naša stališča so bila in so jasna; ničelna toleranca do kakršnih koli koruptivnih ravnanj, šikaniranj in nadlegovanja zaposlenih, nespoštovanja njihovih delavskih pravic in predvsem prenašanja odgovornosti na zaposlene in neprevzemanje objektivne odgovornosti. Dokler pa ne boste imeli v lastni pisarni zaposlenega, ki si bo hotel vzeti življenje iz takšnih ali drugačnih razlogov, objokanega, obupanega in na robu, in se boste skupaj z njim zaklenili v pisarno zato, da mu pomagate in vodili nekajurni pogovor, bi Vas vljudno prosil, da ne podajate takšnih neutemeljenih očitkov. Koliko ljudi je odšlo zaradi g. Kreša, je odgovornost predvsem vodstva UKCL in ne Sindikata KC, zato Vaše posploševanje enostavno ni korektno.«

Na preiskovalno.si smo sistematično dokazovali koruptivna dejanja, šikaniranje, nadlegovanje zaposlenih, pa je stanje od novembra nespremenjeno. Sindikata sta brez moči in verjetno tudi brez poguma. A to so naše subjektivne ocene. 

Porast evidenčnih naročil in nova praksa javnih razpisov

Na UKC Ljubljana smo naslovili prošnjo za posredovanje podatkih o evidenčnih naročili, ki presegajo 40 tisoč evrov. Nismo jih dobili od njih, pridobili smo jih sami. V času, ko službo nabave vodi Drago Kreš, so se evidenčna naročila povečala za sedemkrat. Leta 2021 jih je bilo za 7 milijonov evrov, leta 2022 za 41 milijonov evrov, leta 2023 pa že za 54 milijonov evrov. Evidenčna naročila sicer niso nezakonita. So pa nezakonite naročilnice, katerih vrednost po zakonu o javnih naročilih presega mejne vrednosti – za blago in storitve 40 tisoč evrov brez DDV in za gradnjo 80 tisoč evrov brez DDV. V teh primeri je potrebna izvedba javnega naročila.

Eden izmed najbolj spornih evidenčnih naročil, izvedenih v UKC Ljubljana, ki presega mejno vrednost, je storitev telefonije. Vrednost pogodbe s Telekomom Slovenija znaša 737 tisoč evrov na leto. A v UKC Ljubljana še kar niso izvedli javnega naročila, s katerim bi storitev lahko ponudilo več konkurenčnih ponudnikov.

Primer drobljenja evidenčnih naročil predstavlja tudi naročanje lateks rokavic. Ker ne gre za blago, ki bi ga v kliničnem centru potrebovali le občasno, temveč za potrošni material, bi morali v UKC Ljubljana izvesti javno naročilo. Rokavice ljubljanskemu kliničnemu centru trenutno dobavlja družba Sanolabor. Skupni znesek nekaterih pregledanih evidenčnih naročil znaša 65 tisoč evrov.

Govorili smo z nekaterimi dobavitelji in ponudniki medicinskih pripomočkov, ki poslujejo z UKC Ljubljana. Ker se bojijo, da bi izgubili posel, so želeli ostati neimenovani. Povedali so nam, da sta generalni direktor Marko Jug in njegov pomočnik za nabavno dejavnost, Drago Kreš, vpeljala novo prakso javnih razpisov, ki velikokrat pripelje do tega, da določeni razpis »ne uspe«. Pred ponudniki namreč skrivata, koliko sredstev je zagotovljenih za nek nakup. S tem želi UKC Ljubljana znižati končno ceno. A ker se zgodi, da v kliničnem centru v vmesnem času nujno potrebujejo določno blago in storitve, zaradi neuspešnega javnega naročila nato izvedejo evidenčna naročila, ki so v porastu.

Zavarovanje odgovornosti

So pa z javnim naročilom v UKC Ljubljana oktobra lani iskali ponudnika zavarovalne police za zavarovanje odgovornosti direktorjev in vodilnih delavcev. Na ta način bi se vodstvo zaščitilo pred morebitnimi tožbami. Podatka, koliko bo UKC Ljubljana stalo zavarovanje, še  nismo dobili. Je pa zanimivo, da bo vodstvo v primeru korupcije zaščiteno, njihovi zaposleni pa ne! 

Razpis, s katerim se bo vodstvo zavarovalo. Svojih delavcev pa niso zavarovali za primer tožb.
preiskovalno.si
Zloraba potnih stroškov

S sistematičnim preiskovanjem smo marca razkrinkali početje pravnice, zaposlene v pravni službi področja za nabavno dejavnost v UKC Ljubljana. Pravnica N. K. (ime in priimek hranimo v uredništvu) je na podlagi naslova stalnega prebivališča, ki je od ljubljanskega kliničnega centra oddaljeno 101 kilometer, dobila pravico do parkirnega mesta. To potrjuje sporočilo vodstvo in pisni dokument Draga Kreša, ki je za vse zaposlene napisal, koliko kilometrov stran živijo in na podlagi kilometrine dodelil parkirna mesta.

Kreš je pravnici dodelil parkirno mesto glede na oddaljenost do službe. Zgodila se je veliko zloraba. Je Kreš vedel za zlorabo kilometrine?
preiskovalno.si
Vendar pa se N. K. v službo vsak dan ni pripeljala iz kraja izven Ljubljane, temveč iz kilometer oddaljenega Savskega naselja. Mi smo jo preverjali več mesecev, naključne dni, in ugotovili, da je zlorabila potne stroške, ki jih UKC Ljubljana svojim zaposlenim plačuje na podlagi kilometrine. Ta znaša približno 0,14 evra na kilometer. Pravnica N. K. je tako več mesecev ob plači prejemala še slabih 600 evrov. Iz UKC Ljubljana so nam sporočili, da v konkretnem primeru niso zaznali nepravilnosti, čeprav so evidentne, in če imamo zanje dokaze, naj jim jih posredujemo. Takole so napisali: »Če kljub našim pojasnilom menite, da je v UKC LJ prišlo do kršitve predpisov in da za to razpolagate z dokazili, jih prosimo predložite pristojnemu organu: Službi za korporativno varnost UKC Ljubljana. Prijave se lahko oddajo pisno na spletni naslov zvizgac@kclj.si, lahko pa tudi po navadni pošti na naslov Služba za korporativno varnost, Vrazov trg 1, s pripisom »za zaupnika – ne odpiraj«.«
Zaposlena, ki dejansko stanuje kilometer stran od UKC, se vsak dan pripelje in parkira pred vhodom v nabavno službo UKC.
Preiskovalno.si

Zaposlena pravnica je na račun oddaljenosti od doma upravičena do parkirnega mesta pred UKC Ljubljana. Mnoge sestre pa tega privilegija nimajo.
preiskovalno.si
N. K. smo pred javnostjo zaščitili identiteto, čeprav vemo za njeno ime, priimek, naslov in sliko. Novinarjeva naloga je opozarjati na napake, ne pa prijavljati posameznike, ki morajo imeti možnost obrambe, čeprav je prav ta primer jasen. Viri iz UKC so nam sporočili, da so po našem razkritju goljufivega početja pravnice na spletu samo napisali opozorilo, da če zaposleni zamenja kraj bivanja, je to dolžan sporočiti. Tako so vse skupaj »zavili v slučaj« oziroma v sprenevedanje »pozabila je sporočiti«.
Pravnico so reševali z dopisom vsem zaposlenim, da morajo sporočati spremembe naslova, in sicer v 30 dneh. Mi smo pravnico snemali več mesecev in jo ujeli pri goljufanju.
preiskovalno.si
Poznanstvo

Pri tem naj povemo, da smo izvedeli, da sta pred pravnico kar dva zaposlena v UKC dobila odpoved zaradi zlorabe kilometrine, in sicer pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov in njegova sodelavka. Zakaj so pri pravnici N. K. ravnali drugače?

Poznanstvo naj bi botrovalo privilegijem pravnice N. K. – Kreš je ob njeni zaposlitvi vedel, da ne izpolnjuje pogoja delovnih izkušenj, a ji je pogledal skozi prste. Kot pravijo naši viri, naj bi bila N. K. pred tem zaposlena na sodišču, imela naj bi negativne ocene, v UKC pa so ji pri zaposlitvi priznali »frizerske izkušnje«. Tako viri. Ko smo to vprašali v UKC, so napisali, da ne drži, naši viri v UKC pa, da je »Kreš dejal, da je treba mapo N. K. zakleniti.«

Naknadno je Kreš za pravnico, še pred iztekom 4-mesečne preizkusne dobe, torej pred podpisom pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, celo uredil izobraževanje, za katerega je UKC Ljubljana plačal 2500 evrov.

Drago Kreš ima sicer doma gostilno in pivnico. Podjetje je v lasti družine njegove žene. Poslujejo tudi z državo.

Namesto nakupa najem topografa

Opozorili smo tudi na primer, ki kaže na možnosti izboljšav ljubljanskega kliničnega centra pri nabavi medicinskih naprav. UKC Ljubljana je oktobra lani objavil razpis za najem mobilnega računalniškega topografa (CT). Kljub temu da v Sloveniji obstajajo vsaj trije ponudniki, ki bi CT napravo lahko dobavili, je UKC Ljubljana javni razpis v vrednosti slabih 160 tisoč evrov izpeljal s postopkom s pogajanji brez predhodne objave. Klinični center se je tako pogajal le s podjetjem Siemens Healthcare, ki je posel potem tudi dobilo.

V UKC Ljubljana so na naše vprašanje, zakaj so se odločili za omenjeni postopek, odgovorili, da je šlo za skrajno nujen primer, do katerega pride zaradi dogodkov, ki jih naročnik ni mogel predvideti. Vendar pa je bil nakup računalniškega topografa med investicijami, ki jih je UKC Ljubljana nameraval izvesti leta 2023, zapisan že v programu dela in finančnem načrtu za leto 2023. Topograf bi torej lahko kupili, ne pa ga najeli. Je šlo za dogovor z vnaprej favoriziranim dobaviteljem?

Še to. Zaposlenim v UKC so zaradi našega pisanja prepovedali komunicirati z mediji mimo službe za stike z javnostmi. Tudi tam so zamenjali kar nekaj piarovcev, mimo razpisa. 

Zaposlenim so prepovedali komunicirati z mediji mimo službe za stike z javnostmi.
preiskovalno.si
Naše delo šteje: nadzorne institucije preiskujejo

Na podlagi naših poročanj so se začeli tudi postopki KPK. S KPK so nam sporočili, da so preverjali prijavo, »ki se je nanašala na domnevne nepravilnosti pri sklepanju pogodb za pravno svetovanje in nabavne dejavnosti v UKC Ljubljana. V predhodnem preizkusu smo na Komisiji pridobili dokumentacijo in pojasnila UKC Ljubljana ter nezavezujoče mnenje Direktorata za javno naročanje. Med preučevanjem primera smo zaznali sume kršitev iz pristojnosti Računskega sodišča in Državne revizijske komisije (DKOM), zato smo obema organoma novembra 2023 zadevo odstopili v pristojno reševanje. Kršitev iz svojih pristojnosti, to je kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), nismo ugotovili, zato smo postopek ustavili. DKOM smo ob tem zaprosili, da nas zaradi morebitne nadaljnje obravnave v okviru naših pristojnosti obvesti o svojih ugotovitvah.« 

Prav tako so obravnavali prijavo, ki se je nanašala na nakup vozila v UKC Ljubljana in napisali: »V zvezi s tem smo zaznali sume kršitev, ki so v pristojnosti Sveta javnega zavoda, zato smo temu maja 2024 prijavo odstopili v pristojno obravnavo, postopek pa ustavili, saj niso bili izkazani sumi kršitev iz pristojnosti Komisije (sumi kršitev ZIntPK).«

To še ni vse: »Na Komisiji sicer obravnavamo še več prijav, ki se nanašajo na UKC Ljubljana. Vse so še v predhodnem preizkusu, v katerem z namenom razjasnitve okoliščin pridobivamo dokumentacijo in pojasnila. Hkrati v skladu s sklepom senata Komisije izvajamo tudi sistemsko analizo in pregled opravljanja dodatnega dela zdravnikov v zvezi s podjemnimi pogodbami in izdanimi pisnimi soglasji delodajalca, ki se izvaja tudi v UKC Ljubljana.«

Tudi Računsko sodišče je naše članke vzelo kot pobudo, sicer pa so v zadnjih mesecih prejeli predloge za izvedbo revizij UKC Ljubljana. Računsko sodišče sicer revidira na podlagi »programa dela za izvrševanje revizijske pristojnosti, ki ga določi predsednica računskega sodišča za posamezno koledarsko leto (v nadaljevanju: letni program). Pri določanju letnega programa se upošteva več kriterijev, in sicer materialno pomembnost (višino proračuna), izkušnje iz že opravljenih revizij, ki računskemu sodišču osvetlijo pomembna javnofinančna vprašanja, skupna več revidirancem, pobude pravnih in fizičnih oseb, navedbe v medijih, dosedanjo nerevidiranost in podobno. Računsko sodišče obravnava vse prejete pobude fizičnih in pravnih oseb, jih ob upoštevanju revizijskih načel, pravil in mednarodnih standardov natančno prouči, opredeli njihovo pomembnost ter jih, odvisno od ocene pomembnosti, upošteva pri oblikovanju letnega programa za izvrševanje revizijske pristojnosti.«

Tudi iz Dkoma so nam sporočili naslednje:» Državna revizijska komisija je s strani Komisije za preprečevanje korupcije prejela zadevo, ki jo navajate v vašem vprašanju, in na podlagi odstopa zadeve uvedla prekrškovni postopek, ki pa še ni zaključen, zato vam nadaljnjih informacij ne moremo posredovati.«

Tudi iz policije so sporočili, da preverjajo navedbe iz naših člankov, vendar pa zaradi interesa preiskave in osebnih podatkov informacij ne razkrivajo.

****

Ob ustanovitvi medija, ki ga berete, smo se zavezali, da bomo skrbno in dosledno spremljali napredek v zgodbah, o katerih poročamo, in jih skušali pripeljati do epiloga. V dosjeju o UKC Ljubljana smo zbrali ključne poudarke naših razkritij, ki jih mediji predvsem zaradi navezave z vladajočo stranko in s tem povezanim financiranjem niso povzeli. Celo več. Igrali so vlogo odvetnika UKC Ljubljana. Na preiskovalno.si smo prepričani, da bodo KPK, Računsko sodišče, Dkom in Policija odigrali svojo vlogo, čas pa bo pokazal, kdo je bil tisti, ki je objektivno poročal in izpolnil novinarsko nalogo.

********

Dosje je zbirka našega poročanja, ki smo ga popisali v naslednjih člankih in kolumni:

  1. https://preiskovalno.si/clanek/razkrivamo-generalnemu-direktorju-ukc-sluzbeni-avto-za-50000-evrov-1093080
  2. https://preiskovalno.si/clanek/prodajalec-skode-ukc-ljubljana-postavil-na-laz-1092239
  3. https://preiskovalno.si/clanek/ne-samo-avto-v-ukc-sporni-tudi-odvetniski-posli-1093089
  4. https://preiskovalno.si/clanek/kpk-zaznal-sum-kristev-v-ukc-1093387
  5. https://preiskovalno.si/clanek/analiza-1096570
  6. https://preiskovalno.si/clanek/razkrivamo-nezakonitosti-v-ukc-ljubljana-1268678
  7. https://preiskovalno.si/clanek/ukc-ljubljana-jo-je-odpustil-dobavitelj-zaposlil-1269597

Zadnja razkritja

30. 6. 2024

IMG_8311

Privilegirani odvetniki v kliničnem centru do milijonskega posla

Ljubljanski klinični center bo po pritiskih in odhodih redno zaposlenih posle javnega naročanja oddal izbranim odvetniškim družbam, ki si bodo za približno 300 razpisov razdelile 1,4 milijona evrov. Med njimi naj bi posel dobile odvetniške družbe, ki so v preteklosti zastopale dobavitelje, kar je povsem nesprejemljivo. Med izbranimi bo gotovo tudi odvetnica Maja Prebil, ki je imela pod tem vodstvom primat v kliničnem centru, čeprav je pred tem pisala revizije v korist dobaviteljev.

Preberi več

28. 6. 2024

1705921894-dsc01600-1705921798689

Vodstvo železnic ignoriralo opozorila, na tirih umrlo pet delavcev

Razkrivamo zapisnike Sveta delavcev Slovenskih železnic od leta 2018, ki dokazujejo, da je bil generalni direktor Dušan Mes obveščen o vseh nevarnostih na železniških progah ali pa bi moral biti. Zagotovo pa je bil z opozorili zaposlenih seznanjen direktor SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc, ki je po lanski tragediji pri Postojni, kjer sta v trčenju z vlakom umrla dva delavca, stal tesno ob Mesu in kot enega glavnih krivcev za nesrečo izpostavljal človeški faktor.

Preberi več

27. 6. 2024

IMG_8120

Revizija Litijske: Po nakupu so bile aktivnosti usmerjene v prikaz kriminalnega ozadja

Revizija poleg domnevnih krivcev razkriva, da so bile po nakupu določene aktivnosti na ministrstvu za pravosodje usmerjene tako, da bi se nakup nepremičnine v javnosti prikazal kot neracionalen in negospodaren, celo kot kriminalno dejanje, in da bi se uslužbence, ki so izvedli predmetni posel, opredelilo, da so to skrbno načrtovali. Revizija dejansko razkriva, kot smo prvi poročali 20. junija, da so uslužbenci svoje delo opravili vestno.

Preberi več

25. 6. 2024

close-up-picture-old-woman-s-hand-showing-anti-symbol

Za zlorabe en sam inšpektor, pa še ta je na dolgotrajni bolniški!

Mrtvih ne morejo zaslišati, zato so nadzori neuspešni. Tako pravijo na socialni inšpekciji, kamor smo prijavili vse tragične zgodbe varovancev iz domov za starejše in socialnih zavodov Bokalce, Preddvor, Maribor in Kočevje, ki smo jih obsežno predstavili na našem portalu. Osem mesecev je že od naše prve objave nasilja in neustreznega ravnanja z oskrbovanci v domovih za starejše in osem mesecev inšpekcijo vsak teden sprašujemo o izsledkih nadzorov - zgodilo pa se ni nič! Za vse nadzore je zadolžen en sam inšpektor. Pa še ta je na dolgotrajni bolniški! Nadzor stoji, kršitev ne sankcionira nihče, polje morebitnih zlorab ostaja odprto.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme