10. 8. 2024

Za računalnike ni interesa, poplavljenka in samohranilka pa ga ne dobita

duh 1

Emilija Stojmenova Duh / Sašo Švigelj

Upokojenka Anica Volkar zaradi poplav že leto dni živi pod tujo streho, računalnika pa ni dobila. Na ministrstvu so ji, kot nam je povedala, odvrnili: »Ne ustrezate pogojem.« Se ministrica Emilija Stojmenova Duh iz državljanov dela norca? Ima sploh resen namen razdeliti računalnike, pa se sprašuje mamica šoloobveznih otrok iz Celja. Računalnika ni dobila, ker je vlogo oddala elektronsko. Medtem ko ministrica zapravlja davkoplačevalske milijone za digitalizacijo, štipendijski sklad, ki razdeljuje računalnike, zaradi tehničnih ovir sprejema samo vloge, ki so oddane na pošto! A velikega zanimanja ni – v drugem pozivu je prispelo vsega 700 vlog. V skladišču pa na naš račun propada še okoli 10.000 računalnikov.

Poplavljenka Anica Volkar se je potem, ko je ministrica za naš portal javno poudarjala, da so računalniki namenjeni poplavljencem, na ministrstvo obrnila osebno. Na ministrstvu pa so ji, kot nam je povedala, rekli, »da ne pridem v poštev za računalnik. Poklicala sem jih po tistem, ko sem slišala, da so za poplavljence, a so dejali, da ne ustrezam kriterijem. Sprijaznila sem se, da nič ne bo. A ni pošteno, ko po drugi strani toliko zahtevajo od nas!« Računalnik, še doda, pa bi potrebovala tudi za prijavo in spremljanje razdeljevanja pomoči oškodovanim v poplavah.

Anica Volkar zaradi poplav že leto dni živi pod tujo streho, računalnika pa ne dobi.
preiskovalno.si
Samohranilka, mamica dveh šolarjev iz območja Celja, ki se noče javno izpostavljati, ustreza obema pogojema ministrstva; prejema otroški dodatek iz 1. tarifnega razreda in njen mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 230,76 evrov. Računalnika pa ni prejela, ker je vlogo zanj poslala z elektronsko pošto.

Prosilki so odpisali, da njeno vlogo zavračajo, ker »Uredba o upravnem poslovanju v drugem odstavku 42. člena določa, da se e-vloge obravnavajo, v kolikor prejem dokumenta na uradni elektronski naslov organa informacijski sistem za vodenje evidence dokumentarnega gradiva organa samodejno potrdi s povratnim sporočilom v elektronski obliki, ki vsebue navedbo prejetega sporočila ali njegovo celotno vsebino, datum in čas prejema. Ker na skladu nimamo izpolnjenih tehničnih zadev, lahko sprejemamp samo vloge, ki so oddane na pošto.«

»Obtičali smo pri poštnem golobu, ko bi morale stvari že teči elektronsko«

»V skladu z veljavno zakonodajo v Sloveniji uradni organi priznavajo elektronsko pošto kot veljavno obliko komunikacije. Elektronski naslovi uradnih organov so namenjeni sprejemanju uradnih vlog in pisanj, kar vključuje tudi dokumente, ki so bistveno zahtevnejši od moje trenutne vloge,« se čudi zavrnjena prosilka. »Moja vloga je namenjena izboljšanju opismenjevanja mladih na področju računalniških veščin, kar je cilj, ki bi moral biti v interesu vsakega naprednega in odgovornega organa. Ironično je, da prav takšna vloga, ki podpira digitalno opismenjevanje, ni bila sprejeta zaradi zavrnitve elektronskega načina oddaje.«

Skoraj vse vloge lahko državljani že nekaj let oddamo po elektronski pošti. Vloga za otroški dodatek na CSD, dovoljenje za orožje na upravni enoti, obrazci na občinah, javni razpisi ministrstev in drugo - uradni organi sprejemajo elektronsko posredovane vloge, kar kaže na splošno priznavanje te oblike komunikacije kot zakonite in ustrezne. K temu nas spodbujajo zaradi hitrejšega postopka, zmanjšanja papirologije in okoljske osveščenosti.

Ob našem poizvedovanju, kako je možno, da zavračajo vloge tudi tistih, ki ustrezajo vsem kriterijem, so si na ministrstvu Emilije Stojmenove Duh oprali roke, da nimajo s tem nič in da je za javni poziv odgovoren Sklad. Iz Sklada pa so dodali, da so »v procesu digitalizacije procesov,« a da javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024 še ni bil v tem delu tehnično podprt, da bi bilo pošto možno oddati elektronsko.

Dejstvo je, da bi v državnih organih, javnih zavodih morali biti prvi, ki bi stremeli k digitalizaciji in spodbujanju državljanov k digitalnemu opismenjevanju, kot je ena od zavez ministrstva, dejansko pa sklad, ki mu je ministrica zaupala preučevanje vlog in razdeljevanje računalnikov, na vrhuncu digitalne revolucije, ko naša življenja že upravlja umetna inteligenca, nima osnovnih, avtomatiziranih mehanizmov za odzivanje po elektronski pošti. Ministrstvo, ki ima v svojem imenu zapis digitalna preobrazba, te dejansko ne izvaja. »Iz kočije smo šele stopili na motor,« se čudijo v računalniškem svetu. »Obtičali smo pri poštnem golobu, ko bi morale vse stvari že teči elektronsko.«

Naša mamica bo za svoja šoloobvezna otroka morala kljub skromnemu proračunu sama nabaviti računalnik, čeprav jih leto dni od prvega javnega naročila še skoraj 10 tisoč propada v skladišču. Upokojenka pa do njega ni upravičena, saj nima mladoletnih otrok in ne prejema otroškega dodatka.

Dejstva, na katera smo opozorili na našem portalu

Navajamo vsa dejstva o negospodarnih ravnanjih Emilije Stojmenove Duh, na katera smo na našem portalu opozorili med prvimi in so se do zdaj potrdila kot utemeljena:

- Ob razkritju preiskovalno.si, da je ministrica kupila 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, se je, kot potrjuje tudi izjava poplavljenke Volkar, sprenevedala, komu vse so namenjeni - od otrok s socialnega roba, vrtcev in šol (2887 računalnikov so prevzele srednje šole ali dijaški domovi, 50 so jih razdelili Centrom za usposabljanje, delo in varstvo), do poplavljencev, čeprav so se poplave zgodile šele po naročilu (samo 39 računalnikov so razdelili prizadetim v poplavah).
Ministrica je še tik pred počitnicami takole moledovala šole, da vzamejo računalnike.

Poziv šolam za pridobitev računalnika ministrice Stojmenove Duh
preiskovalno.si

- Razkrili smo, da ministrica sploh ni imela pravne podlage za razdelitev računalnikov in da je vlada na čelu s premierjem Robertom Golobom to pokrila s sprejetjem zakona za nazaj.

- Prvi smo postavili sum, da so se štiri podjetja (UNISTAR, LANCOM, ACORD in GAMBIT) na nedovoljen način kartelno dogovarjala glede posla z računalniki, ki jim je ministrstvo določilo ceno 500 evrov na kos. Izračunali smo, da je vsako od podjetij, ki je nabavilo 3250 računalnikov, pri vsakem zaslužilo okoli 100 evrov. Ob zavedanju, da bi lahko ministrica izpogajala tudi količinski popust, pa ga ni!

- Po našem poročanju nabavo in sume kartelnega dogovarjanja preiskujejo AVK, Policija in KPK.

Računsko sodišče je ugotovilo, da nakup računalnikov ni bil izveden v skladu z načeli gospodarnosti in učinkovitosti.

- Digi točke: še en ministričin posel za 6,5 milijona evrov smo pregledali in opozorili na nesmotrno porabo proračunskega denarja. Teden dni smo obiskovali točke po Ljubljani in ugotovili, da obiska skorajda ni. Po slabega pol leta je ministrica 1. aprila preprosto ukinila skoraj četrtino od 222 digi točk oziroma, kot je navajala, »mrežo ustrezno optimizirala«, saj 60 točk ni upravičilo svojega namena za izvajanje svetovanja in pomoči uporabnikom. Izračunali smo, da je vsako digi točko obiskalo skromnih 21 ljudi na mesec. Ker so digi točke odprte pet dni v tednu, je vsako obiskal en človek na dan!

Prazni stoli čakajo uporabnike v prostorih OZS na Pipanovi ulici.
preiskovalno.si

- Kampanja Premisli, nato stisni za boj proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu: Strokovna javnost je ministrico pozvala k umiku plakatov v vrtcih in šolah ter na družbenih omrežjih, saj da njihova sporočilnost krepi napačna sporočila. Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so za kampanjo porabili 160 tisoč evrov.

- Projekt Mobilni heroji: Razkrili smo, da je ministrica uredila državni posel podjetju, kjer je prej delala njena študentka Tjaša Sobočan, njena najtesnejša sodelavka na ministrstvu. Že med izvedbo projekta za opismenjevanje starejših s pomočjo potujočih delavnic v kombijih pa so se na nas obračali bralci s fotografijami kombijev, ki so bili parkirani na parkiriščih v blokovskih naseljih, a brez obiskovalcev. Za projekt je do zdaj šlo že slabega pol milijona evrov.

Posneli smo kombi, ki je bil cel dan brez obiskovalcev.
preiskovalno.si
- Poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja je kljub ministričini in Golobovi samohvali razkrilo nazadovanje države pri krepitvi osnovnih digitalnih kompetenc prebivalstva in digitalni preobrazbi podjetij. Smo med najslabšimi v Evropi, pritrjujejo tudi v GZS. V Združenju za informatiko in telekomunikacije so analizirali letošnje Poročilo in ugotovili, da je stanje za Slovenijo alarmantno: »Slovenija v zadnjih dveh letih nazaduje na področju digitalizacije in je padla pod povprečje EU - po naši oceni smo na 17. mestu! Še leta 2022 smo bili na 11. mestu, torej nad povprečjem EU ter s pozitivnim trendom. Glede na to, da na področju digitalizacije EU zaostaja za ZDA, je slovenski zaostanek za povprečjem EU toliko bolj zaskrbljujoč,« opozarja direktor Združenja, mag. Nenad Šutanovac.

- Zaradi nezanimanja državljanov za računalnike je v teku že drugi javni poziv, ministrica pa na očitke o finančni polomijadi in nasedli naložbi na račun državljanov pravi, da bo računalnikov zmanjkalo, še preden bo izvedla tretji poziv. In da je vseh upravičencev celo 300.000! Koga slepi? V drugem pozivu je vloge poslalo komaj 700 potencialnih upravičencev! Med prosilce v prvem dohodkovnem razredu so razdelili 495 računalnikov! Otrokom s socialnega roba so računalnike priskrbeli med epidemijo. Tudi vrtci in šole so preskrbljeni. Družine z višjimi dohodki tudi ne čakajo na zastarele računalnike iz skladišča.

- Računalniki so opremljeni z odprtokodnim operacijskim sistemom Linux Pop OS, kar je manj priljubljena izbira med uporabniki, ki so bolj navajeni na Windows. Kljub temu, da je Linux brezplačen, se mnogim ta odločitev ne zdi ravno smotrna. V medijih so se že pojvaile izpovedi ljudi, da sistem sploh ne dela!

- Računalniki že od novembra lani ležijo v skladišču, v računalniškem svetu so zastareli, garancija večini poteče novembra. Zaradi revolucionarnega napredka v digitalnem svetu bo 6,5 milijona evrov vreden vložek državljanov Slovenije že čez dve leti pristal na smetišču zgodovine. Za skladiščenje pa od novembra plačujemo še okoli 2500 evrov/mesec.

- Ministrstvo za digitalno preobrazbo v času svojega obstoja še ni poskrbelo za zamenjavo nedelujočega in nepovezanega informacijskega sistema med organi v državni upravi. Zato ljudje še vedno čakajo na odločbe o oskrbovanem družinskem članu v sklopu dolgotrajne oskrbe. V zdravstvu še kar čakamo na enotni e-karton, ki bi bolnikom in zdravnikom olajšal nepotrebno papirologijo in prenašanje dokumentacije od enega do drugega specialista. Državni organi trošijo milijone za vzdrževanje informacijskih sistemov, ki so med seboj nekompatibilni. V šolah še ni predmeta računalništvo, čeprav novodobne generacije odraščajo s telefoni in tablicami v rokah in so digitalno bolj pismene od starejših. 

- Ker ministrica uživa neomajno podporo svojega šefa stranke in predsednika vlade Roberta Goloba - ta ji je zaradi negospdoarnega nakupa že večkrat pokril hrbet -, očitno lahko z našim denarjem počne, kar hoče: izvaja negospodarne projekte, omogoča državne posle prijateljicam,

Ministrica Emilija Stojmenova Duh s svojo tesno sodelavko Tjašo Sobočan
Ministrstvo za digitalno preobrazbo
javni denar na službenih poteh zapravlja za mondene hotele in restavracije, potuje po svetu in se udeležuje srečanj, na katerih razpravlja o umetni inteligenci, medtem ko doma ne deluje nekaj tako osnovnega in samoumevnega, kot je elektronska povratnica.
Ministrica vsa svoja srečanja skrbno dokumentira.
Minsitrstvo za digitalno preobrazbo
V Mariboru sestavljajo že drugi superračunalnik, v Ljubljani pa ne gre brez poštarja. Politiki so odstopili že zaradi ukradenega sendviča za 3 evre, državljani pa naj bi pogoltnili zapravljenih 6,5 milijona evrov?!

Kaj še zadržuje predsednika Roberta Goloba, da ščiti potratno in povsem nekompetentno ministrico?

Zadnja razkritja

26. 9. 2024

914832_209-jusic-poklukar2

Zakaj se šefu policije maje stolček in zakaj je interes vlade, da ima policijo na vrvici?

Po naših informacijah se direktorju policije Senadu Jusiću, ki še čaka na odločitev sodišča v tožbi zoper njegovo (sporno) imenovanje, maje stolček. Glavni očitek prvemu policistu v državi je, »da ni nič naredil za izboljšanje katastrofalnega kadrovskega stanja v policiji.« Po drugi strani pa nam pripovedujejo, »da tako klientelističnega kadrovanja, kot je zdaj, v Policiji še ni bilo.« Požar z rokohitrskimi akcijami gasi vlada, ki je vpoklicala vse rezerviste vedoč, »da je vrag vzel šalo!« Rešitev ali tveganje? Policisti odgovarjajo: »Vlada umetno ustvarja občutek varnosti. Ne bomo varuške rezervistom. Če imajo vsa pooblastila, naj prevzamejo tudi vso odgovornost!« Stanje v policiji še nikoli ni bilo tako napeto, kot je v tem trenutku. Izredne razmere tudi na Centru za varnost in zaščito, kjer varujejo državnike. Kaj to pomeni za njihovo varnost, splošno varnost in pot organiziranega kriminala? In kdo si ne želi dobro organizirane in učinkovite policije?

Preberi več

22. 9. 2024

1711615900-dsc04702-1711615876476

To so razlogi, zaradi katerih bi morala ministrica sama odstopiti!

Je Emilija Stojmenova Duh ugrabila ministrstvo za digitalno preobrazbo? Zakaj se kruhoborsko oklepa svoje funkcije in čemu jo predsednik vlade in njen strankarski šef Robert Golob ščiti do zadnjega diha? Javili so se nam ljudje v težkih življenjskih okoliščinah, ki računalnika niso prejeli, med drugimi pa so ga dobili taki, ki izigravajo državo. Po naših informacijah na CSD vršijo pritisk, da socialne delavke uporabnikom ponujajo računalnike, da bi jih čimprej razdelili. Mamici samohranilki, ki je bila zavrnjena, smo medtem predali prenosnik donatorja.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme